Horor film The Conjuring / Prizivanja (2013.) u vrijeme kada je izašao izazvao je razne polemike i rasprave. Kako je isti snimljen po već provjerenoj premisi zvanoj 'po istinitoj priči', za očekivati je bilo da će publika odlično reagirati. I doista, izašao je pararelno s hororom Mama / Mama (2013.), slavnoga Guillerma del Tora i pobrao vrlo pozitivne kritike.
 
Za očekivati je bilo da ćemo uskoro dobiti novi nastavak. Doduše, nisam mislio da ćemo na isti morati čekati skoro pa tri godine. Što nas točno očekuje u novome nastavu 'The Conjuringa', koji dolazi početkom lipnja ove godine? Sudeći po pogledanom traileru i šturom opisu, očekuje nas još jedno istraživanje bračnoga para Warren, koji su se ovaj put našao u malom gradiću imena Enfield.
 
Ovoga puta, bračni par Warren suočit će se s nadnaravnom silom koja je opsjela kuću u kojoj je živjela samohrana majka Peggy, zajedno sa svoje četvero djece. Po zabilješkama koje datiraju još iz 1977. godine kada se ova paranormalna aktivnost zbilja i dogodila, kaže da je majka jedne večeri uzrujana i uplašena nazvala policiju i rekla kako dvoje njezine djece tvrdi da se po kući namještaj sam pomjera. Uz to, ono što ih je najviše plašilo su čudni zvukovi koji su dopirali iz zidova kuće.
Nakon što je policija reagirala na poziv i došla u kuću ove samohrane majke, jedna policajka i sama se uvjerila u nadnaravnost koja je vladala kućom. Naravno, kako je vrijeme odmicalo, stvar se velikom brzinom samo pogoršavala, duhovi su postajali sve zlobniji, a paranormalne aktivnosti svakodnevnica ove male obitelji.
 
Priča je naravno zaokupila pažnju javnosti, te su u to vrijeme sve novine pisale o ovom nadnaravnom događaju, koji je neke preplašio na smrt, dok je nekima to bio poziv da saznaju što se zbilja događa u spomenutoj kući.
Koliko je priča dobila na važnosti govori i činjenica da je do sada snimljeno nekoliko dokumentaraca koji se bave ovim događajem, dok je najzapaženiji onaj od strane BBC-a, koji je odlična uvertira u nadolazeći horor film.
 
I dok čekamo da vidimo kako će 'The Conjuring' na kino platna donijeti jednu od najzapaženijih, ali i najistinitijih priča o paranormalnome, pitamo se koliko će daleko ići filmovi koji nam vraćaju vjeru u istinitost onoga što gledamo? Svi smo svjesni da je floskula 'snimljeno po istinitim događajima' ogroman mamac za publiku koja uživa gledajući nešto što se zbilja nekome i dogodilo, no koliko će trebati da publika krene okretati glavu i olako krene uzimati ono što zbilja i gleda?
 
U nastavku donosimo isječak iz spomenutog BBC-ovog dokumentarca, kojeg svakako pogledajte.