Naziv filma: Piranha 3D / Piranha 3D (2010.)
Datum: 20.8.2010.
Redatelj: Alexandre Aja
Scenaristi: Pete Goldfinger, Josh Stolberg
Uloge: Elisabeth Shue, Jerry O'Connell, Richard Dreyfuss
Radnja: Kada manji potres otvori podzemno jezero i stotine drevnih piranha postanu slobodne,  mnogi će se neznanci morati povezati žele li preživjeti iznenadnu apokalipsu.
Zemlja: SAD
Trajanje: 88 min
IMDb ocjena: 5.5
Naša ocjena: 7.2/10 
 
RECENZIJA:
 
Proslavljeni redatelj horor filmova, Alexandre Aja napravio je još jedan odličan film s kojim ni ovaj puta nije podbacio. Od umjetnika koji je stvorio kultne filmove poput The Hills Have Eyes / Brda imaju oči (2006.), 'Zrcala (2008)' i kasnije Horns (2014.) nismo mogli ništa drukčije ni očekivati. Za razliku od navedenih uradaka ovaj je različit, jer se radi o horor komediji. Složit ćete se, dosta težak zadatak za odraditi. I to najviše iz razloga jer rijetko koja horor komedija bude i smiješna i smislenog sadržaja. Drago nam je da je to ovaj put zbilja i bio slučaj. Uz to, 'Piranha 3D' je remake filma Joea Dantea iz 1978., i bez obzira što se radi o remakeu, nije razočarao.
 
Radnja filma je smještena na malo jezero Victoria u Arizoni. Jezero na koje svake godine za vrijeme proljetnog (uskršnjeg) odmora invaziju izvrše oskudno odjevene dame, alkosi, studenti i drugi partijaneri. Na jezeru se organiziraju žestoki tulumi. Svake godine lokalna policija je dužna osiguravati sigurnost otkačene mase. Ove godine sve se mijenja, naime, jezero Victoria pogađa manji potres koji prouzrokuje procjep na dnu jezera i stvara se vrtlog. Iz vrtloga iz otprije zapečaćenog podzemnog dijela jezera odjednom se pojavljuju oslobođene drevne ribe Piranhe i to tisuće njih. Sve je jasno. Stotine i tisuće kupača: golih cura, raznih frajera seljačina i drugih partijanera je suočeno s napasti na koju ne računaju niti u snovima. Od tada pa nadalje gledamo mješavinu partijanja, opasnosti, uživancije, zabrinutosti i strepnje...
 
Film počinje s jako uzbudljivih prvih pet minuta. Pravi horor ambijent i osjećaj. Dakle, prvih pet minuta gledamo klasični triler-horor da bi sljedećih pola sata gledali tipičnu komediju s elementima drame. Ostatak filma sve je briljantno izmiješano. I horor i komedija i drama. S tim da je zadnja trećina filma izuzetno krvava. U filmu gledamo dvije podradnje koje su mogle biti i izbjegnute jer bi film i bez njih bio jednako dobar, možda i bolji. Misli se na čuvanje djece koje mora odraditi njihov brat Jake, ali i na ljubavnu dramu između Jakea i njegove simpatije Kelly. Pogotovo ova druga priča koja je zbilja nepotrebna.
 
 
Piranhu 3D treba shvatiti kao film za razbibrigu i zabavu. Ne treba ga shvatiti kao čvrsto ozbiljan, uštogljen horor, jer on to nije. Kad ga primimo na takav način onda možemo i uživati. Definitivno najbolji dio filma su scene s golišavim djevojkama. Film pršti od njih na 'svakom uglu'. Teško se sjetiti nekog filma u kojem se vidi toliko sisa i guzica. Vizualni dio je jako privlačan. Svakako najvruće scene su one s Danni i Crystal, tj. s Kelly Brook i Riley Steele. Kelly Brook je engleski top model, a Riley Steel američka mega popularna pornoglumica. Iako nisu izvorne mainstream glumice jako su dobro odradile sve scene. Milina ih je gledati. Zapravo mnoge scene su erotske. Šteta da takvih komada nema češće u nekim sličnim filmovima. Bilo bi nam ugodnije za oko. Scene masakriranja s Piranhama su mogle biti bolje izvedene. Prvenstveno ih treba shvatiti kao komediju, nego kao nešto ozbiljno.Kad ih se tako shvati, onda će im se svakako i manje zamjerki naći. Gledajući, mišljenja samo da su se bar trebali malo više potruditi oko akcijskih scena., koje su svakako trebale biti maštovitije. Kvaliteta specijalnih efekata je ambivalentna. Od onih nešto slabijih pod vodom do vrhunskih poput eksplozija.Nedostatak filma je trajanje, koje je moglo biti duže još deset ili petnaest minuta. Predvidljivost je također problem. Prednost je to što film nema konkretan kraj pa je gledateljima pušteno na volju razmatranje o tome što se dalje događalo. U ovom slučaju to je pravi pogodak. Slično je urađeno i kod top serija poput Sopranosa i Breaking Bada. Iako to neki ne vole, dobro je tako završiti seriju ili film.
 
Piranha 3D je snimljena u periodu od svibnja do srpnja 2009. godine. Upravo u to vrijeme opet su krenuli biti u modi 3D filmovi. To je vrijeme kad je Avatar oborio neviđene rekorde. Mnogi filmovi koji su snimani u 3D tehnologiji tih godina stavljali su naglasak na 3D pokrete, a ne toliko na radnju. Mislilo se da se publika može očarati samim faktom da se snima u toj 'novoj' tehnologiji. Piranha 3D nije poput takvih filmova. Svakako je kvalitetnija. Ima bolju radnju od Avatara iako taj film nije horor ali ok je napraviti usporedbu. Zbog problema s 3D kamerama i nedostatka budžeta film nije sniman s njima već s 2D kamerama a u post-produkciji su snimke konvertirane u 3D oblik. Taj posao konvertiranja je odrađen sjajno za razliku od nekih drugih uradaka.
 
Zvučna pozadina filma je genijalna. Toliko kvalitetna da je Lakeshore Records izdao audio album Piranha 3D koji uključuje hip-hop, R&B, dance i rap glazbu.
Piranha 3D je imala budžet od 24 milijuna američkih dolara a zaradila je nešto više od 83 milijuna. Kad je zarada tri i pol puta veća od uloženog novca film je opravdao svoje snimanje. Opravdao je i zato jer je osvojio dvije nagrade i zaradio 12 nominacija na raznim filmskim festivalima. Na Golden Schmoes Awards festivalu je Kelly Brook osvojila nagradu za najbolju T&A godine (tits and ass- sise u guzice), a na festivalu Scream Awards Piranha 3D je odnijela nagradu za najbolju scenu sakaćenja (sakaćenje žive osobe motornim čamcem).
 
Alexandre Aja niti ovaj puta nije pogriješio. Napravio je jednu od najboljih horor komedija u novije vrijeme. Definitivno najbolja horor komedija sa prelijepim razgolićenim curama.Isplatilo bi se film gledati samo zbog izrazito lijepih ženskih tijela. No, Piranha 3D sadrži puno više od toga: zanimljivu priču o probuđenim drevnim ribama koje idu u osvetu na nevinu rulju.Iako je od distribucije filma prošlo pet godina film nije zastario. Baš suprotno. Piranhu 3D bit će ugodno za pogledati i za dvadeset ili trideset godina. Pravi ljetni hit. Pogodan za ove vruće ljetne dane. Gledajte i uživajte.