Naziv filma: Kidnapped / Secuestrados / Oteti (2010.)
Datum: 25.02.2011.
Redatelj: M.A.Vivas
Scenaristi: Javier Garcia, M.A.Vivas
Uloge: Fernando Cayo, Manuela Vellés, Ana Wagener
Radnja: Jaime, Marta i njihova 18-godišnja kći useljavaju se u novu kuću i u planu imaju veselu večer kako bi proslavili useljenje i početak novoga života. Obiteljske trzavice i prepirku prekida nagli upad otmičara koji žele novac ili će ih sve redom poubijati.
Zemlja: Španjolska
Trajanje: 1h 25min
IMDb ocjena: 6.5
Naša ocjena:  7/10 
 
RECENZIJA:
 
Baš sam neki dan 'čistio' svoju horor online videoteku i 'vagao' što ostaviti i pogledati, a da nisam pogledao, a što nepovratno obrisati i zaboraviti. U moru koje kakvih horor filmova za oko mi je zapeo jedan naslov kojeg se nisam nikako mogao sjetiti o čemu se točno radi u tome filmu. Riječ je bila o 'Secuestrados', odnosno horor trileru Oteti. Naravno, po tom španjolskom nazivu filma nisam se nikako mogao sjetiti kakav je to uopće film i kako se uopće našao na listi filmova koje moram pogledati.
S druge strane bilo mi je žao samo tako prekrižiti taj film s liste znajući da ga nisam pogledao, ili čak možda i jesam, pošto je film iz 2010. godine, a to je davno bilo, iako nisam osoba koja zaboravlja horor filmove koje pogledam i bio sam uvjeren da ću se sjetiti o kojem se točno filmu radi. Na kraju sam ga odmah odlučio pogledati kako bih vidio jesam li ga gledao pa ipak možda zaboravio ili je to onaj skriveni filmski dragulj kojeg svi mi stavimo na listu i onda ugušeni obavezama nikad ne pogledamo, a trebali smo.
Sad nakon pogledanog moram priznati da mi je drago da sam mu dao tu 'drugu priliku' i da sam ga pogledao, na moje čuđenje po prvi put, iako mu je radnja jako slična seriji 'Oteti' koju sam baš nedavno imao priliku gledati.
 
 
Radnja filma vrti se oko tročlane obitelji koju čine otac Jaime, majka Marta i njihova kći Isa. Prvi kadrovi filma pokazuju obitelj koja se tek doseljava u luksuznu kuću, dok majka ima u planu proslaviti useljenje  uz šampanjac i prigodne 'fensi' stvari koje imaju bogataši. Sir na pladnju, ohlađena pića i sl. S idejom proslave ne slaže se jedino mlada Isa, koja se već dogovorila s društvom i nema namjeru s roditeljima slaviti useljenje. Dok traju trzavice oko toga hoće li Isa ostati na večeri ili ne, u kuću u jednom trenutku nasilno upadaju trojica otmičara s fantomkom na glavi. Nimalo pričljivi, ali vrlo nasilni tjeraju obitelj da čini što žele, bez prilike da saznaju što se zbilja događa i zašto su oni postali njihova meta?!
 
Ako ste ljubitelj 'home invasion' filmova (kao što sam ja) ovo je prava poslastica za vas. Morate priznati da ima nešto zanimljivo i napeto u promatranju ljudi koji na sve načine pokušavaju pobjeći zlu koje se nalazi tik do njih. Uostalom, što napraviti kada se nađete u takvoj situaciji? Ili ćete slušati što vam se govori ili možete glumiti junake i riskirati da brzo nastradate, ali opet s druge strane, bar ste pokušali, zar ne? Napeta i zanimljiva atmosfera samo je jedan od razloga zašto  trebate pogledati ovaj film. Još kada uzmete da se radi o španjolskome hororu, a ne nekoj američkoj 'triler pričici', razloga je i više nego dovoljno da mu posvetite sat i pol koliko traje cijeli film. Doduše, možda čak i malčice predugo, pošto vjerujem da se isti mogao skratiti za kojih desetakminuta, pošto se radnja malo otegla i krenula u nasilnu sferu kakvu smo navikli gledati u filmovima poput Funny Games / Smiješne igre (2007.), gdje je u centru zbivanja nasilje i samo nasilje, bez nekog posebnog razloga.
 
Gluma je naravno, kao i kod većine španjolskih horora besprijekorna i vrlo uvjerljiva i tu stvarno nemam nikakvih zamjerki.
Uglavnom, odličan horor/triler kojeg vrijedi pogledati.