Naziv filma: Antebellum
Datum: 03.09.2020.
Radnja: Radnja ovog misterioznog horor trilera koji zaokuplja pažnju prati uspješnu autoricu Veronicu Henley (Janelle Monáe iz filmova Moonlight i Hidden Figures) zarobljenu u zastrašujućoj poremećenoj stvarnosti.
Veronica mora razotkriti jezivu misteriju prije nego što bude prekasno…
Zemlja: SAD
Trajanje: 1h 45min
  • Naša ocjena: 8.5/10
  • IMDB ocjena: 6.1/10
RECENZIJA:
 
Nakon korona pauze, kina su napokon ponovo otvorila svoja vrata. Iako sam mislio da će otvaranje biti s dugoočekivanim horor nastavkom 'Mjesta tišine', to se ipak nije dogodilo, već je svoju premijeru poslije korone u prvim redovima doživio film 'Antebellum'. Da vam budem potpuno iskren, ni ja, a vjerojatno ni vi ne znate što naziv filma znači i što se to točno krije iza njega, a samim time vjerojatno niste ni previše zainteresirani za gledanje, jer ne znate što očekivati. Na moju sreću, ali i vašu koji ćete nadam se pogledati 'Antebellum', moram napisati da se radi o jednom zbilja dobrom filmu. Namjerno nisam napisao horor filmu, jer ga ne bih opisao samo kao horor film, Antebellum je ipak više odlična psiho-triler priča, koja s horor žanrom ima dodirnih točaka, ali nikako nije horor u potpunosti.
 
Ono što me zbilja poguralo da ipak pogledam film je svakako i sjajno filmsko ime, Jordan Peele. Ako vam negdje zvoni u glavi da vam je to ime poznato, onda ste sigurno gledali horore 'Get Out / Bježi! (2017.)' i 'Us (2019.) ', također odlične psiho-trilere, koje na Peelejov način graniče s horor žanrom, a opet imaju 'ono nešto' što ih izdvaja iz mase.
U eri u kojoj živimo, kada se svaki dan suočavamo s raznim pokretima koji nastaju zbog antirasističke društvene kritike, 'Antebellum' nije mogao pogoditi bolji, ili gori trenutak za premijeru, sve naravno zavisi iz kojeg ćete kuta gledati na njegovu objavu s obzirom na tematiku kojom se bavi sam film.
 
 
Vjeran svome naslovu, 'Antebellum' daje idealiziranu sliku života na južnoj plantaži, podsjećajući na Taru iz filma 'Prohujalo s vihorom', gdje u idiličnoj atmosferi, djevojčica žute haljine trči po ogromnom travnjaku predivne kuće.
No za razliku od te opisane idile, Antebellum pokazuje jednu puno tragičniju i ružniju stranu takvih plantaža. Plantaže pamuka, na kojima danonoćno rade crnci i crnkinje, a svaki njihov neposluh se kažnjava premlaćivanjem i smrću. Osim što im je oduzeta sloboda, ovdje im je oduzeto i pravo na govor, a svaki njihov dan je pakao koji se ponavlja. 
Uzimajući u obzir količinu nasilja koja je prikazana u filmu, čudi me da Antebellum nije došao s prikladnim upozorenjem za gledatelje. S jedne strane 'Antebellum' iskorištava vrlo stvaran strah s kojim se crnci suočavaju u rasističkom društvu u kojem su temeljna ljudska načela poput slobode, otuđena do krajnje granice.
 
Namjerno ne želim ulaziti u detalje, kako vam ne bih pokvario film, reći ću samo da je prvih 40-ak minuta filma najteže, smješteno je u doba prije građanskog rata, gdje vidimo robinju Eden (Monáe) koja diskretno razmatra svoje mogućnosti bijega. Razvila je sustav za izbjegavanje škripanja podnih dasaka i još bučnijih šarki na vratima svog prostora, što joj omogućuje susret s kolegama robovima - zgodnom Eli (Tongayi Chirisa) i Julijom (Kiersey Clemons) - iako je razgovor strogo zabranjen. Svojim izražajnim očima govoreći ono što riječi ne mogu, Monáe uspijeva prenijeti inteligenciju lika, pozivajući publiku da predvide kako bi ovu ružnu situaciju mogla preokrenuti u svoju korist.
 
Neizvjesnost, do sada u velikoj mjeri ključna za prijetnju opasnosti u nepoznatim okolnostima, zapravo se pojačava kad tajne "Antebelluma" postanu jasne. Otkrivajući sloj ove zavjere u slojevima, redatelj orkestrira preokret moći koji slijedi simboličkom snagom koja nadilazi stilsku, dosežući u područje ikoničkog. 
Baš kao što je kapetan Jasper rano brendirao Eden, ostali pretražuju određene slike i ideje u glavama publike, koristeći snagu horor žanra kako bi posegli duboko u američku kolektivnu psihu.
 
Iako "Antebellum" nije običan horor film, sistemski rasizam tretira kao vrstu zaraze koja odbija umrijeti, jedući mozak uzastopnih generacija. Postoji samo jedan način da se to zaustavi, i to djelujući na  um svih zaraženih - a to je upravo učinak koji "Antebellum" postiže.
 
Napomena: Bilo bi dobro da film pogledate bez gledanja trailera, jer sama najava puno otkriva.