Naziv filma: Contracted: Phase II / Zaraza: Druga faza 2 (2015.)
Datum: 04.09.2015.
Redatelj: Josh Forbes
Scenaristi: Craig Waldenziak
Uloge: Matt Mercer, Marianna Palka, Morgan Peter
Radnja: Dok misteriozna zaraza koja ljude pretvara u zombije nastavlja harati gradom, Riley će učiniti sve da otkrije uzrok samoga virusa, ali i da nađe izvor zaraze i spasi vlastiti život.
Zemlja: SAD
Trajanje: 78 min
IMDb ocjena: 5,2
Naša ocjena:  7.0 /10 
 
RECENZIJA
 
Nastavak horor film Contracted / Zaražena iz 2013. godine nastavlja tamo gdje smo stali prije dvije godine. Nakon što Samantha podlegne završnoj fazi svojevrsnog virusa STD-a, koji ju je u međuvremenu pretvorio u živućeg zombija, u naletu bijesa napada majku, dok je u drugom trenutku na tlo obara policija. Kao jedan od rijetkih svjedoka, koji je zapravo jedini i vidio pravi izvor same zaraze, Riley svjestan činjenice da je spavao s gore spomenutom Samanthom počinje shvaćati da mu je tijekom seksa prenijela virus, te njegova borba za život počinje. Kroz različite faze Riley se kao i Samantha počinje pretvarati u zombija, a Doktor koji je stvorio virus sve mu više odmiče. Sve se pretvara u utrku s vremenom, a hoće li Riley uhvatiti Doktora prije nego doživi zadnju fazu preobrazbe, ostavljam da saznate sami.
 
 
Bez obzira na solidno razrađenu ideju, 'Zaraza' nije prošla najbolje kod kritike i publike. Što se mene osobno tiče, vrlo se rijetko slažem s kritikom pa me iskreno i privlače horori koji imaju tu neku negativnu notu. Najviše iz razloga da vidim što je krenulo krivo i zaslužuje li film zbilja toliko nisku ocjenu. Ako gledamo kritiku, zlatna sredina kao ocjena nešto je manja ocjena od očekivanoga. Iskreno, ja sam bio zadovoljan prvim nastavkom iz 2013., pa me ni ovaj drugi dio nije nešto previše razočarao. Naravno, moja očekivanja ni nisu bila previše visoka, pa je osjećaj nakon pogledanog bio dosta pozitivan.
 
Snimanje drugog nastavka uvijek je rizičan posao i u većini slučajeva drugi nastavci dožive fijasko, na sreću kod ovoga dijela to nije slučaj. Štoviše, ovaj drugi dio ima bolje razrađen scenarij, koji nam i same likove pokušava približiti, što recimo nije bilo slučaj u prvome dijelu. Gledajući samu radnju, ona je ovdje puno brža i dinamičnija. S druge strane, glumački dio je također dosta solidan i kvalitetan, stoga straha od loše glume nema.
Također bih pohvalio i same specijalne efekte, koji su za horor film s toliko malim budžetom i više nego solidni.