Naziv filma:Leatherface / Leatherface: Početak (2017)
Datum: 12.10.2017.
Redatelj: Alexandre Bustillo, Julien Maury
Scenaristi: Kim Henkel
Uloge: Kada pobjegne iz umobolnice s još tri zatvorenika, tinejdžer imena Jackson, kasnije poznatiji kao 'Leatherface', otima mladu bolničarku i vodi ju na putovanje iz pakla. Na putu usput provode svoj monstruozan plan.
Zemlja: SAD
Trajanje: 1h 30min
  • Naša ocjena 5.5/10
  • IMDB ocjena 5.1/10
I prije nego je sam nastavak, točnije prednastavak jednog od kultnih horor filmova 'Teksaški masakr motornom pilom' i ugledao svjetlo dana, veliki broj kritičara bio je složan da ćemo nakon velike pompe i uzbuđenja oko nečega što ima veze s masakrom, dobiti blagi, pomalo 'tupasti' horor film, koji će većinu horor fanova ostaviti ravnodušnim. I doista, nakon što je izašao na filmska platna, Leatherface: Početak i nije previše briljirao i ostavio nas bez riječi, kao što je to učinio sam izvornik.
Ljubiteljima horora, koji su pratili famu oko ovoga nastavka opće je poznato da je sam scenarij prošao i nekoliko ruku, da bi se na kraju redateljske palice primio francuski duo Maury i Bustillo (Inside).
 
Ono što je na papiru izgledalo  jako dobro, u praksi je ispalo dosta zbrkano i bljedoliko. Priča, koja nas vodi u djetinjstvo tada dječaka, koji je bio daleko od naziva 'leatherface', rasteže se kroz nekoliko dugih godina, odnosno do njegove punoljetnosti. Naravno, bilo je za očekivati da nitko sam od sebe ne postaje bešćutni ubojica s motornom pilom, već je za to zaslužna luda i disfunkcionalna obitelj, posebno njegova majka, koja pod krinkom da štiti svoju djecu, čini zlo svima drugima. Uz već poznate likove, priča 'Početka', uvodi i neke nove, nepoznate, koji su tu da nam bolje pojasne preobražaj koji će dječaka pretvoriti u bešćutnog luđaka željnoga krvi. Pomalo klimava priča o skupini luđaka koja izazove pobunu u ludnici i nije najmaštovitija priča koju smo htjeli gledati u najiščekivanijem prequelu godine.
 
Sam film obiluje CGI nasiljem, koje je izvedeno jako dobro i tu zbilja nemam zamjerke. Isto tako, glumačka izvedba cijele postave je i više nego solidna, pa barem taj dio ne ide na uštrb ionako razbacanome (namaštovitome?!) scenariju, koji je svakako mogao i trebao biti bolje razrađen. Najsvjetlija točka, a svakako i najnadarenija je Lili Taylor ("The Conjuring", "The Haunting" i "The Addiction".)
Iako je radnja samoga filma pričom smještena u Texas, ista je u cijelosti snimljena u Bugarskoj.