Naziv filma: Annabelle: Creation / Annabelle: Početak (2017.)
Datum: 10.08.2017.
Redatelj: David F. Sandbergs
Scenaristi: Gary Dauberman, Gary Dauberman
Uloge: Anthony LaPaglia, Samara Lee, Miranda Otto
Radnja: Nekoliko godina nakon tragične smrti njihove djevojčice, izrađivač lutaka i njegova supruga dočekuju časnu sestru i nekoliko djevojčica iz zatvorenog doma za djecu. No opsjednuta lutka koju je otac izradio - Annabelle okomila se na malenu Janice....
Zemlja: SAD
Trajanje: 1h 49min
  • Naša ocjena7.5/10
  • IMDB ocjena7.1/10
RECENZIJA:
 
Nakon, ne toliko uspješnoga horor filma Annabelle, u kina nam je stigao i drugi nastavak, pod nazivom Annabelle: Početak. Iako nisam bio oduševljen samom idejom da lutka Annabelle dobije drugu priliku i opet završi na filmskim platnima, pogledao sam ga najviše iz razloga što iza ovoga nastavka ipak stoji slavno i kvalitetno ime, a to je David F. Sandberg; koji će vam biti poznat po hororu Lights Out / Kad se svjetla ugase (2016.). Uz to, iznenadile su me i ocjene kritičara koje su bile i više nego pozitivne, pa stvarno nije bilo nekog većeg razloga ne dati mu priliku.
 
Annabelle: Početak je film čija se radnja vrti oko časne sestre i djevojaka koje se zajedno useljavaju u novi dom, nakon što se zatvori njihovo sirotište u kojem su živjele. Useljavaju se u kuću lutkara i njegove žene, a koji su pretrpjeli tragičnu smrt svoje kćeri Annabelle, te su ne znajući dopustili demonskoj sili da se nastani u lutki, kako bi zauvijek njihova preminula kćer ipak bila i dalje s njima. Uz to, radnja prati dvije djevojčice, Janice i Lindu, dvije najbolje prijateljice, koje se doduše i ne slažu najbolje sa ostalim djevojkama samog sirotišta. Janice pati od dječje paralize, a Linda joj pomaže da se s bolešću nosi na najbolji način.
 
Iako priča na kojoj se gradi sami film i nije pretjerano originalna, glumačka ekipa koja ju je donijela na filmske ekrane je i više nego solidna. Upravo se za kvalitetu samoga filma može uvelike zahvaliti glumačkome talentu Lulu Wilson i Talithe Bateman, koje su zajedno s ostatkom glumačke ekipe na vrlo solidan i kvalitetan način, zajedno ispričali priču o nastanku najezivije, ali i najpoznatije lutke na svijetu.
Uz to, zbog dobre glume, odnosi između likova su građeni na dobar i kvalitetan način i lako ćete se vezati za pojedine likove. Ono što posebno iznenađuje je pažnja na detaljima, koja je vrlo vidljiva i vidi se da je redatelj pazio na svaku scenu koja bi vas trebala prestrašiti ili držati u neizvjesnosti. Većina scena popraćena je odličnim i jezivim soundtrackom i lako se poistovjetiti s likom kojeg gledate na drugoj strani platna.
 
Sama kuća je puna detalja koji se mogu vidjeti tjekom cijeloga film,a i sama lokacija na kojoj se snimao film je super za ovakve vrste filmova. Jedini problem kod ovakvih filmova su recimo 'glupe' odluke koje donose pojedini likovi, a opet nije ni začuđujuće jer ih danas svaki horor film ima. Drugi problem na koji sam naišao i siguran sam da ce svatko primjetiti je natrpanost strašnim scenama kojima obiluje prva polovica filma, dok je druga polovica dosta siromašnija, ali i dalje zanimljiva.
 
No da zaključim, film Annabelle:Početak /Annabelle:Creation je dosta zabavan i solidan horor film koji je svakako vrijedan pažnje i gledanja,te će vas držati u jezivoj i napetoj atmosferi od samog početka pa do samoga kraja.
Svakako zaslužuje mjesto u svijetu Prizivanja.