Naziv filma: Wolf Creek 2 (2013.)
Datum: 20.02.2014.
Redatelj: Greg McLean
Scenaristi: Greg McLean, Aaron Sterns
Uloge: John Jarratt, Ryan Corr, Shannon Ashlyn
Radnja: Nastavak odličnoga horor hita iz 2005. godine, vraća koljača Micka Taylora na filmska platna. Osim što je brutalniji i krvaviji, drugi nastavak opet nav vodi u neprekidne doline Australije, gdje spomenuti luđak vreba tek pridošle turiste.
Zemlja: Australija
Trajanje: 1h 46min
  • Naša ocjena6.5/10
  • IMDB ocjena6.1/10
 
RECENZIJA:
 
Kako je Wolf Creek (2005.) bio i više nego solidan i pobrao dobre kritike publike, ali i samih kritičara, bilo je za očekivati da ćemo uskoro ugledati i drugi nastavak. Doduše, nisam mislila da ćemo na isti morati čekati skoro deset godina, što me prilično iznenadilo, ali dobro, 2014. izašao je i ovaj dio, koji nas vraća u neprekidne doline prekrasne Australije, gdje nažalost osim prekrasnoga krajolika, postoji pomahnitali luđak koji očito uživa u ubijanju nedužnih i najčešće zalutalih turista.
 
Wolf Creek 2 se temelji na već provjerenoj priči na kojoj počiva i sama jedinica. Pomahnitali luđak Mick Taylor ostao je potpuno isti i istini za volju, nije ga ni trebalo mijenjati. On je samom svojom pojavom ionako prilično jeziv i strašan, taman kakav i treba biti jedan luđak koji vreba ljude po cestama Australije. S druge strane imamo pomalo glupave turiste koji uvijek, što zbog same priče, a što zbog svoje glupavosti, završe izgubljeni s ruksacima na leđima, doslovno moleći kraj ceste da ih netko poveze. Naravno, ta cesta je bačena 'Bogu iza nogu' i pomalo je predvidljivo da će kad tad na njih naletjeti koljač poput Micka, kojem je ubijanje i mučenje ljudi omiljeni hobi.
 
 
Iako se meni osobno film sviđa i rado ga preporučujem prijateljima kada me pitaju za horor ovakvoga tipa, moram priznati da imam nekoliko većih zamjerki u odnosu na samu jedinicu. Cijelo vrijeme nekako sam imala osjećaj da se film trudi biti šokantan, što on i jest u nekim dijelovima, ali taj 'nasilni' trud nekako nije uvijek urodio plodom i jedino što dobijemo je brutalnost koju smo očekivali, ali ne u tome trenutku i u toj sceni. Što je najgore, osobno mi ni jedan lik od glavnih likova koji čine listu potencijalnih žrtava nije postao simpatičan i drag, da bih ga kasnije kada ga netko dokrajči mogla žaliti. Ne znam, jednostavno su likovi takvi da vas nije previše briga kakva će ih sudbina zadesiti, već razmišljate na koji će način biti ubijeni. Pomalo iritantno.
 
Osim toga, primjetno je da sam film pomalo pati od sličnih problema kada su nastavci u pitanju. To se najviše odnosi na fokus radnje, koji je najviše na samome antagonistu, pa film u mahove izgubi dozu napetosti i neizvjesnosti. I upravo je to najveći problem samoga nastavka. Da se više vremena provodilo s nesretnim turistima, a malo manje s Mickom, koji je recimo u jedinici bio prava enigma i nepoznanica, film bi bio još bolji.
 
Bez obzira na sve, Wolf Creek 2 je u cjelini dobar film. Možda upravo onakav kakav bi nastavak i trebao biti i to najviše iz razloga što se 'glatko' nadovezuje na prethodni nastavak pa i sama radnja izgleda prirodnije i realnije. Doduše, ne donosi ništa novo ili spektakularno u odnosu na svoga prethodnika, već je temeljen na već provjerenoj priči, koja bez obzira na neke banalnosti prolazi sasvim očekivano.
 
Ako vam se svidio prvi nastavak, nema razloga da vam i ovaj ne ostane u dobrome sjećanju. Štoviše, isti je napisan tako da ostavlja prostora za treći dio, koji je čak i najavljen za mogući kraj ove godine.