Naziv filma: Cloverfield / Cloverfield (2008.)
Datum: 25.01.2008.
Redatelj: Matt Reeves
Scenaristi: Drew Goddard
Uloge: Mike Vogel, Jessica Lucas, Lizzy Caplan
Radnja: Kada nepoznato čudovište napadne njihov grad, petero prijatelja učinit će sve da izvuku živu glavu, ali i spase zarobljenu prijateljicu na drugom kraju grada. Svi događaji u filmu snimljeni su kroz objektiv samo jedne kamere koju kroz cijeli film nosi netko od spomenute petorke.
Zemlja: SAD
Trajanje: 85min
  • Naša ocjena8.0/10
  • Naša ocjena8.0/10
  • IMDB ocjena7.1/10
 
RECENZIJA:
 
Nakon slabijeg i dosadnog uvoda, koji bi nas trebao uvesti u samu priču, 'Cloverfield' je dobar primjer filma koji ima nešto slabiji početak, ali puno zanimljiviji nastavak. Gledajući godinu kada je izašao, možemo slobodno reći da i nije imao neku pravu konkurenciju što se tiče horor žanra. Imao je sve preduvjete da postane dobar film, što je na kraju i uspio. Većina će  taj uspjeh pripisati načinu snimanja, dok će druga strana negodovati zbog istoga. Ne znam, iskreno ja sam fan koji voli mirnu kameru, čiste scene i dobre efekte, bez da mi kamera ide lijevo desno i da moram hvatati sliku po ekranu. No, kada uzmem za primjer ovaj film, moram priznati da se baš taj način snimanja uklopio u tu cijelu priču i da nam je istu donio na malo drugačiji i zanimljiviji način.
Bez obzira što nema onih profesionalnih i čistih kadrova, cijelo vrijeme imamo pogled člana petorke koji snima sve što se događa oko njega.
Efekti u filmu su zbilja ok, što i ne čudi pošto se većina filma odvija u nekom polumraku, što može biti minus, ali ovdje je sasvim solidno odrađeno.
 
 
Na samom početku terora, kada čudoviše napadne grad, prvo sam pomislio da nećemo imati mogućnost vidjeti o čemu se tu točno radi. Mislim, vidimo dijelove samog čudovišta, ali ne i njega u punome sjaju. No ne morate brinuti, kasnije kako radnja odmiče i kako se glavni junaci približavaju samom čudovištu, ono je se vidi sve više i više. 
Sam film, kao i čudovište je neki miks Godzille i Blair Witch projekta. Čudan spoj, ali ako uzmete u obzir način snimanja i samu radnju, nismo daleko od istine.
 
Naravno, kao i svaki film i ovome možemo naći mana i grešaka, ali u cjelini radi se zbilja o solidnom horor filmu, koji bez previše patetike (osim one da glavni glumac mora spasiti djevojku koja je na drugom kraju grada gdje je samo čudovište) donosi sasvim solidnu priču o grupici prijatelja koji bježe od čudovišta, iako su im izgledi za preživljavanje vrlo mali.
 
Gledljivo i zanimljivo u svakom pogledu.