Naziv filma: El Hoyo / The Platform (2020.)
Datum: 09.04.2020.
Scenaristi:  David Desola
Radnja: Film donosi priču o zatvorskom sustavu u kojem su zatvorenici smješteni na platforme u sredini kojih je praznina, odnosno rupa pravokutnog oblika kroz koju prolazi pokretna platforma, odnosno “švedski stol“ s hranom. Na svakoj platformi nalaze se dvije osobe, a pokretni stol pojavljuje se svaki dan u ograničenom vremenskom periodu, na svakoj od platforma.
Zemlja: SAD
Trajanje: 1h 34min
  • Naša ocjena7.5/10
  • IMDB ocjena7.1/10
Prije nekoliko dana iskočio mi je zanimljiv prijedlog filma koji mi je odmah zapeo za oko. Bila je riječ o filmu, koji je sjećam se na prvu imao jako zanimljivu 'najavnu' sliku stola punog hrane i dvojicu muškaraca kako jednu klečeći ispred njega, gušeći se u njoj, kao da će im netko svaki trenutak oteti sve što je ispred njih. Tek kasnije kako sam ušao u dubinu same znaitiželje i pogledao opis i trailer shvatio sam da će se to upravo i dogoditi, ustvari da se događa konstantno. O čemu se tu zapravo radi i zašto je ovaj film pokupio tolike hvalospjeve?
 
El hoyo ili The Platform španjolski je film koji je prvotno prikazan na Toronto filmskom festivalu u rujnu 2019. godine gdje je osvojio nagradu publike People’s Choice Award  – Midnight Madness – u kategoriji underground, kultnog filma ili žanrovskog ostvaraja prikazanog u kasnijim terminima festivala.
 
Film donosi priču o zatvorskom sustavu u kojem su zatvorenici smješteni na platforme u sredini kojih je praznina, odnosno rupa pravokutnog oblika kroz koju prolazi pokretna platforma, odnosno “švedski stol“ s hranom. Na svakoj platformi nalaze se dvije osobe, a pokretni stol pojavljuje se svaki dan u ograničenom vremenskom periodu, na svakoj od platforma. Jasno je, s obzirom da je platforma mnogo, a hrana se priprema na samome vrhu, da oni pri samome vrhu imaju svojevrsnu gozbu i hrane u izobilju, dok oni ispod imaju tek ono što ostane. Takav koncept zatvorskog sustava donosi pitanje njegove pravednosti; je li pravedno da oni pri samome vrhu imaju stol pun hrane te mogu birati što će jesti i piti, dok oni na samome dnu često ne dobiju ništa osim prljavog posuđa.
 
 
 
Priznat ćete da je radnja filma i više nego zanimljiva, a sama simbolika koju isti prikazuje debelo se može usporediti sa svijetom u kojem danas živimo. Kao i u realnosti, uvijek imamo one koji su gore i koji žive i 'jedu' bolje od onih koji su ispod njih. El Hoyo je na jako dobar način prikazao kako funkcionira takav svijet u kojem u jednom trenutku imaš sve i  budeš iznad svih, ali već drugi dan si na drugome mjestu i izgubio si sve ono što te činilo boljim od onih ispod tebe.
Uz odličnu režiju i scenarij, El Hoyo je uz pomoć pravog španjolskog 'začina' na koji smo i računali gledajući njihove filmove, donio jedan poseban pogled na situaciju koja nas svakodnevno okružuje.
 
Na trenutke vrlo zanimljiv, a na trenutke gadljiv i jeziv, El Hoyo je svakako filmska poslatica koju je šteta propustiti.