Naziv filma: Chained / U okovima (2012.)
Datum: 18.7.2013.
Redatelj: Jennifer Chambers Lynch
Scenaristi: Jennifer Chambers Lynch
Uloge: Vincent D'Onofrio, Eamon Farren, Evan Bird
Radnja: Subota je kao i svaka druga, i osmogodišnji Tim je provodi sa svojom majkom u kinu. To je posljednji put da će Tim čuti svoju majku kako se smije. U roku od nekoliko sati ona će biti mrtva, a Tim će se naći u beznađu izopačenosti i nasilja koje ledi krv u žilama, zatočen u lancima psihopatskog serijskog ubojice.
Zemlja: Kanada
Trajanje: 94 min
IMDb ocjena: 6.4
Naša ocjena:  6.8/10 
 
RECENZIJA:
 
U okovima je horor Izašao 2012. godine te je pobrao dosta solidne kritike publike, ali i kritičara. Međutim, kinematografija ga je dosta zapostavila i nije mu dala zasluženo mjesto na filmskim platnima. Samim time velik broj ljudi ni ne zna za ovaj film, što je velika šteta. Iako je nekolicina radnju samoga filma ocijenila dosta zamornom i presporom, smatram da je ista dovoljno brza da nas uvede u psihotični svijet serijskoga ubojice Boba, čiji je lik i više nego pogođen. Pravi bljedunjavi pogled, bolesna psiha i hladno proračunato lice, dovoljno je strašno da se naježite svaki put kada se pojavi u kadru.
 
Radnja filma počinje odlaskom sina i majke u kino, koji se na povratku odluče kući vratiti taksijem. Ubrzo nakon što uđu u taksi, shvate da taksist ne ide u dobrome smjeru. Majka shvaća da su oteti, dok bespomoćno dijete Tim ni ne shvaća da su to posljednji trenutci koje će provesti sa svojom majkom. Ubrzo, nakon što ih odveze svojoj kući, bolesni Bob ubije majku, a Tima odluči zatočiti i držati u lancima da mu bude svojevrsna 'pomoć u kući'. Uz kućanske poslove, Bob će ga godinama učiti i pričati mu o tome kako postati ubojica kao i on, sve do dana kada ne odluči da je vrijeme da Tim provede naučeno iz teorije u praksu. 
 
 
Vjerojatno će i vama, kao i nama cijelo vrijeme nad glavom visjeti pitanje, hoće li Tim slijediti Bobove upute i krenuti njegovim ubilačkim stopama, ili će napokon napraviti jedan očajnički, ali opet konačni pokušaj da se oslobodi okova i samoga ropstva.
 
Bez obzira na spomenutu malo usporeniju radnju, film je dosta intrigantan od samoga početka do kraja. Glumački dio je i više nego dobro pogođen, dok je Lynch samo još jednom pokazala kako napraviti solidan horor film, s odličnim twistom na kraju. Ono što je vrlo pozitivno u cijeloj priči je upravo taj spomenuti twist koji je neočekivan i samo 'šlag' na i ovako odlično razrađenu priču.
 
Bez izmišljanja, nemogućih scena, hrpe otkinutih udova i hektolitara krvi, 'U okovima' je solidan horor kojeg svakako vrijedi pogledati.