Naziv filma: Juan de los Muertos / Juan, ubojica mrtvih (2012.)
Datum: 13.1.2012.
Redatelj:Alejandro Brugués
Scenaristi:Alejandro Brugués
Uloge: Alexis Díaz de Villegas, Jorge Molina
RadnjaNakon što se jednog dana na Kubi pojave zombiji, isprva ih mediji nazivaju disidentima i američkim plaćenicima koji žele svrgnuti politički režim na Kubi, a Juan u tome vidi dobru priliku za zarađivanje novca. Naime, on otvara agenciju koja se bavi „ubijanjem i uklanjanjem vaših najmilih za određenu sumu.
Zemlja: Španjolska
Trajanje: 92 min
IMDb ocjena: 6.5
Naša ocjena: 6.9/10 
 
RECENZIJA:
 
George A. Romero možda nije čovjek koji je snimio prvi zombi horor film, ali se svejedno smatra ocem i začetnikom tog podžanra horora. Prije svega, njegovi zombi filmovi (mislim na prvobitnu trilogiju Živih mrtvaca, a ne ove nesretne i suvišne uratke koje je snimio u posljednjih 10-ak godina, koji su samo bacili ljagu na njegov prethodni rad) su bili kritika tadašnjeg društva upakovana u zombi apokalipsu sa daškom crnog humora.  Većina zombi filmova poslije njega su bili samo fešta krvi i iznutrica, uz nekoliko izuzetaka, a posljednji takav uradak nam dolazi sa Kube. Da, dobro ste pročitali, Kube. Male ostrvske države kojom je donedavno suvereno vladao Fidel Castro, prelijepa država u kojoj ljudi skapavaju od gladi. Zanimljivo koliko samo sliči na ovu moju napaćenu zemljicu, samo što mi imamo tri Castra u predsjedništvu, od zla oca od gore matere. Ali tema ovog teksta nisu socijalni i politički status u mojoj državi već jedan mali film iz Kube po imenu Juan, ubica mrtvih (Juan de los Muertos AKA Juan of the Dead, 2011.), film snimljen u špansko-kubanskoj produkciji i šiša mnoštvo drugih, puno bogatijih produkcija, ne za jedno, već za tri koplja.

Juan, ubica mrtvih je jedna sjajna crna komedija sa zombijima, onakva kakva se rijetko pojavljuje, a kritika kubanskog režima dođe samo kao šlag na tortu i priznajem da sam zbunjen kako je uopće ovaj film dopušten u matičnoj mu državi. Sam redatelj tvrdi da mu nije bila namjera napraviti politički protkan film niti da je svjestan toga, ali nakon što pogledate film i njegove, ne tako suptilne, poruke, vidjet ćete i sami da redatelj vjerovatno ne želi priznati ne bi li platio glavom.

     Sama priča filma, zapravo više likovi, je veoma slična onoj Noć glupih mrtvaca (Shaun of the Dead, 2004.), sa manjim izmjenama. Juan je klošar bez posla, odavno rastavljen, otac kćerke koja jedva da priča sa njim, veteran rata u Angoli, veliki patriota. Njegov prijatelj Lazaro, glavni izvor humora u filmu, nije ništa bolji. Klošar, kao i Juan, dangubi skupa sa njim, samohrani otac sina po imenu Vladi California, koji pljačka turiste. Juan je također i švalerčina te odrađuje nekoliko komšinica u komšiluku, dok se seksualni život njegovog prijatelja svodi na slušanje Juanovih seksualnih avantura i eventualno voajerisanje sa krova. Nakon što se jednog dana na Kubi pojave zombiji, isprva ih mediji nazivaju disidentima i američkim plaćenicima koji žele svrgnuti politički režim na Kubi, a Juan u tome vidi dobru priliku za zarađivanje novca. Naime, on otvara agenciju koja se bavi „ubijanjem i uklanjanjem vaših najmilih za određenu sumu“. Ubacite uz već opisana dva zgubidana, njihovu djecu, Juanovu kćerku i Lazarovog sina, te transvestita prostitutku i njenog/njegovog svodnika, crnca veličine Mount Everesta, koji padne u nesvijest pri samom pogledu na krv, i dobit ćete jednu vrlo neobičnu skupinu koja prolazi kroz zgode od kojih ćete se itekako nasmijati. A kroz njihovu avanturu ćete spoznati i onu ružnu stranu Kube, uz onu lijepu, koja nam je poznata i od prije. Loši lijekovi, stalna propaganda i loši automobili su samo neke od stvari koje pokazuju koliko je život na Kubi zapravo loš, a nerijetki slogani, obično u vidu grafita na zidovima i plakatima, samo upotpunjavaju sliku.

     Odlična hemija između likova, odvaljeni likovi, crni humor, politička satira. To su samo neke od stvari koje ćete susresti u ovom filmu, koji uprkos svom niskom budžetu izgleda odlično. Odavno nisam gledao zombi film sa manjim budžetom, a boljim efektima. Ukoliko ste ljubitelj crnog humora, a usto volite i zombi filmove onda vam ga toplo preporučujem jer sam siguran da će vam se svidjeti.