Naziv filma: Contracted / Zaraza (2013.)
Datum: 22.11.2013.
Redatelj: Eric England
Scenaristi: Eric England
Uloge: Najarra Townsend, Caroline Williams, Alice Macdonald
Radnja: Nakon tuluma na kojem spava s nepoznatim frajerom, Samantha se budi mamurnija nego ikad prije. Ubrzo osjeti užasne grčeve u predjelu trbuha i krene jako krvariti. U nadi da sazna što joj se dogodilo noć prije, počinje shvaćati da  sezarazila virusom koji napreduje jako brzo te ju pretvara u 'živog mrtvaca'.
Zemlja: SAD
Trajanje: 78 min
IMDb ocjena: 5.2
Naša ocjena:  7.5/10 
 
RECENZIJA:
 
Samantha (Najarra Townsend) je mlada djevojka, željna tuluma i dobroga provoda. Posljedice njezinog tulumarenja vide se odmah na samome početku filma, kada ju malo bolje upoznamo. Naime Samantha je bivša narkomanka, koja osim života punog droge, ima i frišku lezbijsku vezu s još nestabilnijom djevojkom Nikki. Kako je izgubila posao, mora živjeti sa strogom majkom, koja joj želi kontrolirati život, ali za njezino dobro. Uz to radi loše plaćen posao konobarice na kojem je vidno nezadovoljna. Kao i mnogi ljudi njezinih godina, cijelo vrijeme traži svrhu u svom životu. Tu svrhu nažalost ne nalazi, a posljedica tog uzaludnog traženja rezultira seksom na jednom od mnogobrojnih tuluma na kojima se prije nego se prestala drogirati, voljela zabavljati.
Na njezinu žalost, nezaštićeni seks sa još jezivijim likom rezultira novonastalim virusom, koji jadnu Samanthu krene pretvarati u živoga mrtvaca. Iz dana u dan, Samantha krene vidno propadati, a proces njezine preobrazbe sve je agresivniji i vidljiviji svima oko nje.
 
 
Gledajući horor 'Contracted', imate osjećaj da gledate prvu epizodu novonastale serije Fear the Walking Dead (2015.). Jer sve ono što prolazi mlada Samantha, samo je uvod u ono što možemo vidjeti u gore navedenoj seriji. Proces u kojem se Samantha krene pretvarati iz lijepe i zgodne djevojke u 'živoga mrtvaca' jako je slikovit i jeziv. 
Najgore od svega je to što je Samantha više povučenija osoba i kako bi prikrila posljedice svojeg raspadajućeg tijela, počinje se povlačiti u sebe, ne želi potražiti pomoć, a jedina joj nada bude lokalni liječnik koji cijelu situaciju okarakterizira kao vaginalni virus, koji će kad tada proći. Kao i Samantha i vi kao gledatelj znate da ista nema vremena i da je proces raspadanja galopirajuć i zastrašujuć. Iz lijepe i vedre djevojke, već dan nakon što se virus krene razvijati, Samantha počinje primjećivati crne vene po tijelu, odumrlu kožu, otpadanje kose, obilno krvarenje, otpadanje noktiju i sve one karakteristike koje su povezane uz samu smrt. Na kraju krajeva, kako dani prolaze Samantha i izgleda kao hodajuća smrt, koja ne zna kako zaustaviti proces raspadanja.
 
Kako sam gore i spomenuo samu zombie seriju 'Fear the Walking Dead', mislim da nije rano za objaviti da je 'Zaražena' tehnički zombie film, namijenjen upravo 'zombie fanovima' koji će ga znati pogledati i doživjeti, kao što bi doživjeli bilo koju zombie seriju, jer na kraju on i obiluje svim elementima zombie serije.
 
Najveća doza nasilja i krvi dolazi na kraju filma, koji traje svega 78 minuta. Jedina zamjerka će ići upravo minutaži koja je dosta kratka i smatram da se radnja ipak trebala razraditi na okvirnih 100 minuta. Bez obzira na sve, radnja koja djeluje usporeno, jako je pitka i dobro pogođena, te ne ostavlja rupe o kojima ćete razmišljati nakon samog završetka.