Naziv filma: Zagorski specijalitet (2012.)
Datum: 23.09.2012.
Redatelj: David Kapac
Scenarist: David Kapac, Andrija Mardešić
Uloge: Nina Erak-Svrtan, Ivan Glowatzky, Ozren Grabaric
Radnja: Petero prijatelja gubi se duboko u šumi. Nakon što naiđu na lokalne ljude od istih zatraže pomoć, ni ne sluteći da kriju veliku tajnu. Naime lokalci su domaći ljudožderi, a oni su postali glavni specijalitet.
Zemlja: Hrvatska
Trajanje: 45 min.
IMDb ocjena: 8.3
Naša ocjena: 6/10 
 
Vjerojatno većina vas nije čula, ali ni znala da je i kod nas, ne tako davne 2011./2012. snimljen prvi domaći horor film. Naime, radi se o filmu pod nazivom 'Zagorski specijalitet', horor koji su ljubitelji opisali kao pravu domaću, horor poslasticu.
Što se tiče same radnje, ona vuče na Teksaški masakr motornom pilom, ali na 'domaći' način.
Priča prati petero zagrebačkih yuppieja koji se spletom okolnosti izgube na napuštenom paintball terenu u šumi. Ubrzo ih pronalazi jedna zagorska obitelj, šumskih ljudi, kako se sami nazivaju.
No naših petero prijatelja uskoro otkriva  da se iza prave domaće kotlovine krije još krvaviji 'zagorski specijalitet' spravljen od ljudskog mesa, na pravi domaći način, pošto su ljudi našim domaćinima prava poslastica.
 
Kada je izašao 2012. godine, zanimljivost je bila još i veća kada se isti prikazao na nacionalnoj televiziji i to ni manje ni više nego na HTVu 1.
Glavnu glumačku postavu čine poznata imena, što je dosta iznenađujuće s obzirom na sam žanr: Lea (Ivana Roščić, glumila u "Neka ostane među nama" Rajka Grlića), Ozren (Filip Juričić, glumio u telenoveli "Ljubav u zaleđu"), Joža (Robert Ugrina – "Metastaze", "Pjevajte nešto ljubavno", "Što je muškarac bez brkova"), Ivek (Luka Petrušić), Štef (Draško Zidar) i Marija (Iva Mihalić).
 
Uz zanimljiva glumačka imena, uz sam domaći horor vežu se i druge zanimljivosti. Naime, u sklopu snimanja potrošeno je jako puno litara krvi te umjetnih odsječenih udova, a arsenal oružja čine sjekire, noževi, šiljici i sve ono što bi moglo izazvati što krvavije ozljede, kako jednom horor filmu i priliči.
 
Uz sve te zanimljivosti, prenosimo i dio intervju samog redatelja koji govori o samom filmu:
 
David Kapac:
-Volim sve filmske žanrove, pa tako i horore. Jednoga dana palo mi na pamet da napravim svoj horor: rekao sam si – zašto ne, hajdemo vidjeti mogu li ja to napraviti u rangu s majstorima toga žanra... A kako sam ja iz Zagorja, činilo mi se najbolje radnju smjestiti u poznato okruženje. U svakom slučaju, svojoj sam rodnoj grudi tako podario prvi zagorski horor – smije se David, očito zadovoljan i počašćen što će baš njegov diplomski film otvoriti vrata koprodukcijama HRT-a i ADU-a.
 
– Imao sam sreće i s glumačkom ekipom. Gavellina glumica Ivana Roščić pristala je od prve, i s njom je bilo doista zadovoljstvo raditi jer je prava profesionalka. A ostali smo i u dobrim odnosima, unatoč svemu na što smo je tjerali: da pada, krvari, smrzava se na hladnoći i u blatu, a zanimljivo je da je sama izvela i većinu svojih kaskaderskih scena! Ova joj je uloga bila nešto posve novo i drukčije, pa se borila za svoj lik do zadnjeg atoma, te napravila odličnu ulogu – hvali redatelj Kapac svoju glavnu glumicu, kao i cijelu glumačku ekipu, koja se, usput, vrlo dobro snalazila sa zagorskim dijalektom.
 
Cijeli film nalazi se u linku ispod.