Naziv filma: The Exorcist / Istjerivač đavola (1973.)
Datum: 26.12.1973.
Redatelj:William Friedkin
Scenaristi:William Friedkin
Uloge: Ellen Burstyn, Max von Sydow, Linda Blair
Radnja: Chris, poznata filmska glumica zbog posla zajedno sa svojom 12-godišnjom kćerkom preseli u Washington. Nedugo nakon preseljenja, Chris primjeti da se kćer Regan počela čudno ponašati, te ju odluči odvesti u bolnicu na pregled. Kada doktori ne pomognu, Chris zatraži pomoć svećenika.
Zemlja: SAD
Trajanje: 122 min
IMDb ocjena: 8.0
Naša ocjena: 9.0/10 
 
RECENZIJA:
 
Kultni film strave koji je uspio i nakon 30 godina nakon premijere, ostati visoko na ljestvicama filmova koje definitivno morate pogledati. Adaptacija istomenog romana Williama Petera Blattya, čija je tema  djevojčica u koju uđe vrag, mrzitelj vjere i ljudi i koji na taj način planira ostati na samoj Zemlji.

Pun zastrašujućih scena, Egzorcist je opisan kao napeti horor film, koji pruža sasvim drukčiji pogled na sam obred egzorcizma, vjeru i Crkvu. Iako je sniman u dalekoj 1974. godini, postavio je čvrste temelje za remake-ove koji su došli nakon njega. Sam film osvojio je i dva Oscara i to za najbolji zvuk, te najbolji scenarij. Sama priča navodno se temelji na istinitoj priči, a u vrijeme kada je izašao pamte se scene povraćanja i vrištanja samih gledatelja u kino dvoranama. Naravno, ne možemo usporediti vrijeme tada i vrijeme danas, pošto publika 1974. nije bila naviknuta na takve scene pa se napuštanje kina za vrijeme gledanja takvih filmova činilo sasvi u redu i normalno.

Bez praznoga hoda, nešto više od dva sata, pruža napetu atmosferu koja će vas sigurno držati do kraja filma. Gledajući budžet, raspolagalo se s nešto više od 10 milijuna dolara, a zaradio je 20 puta više na kino blagajnama diljem svijeta.

Egzorcist je definitivno film kojeg možete naći na svakoj horor listi najboljih i najstrašnijih horor filmova.