Naziv filma: White Settlers / The Blood Lands /  Doseljenici (2014.)
Datum: 05.09.2014.
Redatelj: Simeon Halligan
Scenaristi: Ian Fenton, Ian Fenton
Uloge: Pollyanna McIntosh, Lee Williams, Joanne Mitchell
Radnja: Kako bi se maknuli od užurbanog života u Londonu, Ed i Sarah kupuju kuću u zabačenom dijelu Škotske. Nepregledna priroda se čini kao idealno mjesto za miran život mladoga bračnog para. Na prvi pogled, zaljubljuju se u svoje novo okruženje, sve do trenutka kada padne mrak i shvate da nisu sami. Kada Ed krene istraživati tko ih uznemirava, prva noć u novom domu se pretvara u pravu noćnu moru.
Zemlja: Velika Britanija
Trajanje: 1h 19min
  • Naša ocjena7.5/10
  • IMDB ocjena4.7/10
 
RECENZIJA:
 
Ako sam nečega ljubitelj kada su horor filmovi u pitanju, onda je to definitivno 'home invasion' tematika. Ne znam zašto, ali baš ta tematika sadrži sve ono što bi pravi horor film trebao imati. Odavno smo otupjeli na horor filmove kojima se radnja u većini slučajeva svodi na litre krvi i na okretanje želuca, pa mi vjerojatno ovakvi filmovi, koji u prvi plan guraju napetu atmosferu, stvaraju jedan poseban užitak gledanja. Kada malo pogledamo slične ili čak i iste filmove, istih zadnji par godina i ne nedostaje, što i nije loše, no kada se neka radnja krene ponavljati iz filma u film, nekima to itekako može biti više mana, nego prednost.
Odmah mi na um padaju odlični filmovi poput Ils / Them - Oni (2006.)The Strangers / Stranci (2008.) i onih manje odličnih, ali opet gledljivih poput You're Next / Gosti za odstrel (2013.). 'Doseljenici', ili 'Došljaci', kako vam je draže, je u globalu jedan solidan miks ova tri filma, pa ni ne čudi da mi se svidio i prije nego sam ga uopće pogledao. Točnije, film sam pogledao još kada je izašao, a tek sam ga sad odlučio detaljnije recenzirati, pošto sam bio naišao na dosta negativne ocjene baš na račun ovoga filma, a s kojima se nikako ne mogu složiti.
 
 
Naravno, odmah ću reći da 'White Settlers', kao što sam već i spomenuo i ne nudi nešto novo i originalno, ali gledajući većinu horora koji stalno izlaze, isti su također snimljeni na gotovo isti kalup, pa tražiti originalnost u takvim filmovima, pogotovo u podžanru kao što su 'home invasion' filmovi je isto kao i tražiti dlaku u jajetu. Ako vi od takvih filmova očekujete nešto neviđeno, niti jedan vam film neće biti dobar i nažalost, svaki će vam ostaviti gorak okus nakon gledanja i ocijeniti ćete ga niskom ocjenom. Bez obzira na ovaj film, općenito je najbolje imati što manja očekivanja, jer ćete na taj način više uživati u samim filmovima.
 
Radnja filma se vrti oko mladoga bračnog para, Sarah i Eda, koji kao i većina ljudi oko nas ima financijskih problema. Osim nedostatka novca, pogotovo kada živite u ogromnome gradu gdje sve košta, dosta im je i užurbanoga života u istome. Kako bi se maknuli od svega toga, odluče se na drastičan korak u svojim životima, a to je preseljenje u novu državu i novi dom, točnije u Škotsku. Već pri prvom obilasku novoga doma, Sarah je oduševljena viđenim, najviše prirodom koja okružuje kuću i samo imanje. Ed je manje oduševljen, ali na nagovor svoje mlade (i napaljene) supruge, popušta i na kraju kupuju kuću. Na prvi pogled, što poslije i saznamo, kuća ima neku čudnu prošlost, a ni nedostatak mobilnog signala joj ne ide previše u prilog. Nakon kratkog upoznavanja s mladim bračnim parom i nakon prvog šumskog seksa, idilična atmosfera polako prestaje biti tako idilična kada Sarah izazove kratki spoj i u samoj kući nestane struje. Mrak pada, a svakakvi zvukovi koje proizvodi priroda oko njih kod prestrašene Sarah izazovu nesanicu. Ubrzo Sarah i Ed shvaćaju da nisu sami, te su im lokalni stanovnici došli poželjeti 'dobrodošlicu' koja će njihovu prvu noć u novoj jezivoj kućerini pretvoriti u pravu noćnu moru.
 
 
'White Settlers' osim svog filmskog izričaja, u pozadini svakako ima neku drugu poruku, koja se nije mogla izbjeći i koja je vidljiva već u prvim kadrovima filma. Većina zna da se Englezi i Škoti baš nešto previše ne vole, pa je i ta netrpeljivost itekako poslužila kao 'priča koja drži vodu' kada se pisao sam scenarij za film. S jedne strane imamo Škote, koje su tvoritelji filma obukli u 'svinje', dok s druge strane imamo neželjene goste koji okupiraju 'njihovu' zemlju, kuće i običaje. Osjećaj dobrodošlice nikako nije prisutan i baš je taj osjećaj pokretač cijele radnje, koja rezultira krajem o kojem bi se itekako dalo razgovarati.
 
Film u globalu, kako sam gore i spomenuo nema posebnu originalnost, pošto smo sve to već vidjeli u sličnim filmovima, ali opet kažem, nisam od onih koji će mu to uzeti kao veliku manu. Ono što je bitnije je jeziva i napeta atmosfera, kojom je film prilično bogat, a jezivih scena svakako ne nedostaje. Gluma je također na nivou, a posebno bih istaknuo plašljivu Sarah, koja će se stjecajem novih okolnosti morati trgnuti iz toga plašljivoga 'mooda' i početi boriti protiv luđaka koji su joj oteli muža, a sada žele ubiti i nju.