Naziv filma: The Neighbor / Susjed (2016)
Datum: 16.09.2016
Redatelj: Marcus Dunstan
Scenaristi: Marcus Dunstan
Uloge: Josh Stewart, Bill Engvall, Alex Essoe
Radnja: Radnja filma vrti se oko mladoga para, Johna i Rosie, on sitni kriminalac, a ona njegova ljupka djevojka, koja odmah pri prvom upoznavanju zapne za oko njihovom čudnom susjedu Troyu. Kada Rosie nestane, John će prvo posumnjati u svoga susjeda i otkriti njegovu tajnu.
Zemlja: SAD
Trajanje: 1h 27min
  • Naša ocjena6.2/10
  • IMDB ocjena5.7/10
 
RECENZIJA:
 
Iako nisam preveliki ljubitelj Saw serijala, volim filmove koji su izašli iz pera Marcusa Dunstana, poput The Collector / Kolekcionar (2009.), koji je na mene ostavio puno bolji utisak od 'Slagalice strave', iako su filmovi rađeni na sličan, skoro pa isti način. Ono što me najviše privuklo da pogledam ovaj film je činjenica da ga većina stranih horor stranica svrstava u bolje horor filmove 2016.-e godine (što je učinilo i uredništvo Hororvizije), pa je bilo 'nametljivo' da ga pogledam u skorije vrijeme i dam mu svoju ocjenu. Uz to, kako jednu od uloga igra i talentirani Josh Stewart, nije mi ga bilo previše mrsko ugurati u raspored, jer Josha kao glumca volim jer jednostavno ima ono nešto što njegovu glumu, ali i sam lik u svakom filmu čini boljim, nego što taj lik to doista i je.
 
Odmah na početku filma imamo odlično otvaranje, na kakvo smo već i navikli kada su u pitanju Dunstanovi filmovi, odnosno izbijeljena filmska traka, odličan soundtrack koji će vam već na prvu najaviti tematiku samoga filma, ali i jedan specifičan stil u kojem je rađen sam film, a opet tako usko povezan uz sve njegove radove.
 
 
Radnja filma vrti se oko mladoga para, Johna i Rosie, on sitni kriminalac, a ona njegova ljupka djevojka, koja odmah pri prvom upoznavanju zapne za oko njihovom čudnom susjedu Troyu. Naravno, kako to uvijek biva, sam susjed je dosta čudan i samozatajan, a opet seljački sirov i ne sjeda baš svakome njegov napadni karakter. Kada John odluči napustiti kriminalni biznis kojim se bavi, predloži Rosie da se spakiraju i otputuju negdje gdje ih nitko neće naći. Vraćajući se kući, večer prije polaska, John shvaća da je Rosie nestala, a svi tragovi vode prema kući njegovog čudnog susjeda. Kada Troy napusit kuću, John se ušulja kako bi bolje pogledao što se u njoj krije. Već pri ulaska shvaća da se iza maske čudnog susjeda, krije neki poludjeli um i da je Troy sve samo ne bezopasan.
 
Ono što me posebno iznenadilo kada je sama radnja u pitanju je činjenica da se ovdje ne radi o horor filmu koji obiluje nasilnim i krvavim scenama, gdje se opet vraćam na Saw koji je recimo totalna suprotnost, iako je došao iz pera istoga redatelja. Ovo je više jedan horor/triler, koji radnju i atmosferu gradi na jedan nasilan i nervozan način, a niti u jednom trenutku ne znate u kojem će smjeru radnja krenuti. Mislim, nije da imamo nešto previše i originalnu radnju, nemamo, ali opet nije baš toliko predvidljiva, koliko sam mislio da će na kraju biti.
 
Ovo je vjerojatno film koji će vam se svidjeti ili neće. Ako volite trilere, koji imaju dozu horor začina, ovo će vam dobro sjesti. Na kraju krajeva, ovdje se radi o jednom manje nasilnom, no jezgrovitom i zabavnom horor/trileru kojeg možete cijeniti, ali i ne morate. O ukusima se ne raspravlja, no da je gledljiv, gledljiv je i definitivno zaslužuje veću ocjenu od većine istih ili sličnih filmova.