Naziv filma: Spring / Proljeće (2015.)
Datum: 20.03.2015.
Redatelj: Justin Benson, Aaron Moorhead
Scenarist: Justin Benson
Uloge: Lou Taylor Pucci, Nadia Hilker, Vanessa Bednar
Radnja: Nakon što mu majka umre i nedugo nakon što dobije otkaz, nesretni Evan odlazi trbuhom za kruhom u Italiju. Već nakon samog dolaska upoznaje prekrasnu i jako zgodnu djevojku Louise, u koju se instantno zaljubljuje. Vjerujući da je Louise žena njegova života, Evan ni ne sluti što se krije iza prekrasnog lice mlade Talijanke.
Zemlja: SAD
Trajanje: 109 min.
IMDb ocjena: 6.7
Naša ocjena: 7.3/10 
 
RECENZIJA:
U moru svakakvih sci-fi horora, 'Spring' je zbilja pravo osvježenje. Moram priznati da sam ostao ugodno iznenađen viđenim i da mi se 'Spring', baš zbog te svoje kemije između dvoje glavnih glumaca jako svidio.
Sjećam se dok sam još gledao kritike i ocjene po raznim filmskim portalima zamišljao ovaj film potpuno drugačijim od viđenoga. Naravno, prvo što je izazvalo nedoumice i upitnike iznad glave je svakako bio podžanr koji je pripisan samome filmu.
Očekivao sam horor film, ali kada su istome dodali i epitet 'romantični' tu već stvarno nisam znao što očekivati. Mislim, romantični horor? Nagledao sam se stvarno horora i horora i ni jednom ne bih mogao staviti taj opis 'romantični'. Čak i horor Valentinovo, koji u svom nazivu nosi svu romantiku, nije uopće romantičan, a čovjek bi očekivao bar malo romantike.
 
 
Drago mi je da sam itekako bio u krivu. 'Spring' ili po naški, 'Proljeće' je zbilja romantični horor u punom smislu te riječi. Upravo, već gore spomenuta kemija između Evana i Talijanke Louise prožeta je cijelim filmom, pa čak i poslije hororičnih dijelova koji su nam 'dozirani' spontano, tek toliko da se naježimo, zgrozimo i nastavimo gledati romansu između dvoje glavnih likova.
 
U trenutku kada Evan ugleda Louise, u zavodljivoj crvenoj haljini (malo tko ju ne bi primjetio) njihov odnos kreće se postepeno graditi. Ta njegova očaranost i zaljubljivanje je jako vidljiva svakom scenom koju provedu skupa, a i Louise, koliko se god suzdržavala, ne može ostati imuna na Evana.
Tek negdje od sredine filma upoznajemo Loiuse i shvaćamo zašto cijelo vrijeme pokušava držati distancu između sebe i Evana, iako je očigledno da je i kod nje proradila ta neka nota zainteresiranosti za drugu stranu.
 
Kako sve više upoznajemo mračnu stranu ove Talijanke, pokušavam se staviti u položaj mladoga Evana i razmišljati kako bi reagirali na njegovome mjestu.
Louise je zbilja vrijedna pažnje i jako je simpatična, pa ni ne krivimo Evana što se u svega par dana zaljubio u nju, no ne znam bi li mogli prijeći preko tajne koju krije zanosna Louise.
 
'Spring' je svakako jedan od boljih horora koje sam gledao u zadnje vrijeme, baš zbog toga što nam donosi nešto novo i osvježavajuće u ovome žanru. Šteta je samo što sama ideja nije još bolje razrađena, pošto je materijala itekako bilo. Dalo bi se ovdje samu priču oko Louise još bolje razraditi i samu kvalitetu filma podići za još koju nijansu.
Bez obzira na mini nedostatke, film je nekoliko koplja iznad ostalih i svakako je vrijedan pažnje i potpuno opravdava visoku ocjenu kritike i publike.