Naziv filma: Truth or Dare / Istina ili izazov (2012)
Datum: 06.08.2012.
Redatelj: Robert Heath
Scenaristi: Matthew McGuchan
Uloge: Tom Kane, Liam Boyle, Jack Gordon
Radnja: Skupina prijatelja odlazi na proslavu rođendana daleko od grada. Kada stignu u kolibu smještenu duboko u šumi, susreću ubojicu koji im se želi osvetiti za smrt svoga brata. Uskoro se proslava pretvara u smrtonosnu igru istina ili izazov sa samo jednim smrtin ishodom.
Zemlja: Velika Britanija
Trajanje: 1h 36min
  • Naša ocjena6.0/10
  • IMDB ocjena5.7/10
 
RECENZIJA:
 
Moram priznati da sam osoba koja se možda čak i previše oslanja na ocjene filmova po različitim recenzijskim stranicama. Ustvari, oni su mi u većini slučajeva i presudan faktor kada 'važem' hoću li ili neću pogledati određen horor film. Naravno, znam da to nije uvijek releventna ocjena i da uvijek vrijedi ona 'milijun ljudi, milijun čudi i ukusa'.
Kada sam naletio na trailer za 'Istinu ili izazov', priznajem da me obradovala vijest da je sam film prošao dosta solidno od strane kritičara, iako se radi o niskobudžetnom britanskom hororu. Ocjena je bila osrednja, za nijansu bolja od većine filmova koji su izašli  godine kada i 'Truth or Dare / Truth or Die' i nije bilo razloga za negledanje ovog britanskog horor uratka.
 
Sva priča počinje zabavom koja se održava na kraju školske godine, a poznavajući opus američkih, ali engleskih zabava, većina njih je podijeljena na one kul i popularne klince i one štreberske i manje popularne. U tom miksu popularnosti našao se i nesretni mladić Felix. Ne baš popularan, a uz to zaljubljen u curu daleko van njegove lige, Felix si stvara probleme na zabavi na kojoj bude ismijan od strane popularnog društva. Tako ponižen Felix bježi sa zabave, a radnja nas u jednom trenutku prebaci u sadašnjost gdje pratimo istu onu skupinu popularnih klinaca koji idu na rođendansku zabavu, više ni manje nego nesretnome Felixu. Ono što iznenadi njih, alii gledatelje je imućno stanje Felixove obitelji, pa skupina dolazi duboko u šumu gdje se nalazi ogroman dvorac, ali i zabava koja se organizira u kolibi nedaleko od samoga dvorca.
Umjesto Felixa, u kolibi ih očekuje njegov brat Justin, koji ih ljubazno poziva da se ugodno smjeste i pridruže zabavi. Ubrzo saznaju da je Felix mrtav, a zabava je samo Justinov plan da osveti njegovu smrt. Ono što je još gore, životi im ovise o igranju igre istina ili izazov, koju vodi sam Justin.
 
Britanski redatelj Roberth Heath ljestvicu režiranja postavio je dosta visoko. Iako nije na raspolaganju imao ogroman budžet koji bi mu omogućio da se 'razbacuje' svojim redateljskim darom, uspio je s ograničenim sredstvima snimiti gledljivi film. Zašto kažem gledljivi? Sam film i nije nešto što ćete nakon gledanja pamtiti još dugo ili ćete ga nakon nekog vremena htjeti pogledati još koji put. Ne, on je za jedno gledanje i zaboravljanje. Radnja filma ima dosta već popularnih klišeja, ali dobro upakiranih u zanimljivi scenarij, pa samim time završni proizvod je ispao sasvim solidno. Veća zamjerka ide predvidljivosti same radnje, koja je imala potencijala da donese još napetiju i zanimljiviju priču, ali do kraja taj potencijal nije dobro iskorišten.
Isto tako motive, ali i cilj glavnoga negativca saznajemo odmah na početku i zainteresiranost za otkrivanje buduće radnje brzo splasne, pa film na kraju gledate čisto da vidite kako će isti završiti.
 
Što se tiče samih likova, loša strana je što za nikoga od njih nećete osjećati puno ljubavi, bilo da se radi o psihopati ili njegovim žrtvama, a neki su toliko nepodnošljivi da im bolnu smrt želite čak i prije nego im je radnjom ista pripisana.
Iako se događaji mogu predvidjeti, a vrlo često čak i očito, redatelj Heath još uvijek uspijeva generirati pregršt neizvjesnih trenutaka, što je svakao svjetlija strana samoga filma.
Dakle, usprkos 'plot' rupama koje su predvidljive mogu reći daje 'Istina ili izazov' jedan pristojan low/budget horor triler, koji se može pogledati, ali isto tako nakon gledanja zaboraviti.
 
I da, tko je poslao razglednicu?