Naziv filma: Captifs / Caged (2010.)
Datum: 06.10.2010.
Redatelj: Yann Gozlan
Scenaristi: Yann Gozlan
Uloge: Zoé Félix, Eric Savin, Arié Elmaleh
Radnja: Grupu liječnika koji rade na Kosovu otima skupina ljudi. Kada ih zatvore, prvotno misle da će za njih tražiti otkupninu, ali ubrzo saznaju da su žrtve trgovine organima i da su slijedeći na listi kada telefon zazvoni.
Zemlja: Francuska
Trajanje: 1h 24min
  • Naša ocjena5.0/10
  • IMDB ocjena5.5/10
 
RECENZIJA:
 
Ovih zadnjih par dana sam stvarno imao sreću kada je izbor horor filmova u pitanju. Stvarno nisam imao nekih velikih promašaja da bi nakon odgledanog ostao razočaran pa sam naivno mislio da će francuski horor 'Captifs' biti pun pogodak za Halloween i pošto je riječ o francuskoj radionici, nema šanse da isti razočara ili ostavi blag utisak nakon pogledanog. Nažalost, moram priznati da sam ostalo blago razočaran viđenim i da je sve na kraju moglo biti puno bolje, ali i napetije.
Ono što me posebno privuklo kod ovoga filma je radnja, koja je itekako 'vruća roba' kada su horor filmovi u pitanju. Riječ je o trgovini ljudima i njihovim organima, a i sami smo imali priliku pogledati filmove s vrlo sličnom tematikom, pa je bilo i za očekivati da od ovakvih filmova očekujemo nešto napeto, vjerojatno predvidljivo, ali u najmanju ruku jezivo i realno.
 
 
Zanimljiva činjenica koja će privući većinu gledatelja jest mjesto radnje samoga filma, a to je Balkan, za vrijeme Jugoslavije. E sad, ne znam gdje je točno film smješten, iako bih po viđenom rekao da se radi o Srbiji. Imamo neke ćirilične tetovaže po negativcima, dok je njihov pokušaj pričanja srpskog jezika dosta loš, a i naglasak odmah odaje da se ne radi o nekim 'bližim' glumcima koji bi takve domaće likove utjelovili puno bolje. Dok sam gledao sam film, cijelo vrijeme sam imao osjećaj da će negdje iskočiti naš Rade Šerbedžija, pošto smo istoga već navikli gledati u ulozi negativca, što ustvari ne bi bilo ni loše, jer Rade je talentirani glumac koji bi samo popravio film.
No, bez obzira na to, likovi su dosta uvjerljivi, njihova mala, ali dobra karakterizacija je također pristojna. Ono što je slabo u samom filmu je dosta traljavi scenarij i neke nevjerojatno stvari koje su na kraju ispale 'glupaste'. Mali spoiler: Recimo kada eksplodira bomba svega metar od glavne glumice, ona preživi kao da se ništa nije dogodilo.
 
 
Bez obzira koliko trailer izgleda zanimljivo, a i sama radnja zvuči kao nešto što bi moglo biti napeto, 'Caged', odnosno 'Captifs' to nije. Unatoč tome, ovaj film možete pogledati bez nekih velikih očekivanja i poslije pogledanog slobodno zaboraviti.