Naziv filma: Hush / Šuti (2016)
Datum: 08.04.2016.
Redatelj: Mike Flanagan
Scenaristi: Mike Flanagan, Kate Siegel
Uloge: John Gallagher Jr., Kate Siegel, Michael Trucco
Radnja: Gluhonijema Maddie je mlada spisateljica koja se povlači u sebe i seli daleko od grada kako bi do kraja napisala svoju knjigu. Kada se jedno veče na njezinim vratima pojavi maskirani ubojica, Maddie se mora u tišini boriti kako bi preživjela i nadmudrila ga u njegovoj igri 'mačke i miša'.
Zemlja: SAD
Trajanje: 1h 21min
  • Naša ocjena7.8/10
  • IMDB ocjena6.7/10
 
RECENZIJA:
 
Od odličnoga redatelja Mike Flanagana, dolazi nam skromni, ali nimalo loš horor triler 'Hush'.  Ako vam njegovo ime zvuči poznato, to je vjerojatno zbog filmova poput 'Oculus / Ogledalo smrti (2013)' ili dosta hvaljenoga horora 'Before I wake (2016)'. Iako se radi o dosta nepoznatom filmskom uratku, 'Hush' je premijerno prikazan na SXSW filmskom festivalu gdje je pobrao jako dobre kritike i uspio je ono što danas rijetki filmovi mogu, pogotovo filmovi horora žanra, a to je s minimalnim scenarijem u kojem pa doslovno da i nema previše dijaloga između glavnih glumaca (ima 15 minuta dijaloga, što znači da je ostatak filma samo tišina), ostvariti zavidan nivo odlične i napete atmosfere koja će vas držati do samoga kraja.
Ako ste ljubitelji invazija, Hush je definitivno odlična preporuka za ispuniti osamdesetak minuta koliko traje sam film.
 
Radnja se vrti oko gluhonijeme spisateljice Maddie, koja nakon što se dosta povuče u sebe, odluči preseliti u kuću daleko od grada i gradske vreve i završiti svoju knjigu. Društvo joj pravi prva susjeda Sarah, koja uz pomoć Maddie uči znakovni jezik kako bi se bolje razumjele. Jedne večeri nakon što Sarah ode kući, na Maddinim vratima pojavljuje se maskirani čovjek, koji u međuvremenu ubija Sarah i krene plašiti i maltretirati Maddie. Mirna večer pretvara se u borbu za vlastiti život, a Maddie će morati biti dovoljno mudra i hrabra kako bi pobijedila pomahnitaloga luđaka u njegovoj vlastitoj igri.
 
Premisa oko koje se vrti radnja je možda i poznata, ali je zato atmosfera na kojoj je ta ista radnja i više nego napeta. Ono što me posebno iznenadilo kod ovoga filma, ali i ostalih filmova koji izlaze iz Flanaganove radionice je ogromna doza napetosti koja je stvorena doslovno na tišini i hendikepu glavne glumice. Flanagan jednostavno ima sjajnu vještinu u izgradnji te napetosti koja kako film teče ne jenjava, već dapače, on ju samo potpiruje i pojačava. I bez obzira na tišinu koja vlada, on ne pribjegava scenama koje će stvoriti 'jump efekt' kod samih gledatelja, jer takve scene ovome filmu ni ne trebaju, pošto najstrašniji i najšokantniji trenutci u 'Hushu' obično dolaze bez glazbe koja bi ih najavila ili već spomenute 'jump scene' koja bi vas uplašila.
 
Iako će vas možda 'Hush' svojom radnjom podsjetiti na odlične filmove poput The Strangers / Stranci (2008.), Ils / Them - Oni (2006.) i sličnih, jer 'home invasion' filmovi u principu i budu pravljeni na isti kalup, vjerujem da vas solidna gluma i zanimljiva radnja filma definitivno nakon pogledanog neće ostaviti razočarane.
Stoga prekinite potragu za dobrim i napetim horor trilerom i pogledajte 'Hush', jer on ima sve ono što vjerojatno tražite od zanimljivog i kvalitetnog horor/triler filma.
 
Inače, glavni redatelj Mike Flanagan i glavna glumica Kate Siegel su bračni par koji je ideju za film 'Hush' dobio netom prije samoga vjenčanja koje se održalo ove godine.