Naziv filma: Emelie / Emelie (2016.)
Datum: 04.04.2016.
Redatelj: Michael Thelin
Scenaristi: Richard Raymond, Harry Herbec
Uloge: Sarah Bolger, Carly Adams, Carl Bailey
Radnja: Kada bračni par odluči proslaviti godišnjicu braka, u zadnji tren im zakazan dadilja otkaže čuvanje djece. Na njezino mjesto uskače Anna, ljupka i prijazna djevojka koja im se svidi odmah na prvu. Odluče joj tu večer prepustiti čuvanje svoje troje djece, ne znajući što se krije iza lica ljupke Anne.
Zemlja: SAD
Trajanje: 1h 20min
  • Naša ocjena6.0/10
  • IMDB ocjena5.5/10
 
RECENZIJA:
 
Već dugo vremena nisam gledala film u kojem dadilja ima glavnu ulogu, nebitno jel' pozitivac ili negativac, pa mi je 'Emelie' došla sasvim neočekivano, iako je dulje vrijeme stajala na čekanju. Kao i uvijek, bez obzira na pozitivne ili negativne kritike koje osvanu na recenzijama, svakome filmu volim dati šansu, pa ni Emelie ovoga puta nije bila iznimka.
 
Glavna radnja filma vrti se oko djevojke po imenu Anna, koja uskače kao odlična zamjena za 'nestalu' djevojku koja je trebala čuvati troje djece, mladoga bračnog para. Odmah u početku vidimo scenu otmice djevojke po imenu Anna pa nije spoiler ako vam odmah kažem da se iza lica dobre i ljupke Anne, odnosno pravim imenom Emelie, krije nešto puno gore od dobre dadilje. Već u prvim minutama filma možemo vidjeti Annino/Emelieno ponašanje prema samoj djeci, a ono je sve samo ne ljubazno, kakvo bi i trebalo biti kada su mala djeca u pitanju. Uz to, čudnih i 'neugodnih' scena kako za djecu, a tako i za same gledatelje, itekako ne nedostaje. Kako vrijeme odmiče, Anna postaje sve gora, a psihičko maltretiranje djece se sve više povećava.
 
Zbilja je šteta što je film uz takav dobar predložak, koji je mogao ostvariti puno bolje rezultate, jednostavno izgubio nit' već od sredine samoga filma, a nažalost istu nije uhvatio sve do samoga kraja.
Ne mogu reći da je Emelie negledljiv film kojeg bi svakako trebali preskočiti, jer nije. Ima on svojih dobrih trenutaka i scena, ali nakon odgledanog shvatite da se puno stvari moglo odraditi na puno bolji način, uključujući i sam kraj filma. Ono što me pozitivno iznenadilo je gluma djece, koja je zbilja izvrsna i nimalo antipatična, kakva već djeca znaju biti u takvim horor/triler filmovima.
 
Također da ne budem previše negativna, svakako ću pohvaliti atmosferu koja vlada u samome filmu, a ona je prava jesenska. Ulice bez ljudi, tmurno vrijeme i srednje raspoložena dadilja svakako su plus i adut samoga filma. Nažalost, kada sve opet zbrojimo i podvučemo, ti pozitivni elementi nisu dovoljni da izvuku neku veću ocjenu.
Veći plus bi svakako stavili na glumu glavne glumice Sarah Bolger, koja je ulogu same Emelie donijela na sasvim pristojan način. A ako vam se glumičino lice čini poznato, to je vjerojatno iz serije Tudori, ili iz horora Lazarov efekt, gdje je također glumila.
 
'Emelie' je svakako film za jedno gledanje, poslije kojeg ćete ga zaboraviti bez imalo grižnje savjesti.