Naziv filma: Evil Dead / Zla smrt (2013.)
Datum: 5.4.2013.
Redatelj: Fede Alvarez
Scenaristi: Fede Alvarez
Uloge:Jane Levy, Shiloh Fernandez, Jessica Lucas
Radnja: Skupina prijatelja odlazi u osamljenu kolibu duboko u šumi kako bi pomogli prijateljici da se riješi ovisnosti o drogama. Nakon što pronađu skrivenu knjigu, nesvjesno oslobađaju demona koji ih krene redom opsjedati dok jedan od njih ostaje nedirnut boreći se za život.
Zemlja: SAD
Trajanje: 91 min
IMDb ocjena: 6.5
Naša ocjena: 6.9/10 
 
RECENZIJA:
 
Bilo je samo pitanje vremena kada ćemo  ugledati remake kultnog horor filma The Evil Dead / Zla smrt (1981.) na velikome ekranu. Nakon pune 33 godine od samog originala, Sam Raimi zajedno s Fedom Alvarezom omogućio je novim i starim generacijama da pogledaju modernu verziju jednog od 'najstrašnijih horora' današnjice. Ako vratimo film unatrag u '81. i sjetimo se originalne priče, primjetit ćemo da se nije puno toga promijenilo. Kostur same priče ostaje isti, a napetost i strah koji su proizlazili iz originalnog Evil Dead-a, u puno većoj mjeri mogu se osjetiti i u ovoj modernijoj verziji.

Velika razlika koju je Raimi napravio u odnosu na original je promjena samog nositelja radnje. Kako je i rekao u intervju koji je dao nakon što je film došao u kina (Evil Dead: Intervju sa Samom Raimijem), ovoga puta glavnu priču nosi ženski lik, za razliku od originala u kojem je glavnu radnju nosio muški lik, Bruce Campbell, tadašnji prijatelj samog Raimija. Takva jedna velika promjena, nije bitno utjecala na kvalitetu filma. Štoviše, već smo navikli u horor filmovima gledati ženske junakinje, stoga je ovo samo jedan veliki plus za sam remake. Jane Levy se jako dobro snašla u ulozi opsjednute Mie i na vrlo dobar način zamijenila Bruceov lik. Ostatak glumačke ekipe, također je na nivou, a posebne pohvale idu mladome Shilohu Fernandezu koji je utjelovio lik Davida.

Uz samog Raimija, glavni redatelj Fede Alvarez, pokazao je izuzetne redateljske vještine, koje su najviše zaslužne za vizualno bogati film, koji je usto vrlo zabavan za gledati. Kada kažemo zabavan, mislimo na zanimljivost same radnje plus efekti bez kojih niti jedan horor film ne može proći. Iako će neki reći da se u nekim scenama pretjeralo s efektima, moramo imati na umu da je ovo moderna verzija originala iz '81. i da su moderni efekti sastavni dio svakog modernog horora. Smatramo da je većina kritičara zanemarila upravo taj pridjev 'moderan' koji bi trebao biti sastavni dio opisa ovog vrlo zanimljivog remakea. Uz redateljsku palicu, Alvarez se pobrinuo i za same efekte. 

Od prve minute filma pa sve do odjavne špice, Evil Dead obiluje brojnim strašnim scenama, zbog kojih ćete se zasigurno trzati svako malo i cijelo vrijeme imati na umu da će se svaki tren pojaviti neka nova puno strašnija scena. Naravno, kao i kod većine horora današnjice, većina scena nije za osjetljive želudce, pošto su iste obogaćene solidnom količinom krvi i pokojim tek odrezanim udom. Nemilosrda tortura rezanja i sakaćenja kada jednom krene, ne staje do samoga kraja. 

Da zaključimo, Evil Dead je zasigurno remake koji bi trebali pogledati ako ste ljubitelj horor filmova. Ovo je već poznata priča ispričana na puno strašniji i 'moderniji' način, za razliku od priče koja nam se servirala prije pune 33 godine. Ne kažemo da je remake nadmašio sam original, no da će ga novije generacije zasigurno više cijeniti je više nego očito, baš zbog tih gore spomenutih efekata koji 'krase' Evil Dead punih 90 minuta koliko film traje.