Naziv filma: A Quiet Place / Mjesto tišine (2018)
Datum: 05.04.2018.
Redatelj: John Krasinski
Scenaristi: Bryan Woods, Scott Beck
Uloge: Emily Blunt, John Krasinski, Millicent Simmonds
Radnja: Nakon što svijet poharaju monstrumi koji napadaju sve što proizvodi zvuk, mlada obitelj stavit će se na kušnju i prilagoditi svijetu punom monstruma te živjeti u potpunoj tišini.
Zemlja: SAD
Trajanje: 1h 30min
  • Naša ocjena 10/10
RECENZIJA:
 
Nakon što je izašao trailer za dugonajavljivani horor film 'A Quiet Place', kod nas prevedeno kao 'Mjesto tišine', jedva sam dočekao peti travanj kako bi sam film došao u naša kina i kako bih ga napokon pogledao. Ogroman hajp koji se stvorio oko njega na svu sreću nije negativno utjecao na njega i 'zgazio' sve ono dobro što izlazi iz samoga filma. Opće je poznato da baš takva velika očekivanja na kraju pokopaju film ili na kraju razočaraju, no ovdje to nije slučaju, ni blizu. Ovo je jedan od rijetkih filmova na našoj stranici za koji smatram da zaslužuje čistu desetku. I ne, to nije zbog ogromnog interesa filmofila diljem svijeta, već zbog svega što nam je redatelj John Krasinski  servirao. Red napetosti, straha, iščekivanja i sve to zamotano u ogromnu dozu tišine; tišine koja para uši i koja je toliko jeziva da ćete cijeli film gledati na rubu iščekivanja hoće li se dogoditi nekakav zvuk koji će privući monstrume.
Ono što posebno iznenađuje je umijeće samog redatelja, kojem ovo nije redateljski prvijenac, ali mnogi su bili skeptični oko njegovog režiranja i malo tko je mogao i zamisliti da će cijeli projekt ispasti tako dobar. Uostalom, osim režiserske palice, Krasinski i glumi požrtvovnog oca, koji unatoč apokalipsi koja se događa oko njega, pokušava svojoj obitelji osigurati koliko toliko normalan život u tišini.
 
 
Radnja filma događa se na krajnjem sjeveroistoku SAD-a, a odmah na početku filma iz isječaka iz novina koji se prikazuju, saznajemo da se na Zemlji dogodila neka invazija vanzemaljaca i da cijeli svijet živi u potpunoj tišini, jer čudovišta koja su se naselila napadaju sve što proizvodi zvuk, a njihovo osjetilo zvuka je toliko dobro razvijeno da čuju apsolutno svaki povišeni zvuk. Glavu obitelji čini Lee (spomenuti redatelj Krasinski), koji uz suprugu Evelyn (Emily Blunt) i troje djece živi u opustošenom svijetu, brinući se za njih i trudeći se da svaki dan žive kao da je posljednji. Odmah na početku obitelj će se morati pomiriti s činjenicom da će izgubiti najmlađeg sina, što i nije spoiler, već gubitak čini okosnicu samoga filma te će radnja poslije toga otići stotinjak dana unaprijed i pokazati nam trudnu Evelyn i odmah  nam naslutiti da njezina trudnoća znači veliki problem za svijet koji ne trpi ni najmanji zvuk.
 
 
Ako pričamo o pozitivnim točkama samoga filma, najveći adut je svakako tišina. Tišina koja je toliko dobro dozirana, da će vas cijelo vrijeme prolaziti trnci i da ćete svaki trenutak čekati da se dogodi neki zvuk ili nešto. Posebno iznenađuje jako dobra razrada likova. Film možda ima nešto sporiji ritam na samom početku, ali taj ritam nije slučajan, već ciljano se išlo publici dočarati svaki od likova koje gledamo, kako bi se 'stopili' u svijet zajedno s njima i kao bi nas bilo briga za njihove živote i njihovu sigurnost. A to se sporijim ritmom i dobrom karakterizacijom likova svakako postiglo. Svih devedeset minuta bit ćete uvučeni u svijet mlade obitelji i zajedno s njima boriti se protiv monstruma koji vreba iza svakog ugla. O kvaliteti glume samog Krasinskog i maestralne Emily Blunt nema potrebe ni govoriti. Osim njihove odlične glume, film svakako podiže i kvaliteta glume same djece, koja je također malo reći odlična.
 
Kada vas film svojom radnjom uvuče u svijet u kojem se nalaze njegovi likovi; kada cijeli film gledate na rubu nekog iščekivanja i kada vam 90 minuta bude jako malo za ono što ste gledali, jasno je da se radi o jako dobrom filmu, a 'Mjesto tišine' apsolutno zaslužuje sve hvalospjeve koje mu možete dati. Rekli bi: 'Čista desetka!