Naziv filma: The Reef / Greben (2010)
Datum: 17.04.2011.
Redatelj: Andrew Traucki
Scenaristi: Andrew Traucki
Uloge: Damian Walshe-Howling, Gyton Grantley,Adrienne Pickering
Radnja: Morska avantura grupe prijatelja pretvora u noćnu moru preživljanja kada im se jedrilica prevrne, a putnici se pokušavaju spasiti popevši se na njezin trup. Odande vide da je kobilica jedrilice otrgnuta. Procijenivši situaciju, Luke odluči da moraju plivati do obližnjeg otoka ako žele preživjeti. Plivati ili čekati? Četvero se odluči na plivanje, no u vodi shvaćaju da ih prati veliki morski pas.
Zemlja: SAD
Trajanje: 1h 34min
  • Naša ocjena7.5/10
  • IMDB ocjena7.1/10
RECENZIJA:
 
Prošle godine bila je 41. godišnjica kako je horor film 'Ralje' ugledao svjetlo dana. I sjećam se da sam negdje na netu naletio na neku raspravu, kojim filmovima obilježiti takvu jednu veliku godišnjicu i pokraj već spomenutih Ralja, ili modernijeg horora 'The Shallows', nekolicina fanova je spomenula horor 'The Reef'. Iako sam bio uvjeren da sam isti gledao, a i naziv mi je nekako odzvanjao u glavi, jednostavno ga se nisam mogao sjetiti. Kada sam pogledao tko stoji za redateljskim kormilom samoga filma, tek mi je onda sinulo da se radi o istom redatelju koji je radio i na hororu 'Black Water', a oba horora imaju isti temelj. Oba u snimljena prema istinitoj priči i oba su izgrađeni na odličnoj i napetoj atmosferi, koja je najveći adut i 'Grebena' i 'Mračne močvare'. 
 
The Reef je napisao i režirao Andrew Traucki, a isti je temeljen na istinitim događajima, a radnja se vrti oko petero prijatelja, koji jedrilicom uživaju na napreglednog koraljnom grebenu kraj Australije. Nedugo nakon što se odmaknu od svijeta, jedrilica naleti na komad grebena i prevrće se, dok petero prijatelja ostaje nasukano na okrenutoj jedrilici nasred oceana. Kako minute prolaze, na njima je da donesu životnu odluku. Hoće li plivati prema mogućem kopnu, kojeg trenutno ne vide ili će ostati na okrenutoj jedrilici, dok ista ne potone, nadajući se da će netko možda naići? Odluka i ne bi bila tako teška da se ne nalaze u oceanu u kojem glavnu riječ vodi velika bijela psina.
 
'Greben' je jedan od rijetkih horor filmova koji su snimljeni potpuno bez CGI efekata. E sad, naravno da će za neke horor fanove to biti mana, jer isti vole uživati u baš takvim cgi scenama punih krvi i popratnoga sadržaja. S druge strane, atmosfera i beznađe u kojima se nađe petorka, definitivno je najjači adut samoga filma. Bez loših CGI efekata u ovakvim filmovima, mračno dno i činjenica da ne znate što se nalazi oko ili ispod vas je najjači adut na kojem je i građena spomenuta atmosfera.
'Greben' bi svakako mogli opisati i kao film koji je imao minimalistički pristup samog redatelja, ali kako se isti vodio onom 'manje je više', film je dobio na kvaliteti,a redatelj je s ograničenim sredstvima i takvim pristupom izveo čuda.
 
Preporuka svakako.