Naziv filma: The Human Centipede (First Sequence)  
Hrvatski naziv: Ljudska stonoga: Prva sekvenca 
Datum: 28.4.2010.
Redatelj: Tom Six
Scenaristi: Tom Six
Uloge: Dieter Laser, Ashley C. Williams, Ashlynn Yennie
Radnja: Kada im se pokvari automobil, dvije lijepe Amerikanke pomoć odluče potražiti u obližnjoj kući. Sutradan se bude u strašnoj podrumskoj bolnici u društvu jošluđeg doktora.
Zemlja: SAD
Trajanje: 92 min
  • Naša ocjena4.3/10
  • IMDB ocjena4.5/10
 
RECENZIJA:
 
Baš sam neki dan naletio na udarnu vijest o premijeri trećeg nastavka ovog horor užasa. I kad kažem horor užasa, tu ne mislim na ništa pozitivno i hororistično, što bi nas ponukalo da s nestrpljenjem čekamo taj treći nastavak. Moram priznati da sam ostao i šokiran da je ovaj film doživio tri nastavka. Ok, moramo biti realni i priznati da smo se kroz horor žanr nagledali svakakvih boleština i da je malo toga što nas može uopće iznenaditi ili zgroziti.
Od otkinutih udova, hektolitara krvi, pa i onih najgorih monstruma, sve se to bez imalo pompe servira u većini horor filmova. Prvi mi na pamet pada recimo Hostel (2005.), koji nam je kroz svoj način prikazao kako bi mogao funkcionirati ludi i izopačeni svijet gdje novac pokreće još bolesniji um. 
 
Kod 'Ljudske stonoge', rekao bih nažalost nema opravdanja kao što je recimo novac u gore spomenutom za izopačenost koja je na vrhuncu. Radnja prati dvije zgodne Amerikanke, kojima se pokvari autom. Nažalost, nalaze se negdje Bogu iza nogu i očajno pokušavaju naći pomoć. Na njihovu nesreću, na putu im se nađe kuća kirurga iz pakla. Nakon što im pomogne i skloni ih od kiše, jutro nakon se bude u podrumskoj bolnici kirurškog monstruma.
Zaplet ne bi ni bio toliko šokantan, da doktor nema ideju spojiti ovim Amerikanka probavni trakt, u isti uključiti još jednog mladića i ostvariti svoj bolesni san o ljudskoj stonogi.
 
 
Mislim, koji vrag? -Ali da, i takav scenarij je 2009. ugledao svjetlo dana i kroz 92. minute omogućio da vidimo tu bolesnu životnu maštariju gore spomenutog doktora.
 
Sjećam se kada sam prvi put naletio na recenziju samoga filma i s zgražanjem čitao o čemu se tu zapravo radi. Sjećam se i toga da je sam autor recenzije filmu dao jako nisku ocjenu i da je u svojoj recenziji gorljivo pokušavao odgovoriti sve one koji čitaju od gledanja istoga. Što zbog izopačenosti, što zbog bolesnoće koja je pokretnica samoga filma, što zbog same odvratnosti. I baš sam zbog toga odlučio i pogledati sam film. Što ćete vjerojatno i vi sami učiniti nakon čitanja ove moje recenzije, ako ga već do sada niste pogledali.
 
Jel sam film zbilja toliko odvratan i negledljiv? - Odvratan svakako je, mislim i sama radnja vam najavljuje tu neku notu odvratnosti, no jel baš negledljiv? Pa i nije. Može se pogledati. Radnja doduše nije dosadna, samo je odvratna, a gluma je solidna. Dieter Laser, jako je dobro utjelovio lik bolesnoga doktora i kako rekoh, što se tiče glumačke strane, ona je zbilja solidna i na razini.
 
No, da se vratim na početak i odgovorim sam sebi zašto sam baš sada odlučio da napišem recenziju za film koji je izašao prije toliko godina. Kako rekoh, još malo pa će svjetlo dana ugledati treći nastavak (i dalje ne mogu vjerovati), dok je drugi dio izašao 2011. Ne vjerujem da će netko od autora recenzirati drugi dio, pošto smo već bili pričali o istome i malo tko smatra da takva budalaština zaslužuje mjesto u popisu filmova.
Ako ste baš zagriženi da pogledate, pogledajte. Prvi dio i može proći, dok drugi svakako preskočite jer ne sadrži ništa novo. Samo je broj članova stonoge povećan na puno veći broj, a nota odvratnosti je na samom vrhuncu te je totalno  negledljiv i nezanimljiv.
 
Ako itko od vas pogleda, svakako javite dojmove, što drugog, što trećeg nastavka, no ako i ne pogledate, nećete ništa propustiti, dapače.