Naziv filma: The Purge: Anarchy / Pročišćenje: Anarhija (2014.)
Datum: 18.7.2014.
Redatelj: James DeMonaco
Scenaristi: James DeMonaco
Uloge: Frank Grillo, Carmen Ejogo, Zach Gilford
Radnja: U novome svijetu ljudi žive mirno, bez kriminala i siromaštva. Sve zahvaljujući projektu Pročišćenja, koji im svake godine omogućava da 12 sati bez zakona počine bilo kakav zločin i to bez ikakvih sankcija. Ubojstva postaju dio rutine svih koji su željni krvi i čišćenja.
Zemlja: SAD
Trajanje: 103 min
IMDb ocjena: 6.5
Naša ocjena:  7/10 
 
RECENZIJA:
 
Pročišćenje je svuda oko nas. I doista, 'pročišćenje' je uzelo maha, zahvaljujući talentiranome Jamesu DeMonacu, koji si je prvim dijelom uz uloženih 3 milijuna dolara, priskrbio ogromnih 90 milijuna. Malo tko bi rekao da će upravo The Purge / Čišćenje (2013.) biti okidač i odličan izvor zarade. Mini fenomen koji je zaludio kina diljem svijeta postao je sinonim za čišćenje svega što nam se ne sviđa i svega čega bi se riješili što prije i što bezbolnije. Kada za to isto 'rješavanje' ne moramo odgovarati, štoviše dobijemo i blagoslov same Vlade i države, razloga za čišćenje je bezbroj.
 
Na prvi pogled, sam film plasiran je kao brza, instant filmska zabava koja je napravljena da zabavi publiku u kinu, a uz malo sreće vrati uloženo ili se makar malo pomakne na listi prihoda. The Purge je to itekako uspio, kao i  njegov drugi nastavak, Anarhija.
 
Kao i prvi dio, i drugi otvara mnoga moralna pitanja svijeta u kojem živimo. Usporedivši politiku 'pročišćenja' i politiku koja nas okružuje, shvaćamo da su razlike minimalne i tek onda dolazimo u fazu propitkivanja u kakvom mi to svijetu uopće živimo?
 
 
Što se tiče same radnje, Anarhija prati već provjerenu formulu prvoga dijela. Dan pročišćenja se bliži, ustvari svega nekoliko sati dijeli Zemlju od sirene koja će označiti da čišćenje počinje. Dok se većina zaključava i skriva u vlastitome domu, moleći se da ostanu živi i prežive tih 12 mukotrpnih sati čišćenja, ona manja, ali puno opasnija polovica zadnje minute prije čišćenja iskorištava za pripremu raznoraznih oružja i razradu planova koga će sve ubiti i kako na što bolji način iskoristiti 12-satnu slobodnu koju je omogućila sama Vlada matične zemlje u kojoj se čišćenje i provodi.
Ovoga puta u fokusu je mladi par kojem se pokvari autom nasred grada i to usred čišćenja. Spašavajući vlastitu glavu, splet okolnosti spoji ih s majkom i kćerkom koje su također u bijegu od pomahnitalih ubojica. Cijelu grupu spašava talentirani Frank, koji se nije našao slučajno na ulici, već i sam ima u planu čišćenje, što nikako ne ulijeva povjerenje novonastaloj grupici.
 
Talentirani DeMonaco, za razliku od prvoga dijela, u Anarhiji se sjetio kako doskočiti (ne)moralnoj vertikali društva, te u samu radnju uvodi i bogate klijente koji plaćaju za ubijanje i elitni lov, svih onih koji se usred čišćenja nađu nasred ulice, bez krova nad glavom. Bogata elita, na ritual čišćenja gleda kao na hobi za bogate i u stilu 'lova na siromašne' koriste samo čišćenje za ispunjavanje svojih najbolesnijih ideja. Najveća briga im usred 'pročišćenja' postane izbor oružja kojim će ubiti svoju kupljenu žrtvu.
 
U globalu, napet i zanimljiv nastavak.
Svakako pogledajte i 'ostanite sigurni'!