Naziv filma: The Dyatlov Pass Incident / Vražji tjesnac / Tajna prolaza Dyatlov (2013.)
Datum: 28.2.2013.
Redatelj: Renny Harlin
Scenaristi: Vikram Weet
Uloge: Holly Goss, Matt Stokoe, Luke Albright
Radnja: Kada grupa američkih studenata ode u Rusiju, kako bi istražili povijesni događaj koji je odnio devet života 1959. godine, ni ne slute da će ih ubrzo stići slična sudbina i da bi oni mogli postati nova tajna prolaza Dyatlov.
Zemlja: SAD - Rusija - UK
Trajanje: 100 min
IMDb ocjena: 5,7
Naša ocjena:  7.5/10 
 
RECENZIJA:
 
Ako ste ljubitelj horor žanra i teorija zavjere i svega što ista donosi, onda ste vjerojatno čuli za veo tajni kojom je obavijen incident kod Dyatlova prolaza. Naime, 1959. godine, skupina ruskih skijaša pronađena je mrtva kod Dyatlova prolaza, a njihova smrt bila je niz začuđujućih okolnosti. Svi su pronađeni mrtvi, polugoli, iako je vani bilo -30 stupnjeva, polomljenih rebara, izrezanih šatora (i to s unutarnje strane), a najviše čudi činjenica da nigdje u prolazu nisu pronađeni znakovi borbe. Što se točno dogodilo ruskim skijašima i što ih je toliko na smrt preplašilo, da ih je natjeralo da polugoli krenu bježati po prolazu, do dan danas ostala je tajna.
 
Iako je internet pun dokumentaraca o tome što se točno dogodilo podno planine Ural, malo je onih koji su se okušali te iste događaje prikazati kroz film.
Devil's Pass, Vražji tjesnac, Incident na Vražjem prolazu, Tajna prolaza Dyatlov, sve su to nazivi ovoga filma, pod kojim bi ga mogli naći na internetu. Radi se o britansko-ruskoj produkciji koja je ovaj naučno-fantastični horor ispričala na sebi svojstven način. Dok će oni zagriženi teoretičari rasplet, ali i sam scenarij nazvati smiješnim, ljubitelji horor filmova koji ne mare toliko za 'ispravnost' sadržaja, mogli bi ostati ugodno iznenađeni. Odličan eksterijer i zanimljiva horor priča koja počiva na snježnim ruskim planinama dobitna su kombinacija za stvaranje raspleta i same horor priče.
 
 
Gledajući samu priču, ona je zanimljiva i bez obzira na tehniku snimanja, a riječ je o 'found footage' premisi', koju dobar dio izbjegava kada su filmovi u pitanju, ona je solidna. Jedan pravi miks misterije i fantastike vrlo mudro upakirane u još tajnovitiju priču koja počiva na istinitim događajima. I baš ti istiniti događaji, koji su potkrijepljeni originalnim fotografijama ruskih skijaša koji su nađeni mrtvi, daju samoj priči na težini i vjerojatno će vas zainteresirati da se nakon filma svakako 'zakačite' za temu filma i malo bolje istražite po internetu 'incident Dyatlova prolaza'. Također, vratio bih se na 'found footage' tehniku i odmah vam napomenuo da se kamera ne trese kao da ste na brodu, kako to biva kod takvih filmova i da ćete sam film bez obzira na to moći pratiti kako treba i bez prevelikih trzavica.
 
Priča ovoga puta prati skupinu američih studenata, koji su u 'poluzabavnom tonu' putovanja, odlučili istražiti što se točno dogodilo ruskim skijašima. Naravno, sve je vrlo tajnovito, a lokalno stanovništvo se na njihovu ideju putovanja na Dyatlov prolaz zgraža i naježi. Kako i ne bi kada smo i sami svjesni činjenice kako vojska i danas u reagira na otkrivanje tajni koje bi trebale ostati duboko skrivene i van očiju javnosti. Bez obzira na opasnost koja vreba iza istraživanja samoga prolaza, oni su odlučni u istraživanju tajne koju krije sam prolaz. Naravno, stvari neće ići tokom kako su oni to zamislili, a ono što će zateći tamo natjerat' će ih da se bore za vlastite živote, kao i ruski skijaši 1959. godine.
 
Kada se na kraju podvuče crta, dobili smo jedan solidan i zanimljiv horor film, koji bez obzira na skepsu prema samom scenariju, donosi zanimljivih 100 minuta, koje bi svakako trebali pogledati.