Naziv filma: Creep (2015.)
Datum: 23.7.2015.
Redatelj: Patrick Brice
Scenaristi: Patrick Brice
Uloge: Patrick Brice, Mark Duplass
Radnja: Nakon što pronađe honorarni posao 'osobnog' snimatelja na 12 sati, Arron ni ne sluti kakva ga noćna mora čeka, iza naizgled vrlo zanimljivoga posla.
Zemlja: SAD
Trajanje: 82 min
IMDb ocjena: 6.2
Naša ocjena: 7.7/10 
 
RECENZIJA:
 
Kada bi morao jednom rečenicom opisati 'Creep' ili 'Peachfuzz' kako se prvotno trebao zvati, to bi definitivno bila rečenica: 'Manje je više'. Jer doista, Creep je inteligentno doziran horor film, koji u svojih osamdesetak minuta nudi baš ono nešto što bi svaki horor film trebao imati, a to je odlična horor  atmosfera. I to ona, morbidna, jeziva i napeta atmosfera, iza koje se uvijek krije nešto što vas može iznenaditi. Ruralni dijelovi same Kalifornije samo pridonose cijeloj priči, za koju ne znate u kojem smjeru ide.
 
Radnja filma počinje s Aaronom, mladićem koji se javlja na online oglas osobnoga snimatelja. Njegov jedini zadatak je doći na dogovorenu adresu i kroz 12 sati snimati i pratiti autora oglasa. Doista, na prvi pogled, posao se čini vrlo zanimljivim. No s druge strane, već na samom početku osjetite nelagodu samoga Aarona, kada napokon upozna autora oglasa, hiperaktivnoga Josefa. Josef mu kaže da ima zloćudni tumor na mozgu i da će umrijeti za tri mjeseca. Prije nego umre, želi napraviti video dnevnik za svoje nerođeno dijete. Prva scena, kupanja u kadi, većini bi bila alarm da s Josefom nešto baš i nije u redu, no Aaron unatoč čudnoj situaciji, ostaje uz Jozefa ni ne sluteći što se krije iza nevinoga online oglasa.
 
 
Bitno je za spomenuti da je film briljirao kada je u pitanju horor kritika i da ga je većina opisala kao 'uznemirujući' miks jeze i straha. Naravno, najviše jeze je izazvala prisutnost online dijela i načina na koji mladi Aaron upada u zamku iz koje se jako teško izvući. Nitko od nas ne zna što se i tko se krije iza 'nevinoga' online oglasa i upravo je ta temeljna ideja glavni pokretač filma, a ujedno i poruka koja ostaje iza odgledanog.
 
Ovo nije horor film kojem su glavni aduti hektolitre krvi, otkinuti udovi i slične premise na koje smo navikli. Baš naprotiv, takvih dijelova u filmu uopće nema. Za odličnu horor atmosferu najviše je zaslužan Mark Duplass, koji je ulogu 'creepy' Josefa odglumio maestralno.
 
Bez nepotrebnih efekata, snimljen u found footage stilu,  uz solidnu priču, 'Creep' je svakako osvježenje u moru horora, kojeg svakako vrijedi pogledati.