Naziv filma: Escape Room (2019.)
Datum: 07.02.2019.
Redatelj: Adam Robitel
Scenaristi: Bragi Schut
Uloge: Taylor Russell, Logan Miller, Jay Ellis
Radnja: Šest stranaca nađe se u okolnostima koje su izvan njihove kontrole i moraju koristiti svoje znanje kako bi preživjeli.
Zemlja: SAD
Trajanje: 1h 39min
  • Naša ocjena7.5/10
  • IMDB ocjena7.1/10
RECENZIJA:
 
Nova godina je krenula, samim time krenuo je i novi niz horor naslova koji nam se počinju servirati na kino platnima. Poznavajući filmsku industriju, pogotovo horor žanr, možemo slobodno reći da su prva tri mjeseca svake godine  deponij filmova, koji brzo dođu, ali isto tako se brzo i zaborave. Ili barem imamo niske kriterije kad su takvi mjeseci u pitanju i realno očekujemo nešto totalno bezvrijedno; nešto što će na brzinu zaraditi i što je još idealnije, bit će servirano samo zbog brze zarade i onda zaboravljeno sve do vremena kada sastavljamo top liste najgorih filmova.
 
Jedan od takvih horor naslova je i Escape Room, koji je jučer krenuo s prikazivanjem diljem kino dvorana. Recept je naravno već dobro isproban i nema razloga da i Escape Room izađe iz kalupa već probavljenih i sličnih filmova koje nam filmska industrija redovno servira. Da ne bi odmah krenuli drvljem i kamenjem po meni kako 'pljujem' film bez razloga, odmah ću se na početku ograditi i reći, ovo je jedan od izuzetaka gore opisanih filmova. Znam, i ja sam iznenađen činjenicom da filmu objavljenom u veljači dajem visoku ocjenu, ali Escape Room doista to i zaslužuje. 
 
 
Radnja filma prati šest stranaca koji su namamljeni da iskuse poseban osjećaj bijega iz dobro dizajnirane zgrade, a sve to pod krinkom personalizirane pozivnice, koja odaje dojam ekskluzive koju mogu okusiti samo odabrani pojedinci, a samim time i osvojiti vrijedan novčani iznos. Primamljivo u svakom slučaju.
Eklektična skupina osobnosti brzo shvaća da to nije obična soba za bijeg jer se rješavajući zagonetke koje svaka soba krije ubacuju u smrtonosnu opasnost i ako ne budu surađivali kao skupina umrijet će jedan po jedan.
 
 
Gledajući na radnju, Escape Room najbolje možemo opisati kao potomka Saw serijala, pomiješanog s elementima koje krije horor triler The Belko Experiment, koji ako niste pogledali, svakako pogledajte. Ono po čemu se Escape Room razlikuje od Saw serijala svakako su zamke i zamršene zagonetke koje ovdje nisu osmišljene da okrutno uz litre i litre krvi ubiju svoju žrtvu, više su ovdje za zabavu nekoga tko to sve gleda s druge strane vrata. 
Ono što bih posebno pohvalio su dobro osmišljene sobe, koje su i najveća zvijezda filma, no bio bih prekritičan kada bih rekao da i s glumačke strane nemamo kvalitetu na nekoj solidnoj razini. Sve skoro nepoznata imena glumačke postave, itekako su se dobro snašla u svojim ulogama i na tome dijelu zbilja nemam zamjerke.
 
Na kraju, nema nikakve sumnje da Escape Room donosi nešto novo nas stol. Ipak, njegove zagonetke pokreću radnju i dovoljno su zabavne da film odgledate u komadu bez dosađivanja. Godina je tek krenula, a Escape Room je svakako ugodno iznenađenje.