Naziv filma: The Autopsy of Jane Doe / Obdukcija Jane Doe (2017)
Datum: 03.01.2017.
Redatelj: André Øvredal
Scenaristi: Ian B. Goldberg (Ian Goldberg), Richard Naing
Uloge: Emile Hirsch, Brian Cox, Ophelia Lovibond
Radnja: Brian Cox i Emile Hirsch glume oca i sina, Tonya i Austina, koji rade kao patolozi. Priča se događa u mrtvačnici u koju im dostave tijelo nepoznate, lijepe mlade djevojke, koje je na neobjašnjiv način dospjelo na poprište višestrukog ubojstva.
Bez ikakvih vidljivih tragova i dokaza koji bi mogli ukazati na razlog smrti, otac i sin odlučno kreću u potragu za bilo kakvim dokazima. Istraga ih dovede do bizarnih tragova koji ih navode na šokantno otkriće .
Zemlja: Velika Britanija, SAD
Trajanje: 1h 26min
  • Naša ocjena8.5/10
  • IMDB ocjena7.0/10
 
RECENZIJA:
 
Odmah na početku recenzije moram izraziti svoje čuđenje činjenicom da u svijetu horor žanra ne postoji velik broj horor filmova koji su smješteni svojom radnjom unutar neke mrtvačnice. Mislim, sam spomen na horor i jezu, asocira na nešto što je samo po sebi jezivo i strašno, a mrtvačnice, groblja i slični prostori su idealni za snimanje ovakvih filmova. No u drugu ruku je možda čak i bolje što takvih filmova nema jako puno, jer kada dobijemo jedan ovakav, onda dobijemo nešto novo, a opet tako poznato i zastrašujuće.
 
Radnja samoga filma vrti se oko oca i sina, patologa koji unutar kuće imaju vlastitu mrtvačnicu. Nakon što jednu večer policija krene rješavati ubojstvo cijele jedne obitelji, u mrtvačnicu im dovozi tijelo nepoznate djevojke, koja je također nađena u podrumu kuće koja je bila poprište ubojstva kojeg istražuju. Odmah na početku vidljivo je da se iza beživotnog tijela nepoznate, odnosno Jane Doe (kako Amerikanci nazivaju leševe nepoznatih žena - John Doe je recimo stručni naziv za leš muškarca, dok je Baby Doe za dijete), krije neka nepoznata i jeziva tajna, koja će vrlo brzo izaći na vidjelo. Ono što posebno čudi je 'očuvano tijelo' same Jane Doe, koja bez ijednog vidljivog znaka nasilja izaziva intrigu kod dvojice patologa. Svakim potezom nepoznata Jane Doe otkriva nešto novo, ali i zastrašujuću spoznaju svoje smrti, spoznaju koju moraju što prije otkriti, ako žele preživjeti užas koji im se sprema.
 
 
'Obdukcija Jane Doe' je prošle godine bio naveliko najavljivan kao horor koji bi mogao konkurirati za jedan od najboljih horora koji bi mogli pogledati u zadnje vrijeme, a kako to uvijek biva, takvi filmovi najčešće flopiraju i ne ispadnu dobri, kao što se od njih i očekivalo. Na svu sreću, 'Obdukcija Jane Doe' je iznimka, koja se pokazala kao odličan dokaz da se iz maloga budžeta, ali solidnoga scenarija i odlične glumačke postave, može napraviti jako dobar horor film, koji svojom kvalitetom svakako iskače i odudara od sličnih filmova koje smo gledali u posljednje vrijeme.
Iza samoga filma na naše čuđenje ne nalazi se neko veliko ime, s obzirom na kvalitetu izvedbe, već se redateljske palice uhvatio kultni norveški redatelj Andrea Øvredal (“Lovac na trolove“, 2010.), koji je napravio izvrstan posao i oduševio publiku, ali i kritiku. Također, zanimljivo je da je ovaj horor nastao samo zato što se horor 'Prizivanja' jako svidio spomenutom redatelju, te je isti nakon gledanja kontaktirao svog agenta i tražio ga da nađe scenarij za horor film, a tu uskače 'The Autopsy of Jane Doe'.
Posebne pohvale redatelju, koji je uspio napraviti film koji od samoga početka gradi odličnu atmosferu, koja kako film odmiče, postaje sve napetija, ali i jezivija. Recimo kadrovi zumiranog lica Jane Doe, odličan su prikaz onoga što svaki gledatelj želi vidjeti, a to je post-mortem 'potez' u kojem se spomenuta pomakne i sve nas skupa prestravi. 
 
Koliko je ovaj horor poseban i drugačiji od svega što smo mogli vidjeti u posljednje vrijeme, govori i činjenica da su sam film pogledala i neka od legendarnih imena horor žanra, poput Stephena Kinga i Guillerma del Tora. Sam Stephen King je nakon gledanja odmah na svom twitter računu nahvalio film i preporučio ga svima, dok se s njegovom preporukom itekako složio i Del Toro, koji je film opisao kao 'zabavnu, stiliziranu i prelijepo izgrađenu kuću strave.'
 
 
Osim toga, samoj kvaliteti je svakako pridonio i odlično izabran 'cast', iza kojeg stoje poznata lica poput Emila Hirchea i Briana Coxa, dok iza lica vrlo jezive Jane Doe, stoji živa osoba, odnosno glumica Olwen Catherine Kelly. Kada su redatelja pitali zašto  za leš mrtve djevojke nije koristio lutku, odgovorio je da je najveći razlog zašto u preko 80% scena glumi prava glumica, taj što je Jane Doe centralni dio filma i jednostavno je sve moralo izgledati realno, jezivo i vrlo uvjerljivo, a lutka to ne bi mogla postići.
 
Hoćemo li ugledati nastavak ovog odličnog horora još ne znamo, jer prema riječima samog redatelja, sve ovisi o financijama, ali ideju za nastavak već ima u glavi, bilo da se bude radilo o samom nastavku radnje ili prequelu, koji bi nam mogao otkriti tajnu kako je sve nastalo.
Bez obzira na nastavak, 'Obdukcija Jane Doe' je ovdje i ako ga niste pogledali, nemate što čekati. Preporuka svakako.