Naziv filma: The Gift / Dar (2015.)
Datum
Redatelj: Joel Edgerton
Scenaristi: Joel Edgerton
Uloge: Jason Bateman, Rebecca Hall, Joel Edgerton
Radnja: Mladi bračni par Simon i Robyn čine se naizgled idiličnom porodicom. Nakon što se presele u novu kuću krenu dobivati tajanstvene poklone nekadašnjeg Simonovog prijatelja. Ubrzo će se njihovi životi naći u velikoj opasnosti.
Zemlja: SAD
Trajanje: 108 min
IMDb ocjena: 7.2
Naša ocjena:  6.5/10 
 
RECENZIJA:
 
Nekoliko mjeseci nakon dugog najavljivanja na kino platna došao je dugoočekivani horor/triler The Gift. Kažem dugoočekivani, jer je isti značio veliki povratak sjajnoga glumca, a sada i redatelja Joela Edgertona, za kojeg ovaj horor predstavlja svojevrsan 'come back' na filmsku scenu nakon omanje pauze koju je bio najavio, ali i ispunio kroz zadnjih par godina.
Uz ostvareni, skroman, ali opet solidan prvijenac, Joel Edgerton je osim redateljske palice sam sebio dodijelio ulogu 'negativca' samoga filma, čudnoga i povučenoga Gordona.
Gledajući okvirno, 'Dar' je spoj psihe i drame, spoj koji je bio više-manje očekivan, pošto iza filma stoji sada već poznata filmska kuća Bloomhouse, a poznavajući njihov rad, za očekivati je bilo da ćemo takav jedan spoj dobiti i u samome The Giftu.
 
Radnja filma je i više nego jednostavna. Odmah na početku upoznajemo zaljubljeni bračni par, Simona i Robyn koji kupuju kuću i svoj život dovede na jednu novu razinu. Obiteljsku idilu im prekida Simonov srednjoškolski prijatelj, samozatajni Gordon. Nakon par večera, Simon i Robyn sve više primjećuju da je Gordon njihov odnos shvatio malo previše ozbiljno i da je vrijeme da ga se riješe. No uporni Gordon, kako bi se još više svidio, krene im slati poklone iz dana u dan. Što u početku bude simpatično, no kada se zbog prekida odnosa naljuti, loše stvari se krenu događati, a iza svega očito stoji razjareni Gordon.
 
 
Uz jednostavnu radnju, očito je da se 'The Gift' igra s očekivanjem gledatelja u cijelom tom 'odbijanju' od strane bračnoga dvojca i teško je odrediti karakter koji se krije iza svakoga lika ponaosob. Postavlja se pitanje, je l' lik Gordona zbilja toliko usamljen da se na takav jedan način 'priljepi' na gore spomenutu obitelj i može li ta njegova usamljenost biti opravdanje za sve što će kasnije uslijediti? Bez točno određenog dobrog i lošeg karaktera, 'The Gift' pokušava na slikovit način prikazati kako odnosi i posljedice prošlosti mogu bilo kada i bilo gdje izaći na površinu i naizgled idiličan život pretvoriti u pakao.
 
Sam scenarij ne igra na kartu 'zastrašivanja', iako ima i par horor trenutaka koji će vas prestrašiti, no ne u mjeri u kakvoj ste to možda očekivali.
Radnja je svakako usporena i ako ste od onih koji ne vole previše psihološke horor filmove, The Gift vam se vjerojatno neće svidjeti. I sam sam gledajući očekivao napetiju, ali i bržu radnju, kakvu i očekujete od filmova horor žanra. 'Dar' nažalost tu 'tečnost' same radnje nema. Doduše, pred kraj sve postaje brže i napetije, no početak je toliko spor da je upitno hoćete li ostati uz sami film do kraja? Zbog toga je i moja ocjena nešto niža od one koju bih zbilja i dao jednom takvog psiho filmu.
Dio dobre ocjene svakako ide solidnoj glumi Jasona Batemana, no manji dio ocjene svakako ide na 'dosadno i sporo' kako će većina vjerojatno na kraju, poslije pogledanoga i opisati sami film.