Naziv filma: It Follows / To dolazi (2015.)
Datum: 02.04.2015.
Redatelj: David Robert Mitchell
Scenarist: David Robert Mitchell
Uloge: Maika Monroe, Keir Gilchrist, Olivia Luccardi
Radnja: Nakon što se kao većina svojih prijateljica upusti u seksualni odnos s naočitim dečkom iz susjedstva za Jay počinje prava noćna mora.  Vrlo brzo  počinje imati vizije da je netko prati u stopu, a kako te vizije postaju sve češće, s grupom prijatelja pokušava pobjeći zlu koje je korak iza nje, tražeći način kako ga uništiti.
Zemlja: SAD
Trajanje: 100 min.
IMDb ocjena: 7.6
Naša ocjena: 7/10 
 
RECENZIJA:
 
Gledajući unatrag po arhivi izašlih horor filmova, dolazimo do jednostavnog zaključka da je velika većina snimljena na isti kalup. Uvijek tu imamo neko demonsko čudovište koje pokušava ubiti grupu tinejdžera, a oni u svom tom naletu straha, pokušavaju odgonetnuti što ih to točno progoni i kako 'to' nešto uništiti. Najčešće, kako to biva, odgovore o uništenju im donosi lokalni svećenik, ili neka ogromna stara knjižurina, zakopana na dnu najveće police gradske knjižnice.
Imamo li takve scene u hororu 'It Follows'? - Na svu sreću, nemamo. Sav taj horor klišej je vješto izbjegnut na sreću horor fanova, koji su jednostavno došli do točke zasićenja i kada jednostavno na filmskoj sceni nedostaje pravih horor filmova.
 
'It Follows' je vješto izbacio sve te klišeje i odlučio je da publiku jednostavno neće mučiti s nebitnim stvarima, poput pitanja, što je to što progoni glavne junake filma? Kao i oni, ni mi gledatelji to ne znamo. Uostalom, nije nas previše ni briga.
 
Znamo da nas od prve scene krenu prolaziti trnci, jer to nešto što dolazi, svakako je strašno i jezivo. Ono nema oblik, niti mu znamo namjeru. Jedino što znamo je to da može poprimiti oblik bilo koga iz blizine glavne junakinje i da je u svakom trenutku u blizini nje i da će na kraju, krajeva kad tad, doći.
 
Ono što dobru i zanimljivu radnju prati je odličan soundtrack. Štoviše u nekim trenutcima je baš on zaslužan za jezivu atmosferu koja je prožeta cijelim filmom. I to nije običan soundtrack na koji smo zadnjih godina navikli. Već nas isti vraća u 70te i 80te, u ono doba kada je glazbena podloga bila zaslužna za kvalitetu filma. Kada je ta ista popratna glazba bila najupečatljiviji dio, koji bi nam i nakon završetka filma odzvanjao u glavi i cijelo nas vrijeme mislima vraćao na ono što smo gledali.
 
Uz dobru glazbenu podlogu, za solidan horor film, svakako su zaslužni i dobri glumci. I vjerojatno ste sada, kao i većina horor fanova, pretpostavili da ćemo i u ovome hororu, kao i u većini sličnih doživjeti jedan te isti 'movie kiks' s određenom grupom tinejdžera, kojima je najveća glumačka vrlina vrištiti i tupo gledati dok ih to nešto ubija. 
U 'It Foolowsu', netalentiranih glumaca jednostavno nema. Iako se radi o grupi tinejdžera koju 'to nešto' proganja, gluma je na solidnom nivou i ni u jednom trenutku ne odaje da se radi o nekim nepoznatim glumcima, koji iza sebe imaju svega nekoliko pravih i kvalitetnih filmskih uradaka.
Tu bi svakako istaknuli glavnu junakinju filma, Maiku Monroe (Jay).
 
Filmska kritika sam film opisala je najstrašnijim filmom unazad nekoliko godina. Tu su naravno pretjerali, a neki su išli toliko daleko da su ga usporedili s legendarnim The Blair Witch Project (1999.), u čemu baš i nema istine, a ni sličnosti.
Zaslužuje li sam film tako visoke ocjene? -Donekle zaslužuje. Najviše iz razloga što je preskočio sve gore nabrojane klišeje i odmaknu se iz zadanog horor kalupa. 
Ni publiku, a bome ni glumce nije briga što je to što dolazi, ono što znamo (naposljetku kao i oni) je da 'to ne razmišlja, to ne osjeća, to ne odustaje'! - Jednostavno, 'To dolazi'.