Naziv filma: Hidden / Skriveni (2015.)
Datum: 15.9.2015.
Redatelj: Matt Duffer, Ross Duffer
Scenaristi: Matt Duffer, Ross Duffer
Uloge: Alexander Skarsgård, Andrea Riseborough, Emily Alyn Lind
Radnja: Kako bi spasili vlastite živote, tročlana obitelj spas od sigurne smrti pronalazi u atomskome skloništu, dok izlazak na površinu za njih znači sigurnu smrt. Mogu li zajedno preživjeti katastrofu koja se nalazi na samoj površini zemlje?
Zemlja: SAD
Trajanje: 84 min
IMDb ocjena: 6,4
Naša ocjena: 8.5/10 
 
RECENZIJA:
 
Odmah na početku moram priznati da sam se iznenadio kada sam u najavama vidio da će glavnu ulogu nositi 'vampir Eric', odnosno Alexander Skarsgard. Njegova uloga u True Bloodu, kao i njegov lik bili su dovoljan pokazatelj da bi se i u novonastaloj ulozi mogao snaći jako dobro i da bi mu uloga oca, koji se bori za svoju obitelj, mogla sjesti još bolje. I drago mi je što se nisam prevario. Štoviše, Alexander se u gore spomenutoj ulozi snašao i više nego dobro.
 
Radnja horora 'Hidden' odvija se duboko ispod površine zemlje, gdje odmah upoznajemo tročlanu obitelj koja se tamo skriva. Obitelj koju čine Ray, Claire i njihova kći Zoe. Kako bi sačuvali svoje živote prisiljeni su živjeti u napuštenom atomskom skrovištu daleko od pogleda javnosti i svijeta. Ustvari, nismo ni sigurno postoji li izvan spremišta svijet koji je nekad bio? Ili su zbilja njih troje zadnji ljudi na svijetu, koji su preživjeli apokalipsu koja se dogodila poslije njihova ulaska u spremište?
 
 
Ono što odmah možemo primjetiti je obiteljska idila, potpora i vjera koju imaju jedni u druge, unatoč bezizlaznoj situaciji u kojoj se trenutno nalaze. Njih troje, bez obzira na sve, pokušavaju ostati zajedno, pribrani i ne razmišljajući o tome hoće li sutra biti bolje ili isto, jer najbitnije je da su zajedno. U prvi plan je stavljena malena Zozo, kako ju majka od milja zove i ona je kotač pokretač svega onoga što se događa u samom spremištu cijeloj obitelji.
Uz sve gore spomenute detalje i odličnu atmosferu, 'Hidden' na jako dobar i uvjerljiv način prikazuje borbu za opstanak, strah i brigu za obitelj.
 
Na samom početku filma, imamo duži dio u kojem upoznajemo cijelu obitelj. Bitno je za spomenuti da se to upoznavanje odvija sporijim tokom, ali je bitan dio svega onoga što će uslijediti. Kasnije kada se kroz film uključe neizbježni 'flashbackovi', njihov odnos koji smo mogli u detalje upoznati na samom početku, baš tada dobiva na težini. Svo troje glumaca svoj posao su odradili na najbolji mogući način. I zbilja nije klišej kada kažem da je gluma na vrlo zavidnom nivou, a posebno bih pohvalio glumu mlade Emily Alyn Lind, koja je ulogu uplašene, ali opet hrabre djevojčice Zoe iznijela na najbolji mogući način.
 
Njihovu 'podrumsku' idilu i svakodnevni bijeg od stvarnosti, prekida niz nesretnih okolnosti, koje će ih natjerati da izađu na površinu i svoje 300 dana skriveno utočište podijele s onima od kojih su se skrivali. U tom trenutku prava borba za život tek počinje.
 
 
Što se tiče režije, ali i scenarija, iza svega stoje talentirana braća Duffer, kojima je ovo bio redateljski prvijenac. Odlična kombinacija maloga skučenoga prostora, u kojem svjetlost jedva da dopire, te odlična i napeta atmosfera, koja odlično dočarava opasnost koja vreba na površini, odličan su miks svega onoga što jedan napeti psiho horor film i treba imati. Napetu i jezivu atmosferu daleko više pojačava neznanje što se to točno krije na površini, a sve što možemo vidjeti, odnosno čuti u većini filma su jezivi zvukovi onoga što 'vreba' Rayevu obitelj. 
Kako priča sve dalje odmiče, dobivamo totalno neočekivan rasplet događaja, rasplet koji je na moje iznenađenje filmu dao dozu dinamičnosti, koja je samo poboljšala očekivanja.
 
Iako je trebao izaći još prije dvije godine, 'Hidden' je ugledao svjetlo dana ove godine i donio jedan vrlo napeti i zanimljivi horor filmski uradak, koji se zasluženo našao na kino platnima.