Naziv filma: Friend Request / Zahtjev za prijateljstvo (2016.)
Datum: 07.01.2016.
Redatelj: Simon Verhoeven
Scenaristi: Matthew Ballen
Uloge: Alycia Debnam-Carey, William Moseley, Connor Paolo
Radnja: Laura je najpopularnija djevojka u školi i jednostavno uživa u životu. Posebno je aktivna na facebooku i sa svojih 800 prijatelja voli dijeliti svoje privatne trenutke i slike. Kada primi zahtjev za prijateljstvom od nepoznate djevojke Marine za Lauru počinje pravi pakao. Kada njezini najbliži prijatelji krenu umirati jedan po jedan, Laura mora otkriti što se krije iza Marininog profila ako želi ostati živa.
Zemlja: SAD
Trajanje: 1h 32min
  • Naša ocjena7.5/10
  • IMDB ocjena5.5/10
 
RECENZIJA:
 
Nakon solidnog horor filma Unfriended / Bez prijatelja (2015.), ove godine izašla je još jedna filmska perjanica čiji temelji počivaju na čarima društvenih mreža bez kojih danas većina ljudi ne može zamisliti svoj život. Tu svakako uvelike prednjači Facebook, koji je kroz sve ove godine pokazao svoje dobre, ali i one vrlo loše strane. Najlošija strana, koja je i ovoga puta bila glavni pokretač radnje je svakako dijeljenje svojih trenutaka sa cijelim svijetom, odnosno s ljudima koji se nalaze u našoj grupi prijatelja, a da ih vjerojatno nikada nismo dobro ni upoznali.
 
Radnja filma počinje s upoznavanjem glavne junakinje filma. Laura ima sve što jedna djevojka na fakultetu može poželjeti. Dobre ocjene, odlično društvo i sve to upakirano u dobar život koji voli dijeliti na svome facebook profilu. Uostalom, sve to i govori njezina brojka prijatelja koja prelazi preko 800 ljudi. Cijelo vrijeme brojka njezinih prijatelja se prikazuje na ekranu, pa sami gledatelji mogu imati uvid u stanje broja njezinih prijatelja; broja koji će se početi drastično smanjivati nakon neugodnog susreta sa Marinom, vrlo čudnom i povučenom djevojkom. Nakon što ju Marina doda za prijatelja, Laura će taj zahtjev prihvatiti, ali kada shvati da je Marina malo preozbiljno shvatila to 'facebook prijateljstvo', Laura će ju ubrzo obrisati. Nakon brisanja za Lauru počinje pravi pakao iza kojeg stoji sama Marina koja počini samoubojstvo, ali i dalje ostane vrlo prisutna u njezinom životu.
 
Uz iznenađujuće dobre dijaloge, koji doprinose samoj kvaliteti filma, stvara se prirodan osjećaj prijateljstva između same Laure i njezinih prijatelja. A upravo je to pravo prijateljstvo, odlična paralela prijateljstvu koje stvara sam društvena mreža poput facebooka.
'Zahtjev za prijateljstvo' je dosta mračan film, koji na dobar način prikazuje tu lošu i tamnu stranu interneta, bez da ulazi u prevelika objašnjavanja kako i zašto.
Osim toga kvalitetnijeg dijela, film je pun strašnih scena, pa ako ste ljubitelj baš tih 'jump scary' scena na kojima se volite trgnuti pa nastaviti gledati, onda je ovo pun pogodak za vas. 
 
Prilično zanimljiv, strašan i zabavan film koji će vas držati na samom rubu sve do samog kraja. Preporuka svakako.