Naziv filma: The Invitation / Poziv (2016)
Datum: 08.04.2016.
Redatelj: Karyn Kusama
Scenaristi: Phil Hay
Uloge: Logan Marshall-Green, Emayatzy Corinealdi, Michiel Huisman
Radnja:Kada bude pozvan na večeru u kuću bivše supruge, Will i ne pretpostavlja da će se zajedničko okupljanje ubrzo pretvoriti u vrlo neugodnu večeru s nejasnim ciljem. Uz napetu atmosferu, kojoj paranoični Will uvelike pridonese, 'Poziv' se pretvara u pravu večeru iz pakla.
Zemlja: SAD
Trajanje: 1h 40min
  • Naša ocjena7.5/10
  • IMDB ocjena6.6/10
 
RECENZIJA:
 
Kada ne bih znao da iza ovoga filma stoji redateljica Karyn Kusama i da se ne radi o horor filmu, opis radnje bi više vukao na neku komediju nego na horor. Will prihvaća poziv bivše supruge da sa svojom novom djevojkom dođe na obiteljsko okupljanje i na zajedničko druženje. Već na samom početku putovanja k bivšom zajedničkom domu u kojem sada živi Willova bivša supruga s novim suprugom, Will udara kojota, kojem na kraju skrati muke auto ključem. Došavši u kuću gdje se osim Wilove supruge i previše simpatičnoga muža, skupila i šačica dobrih prijatelja, Will odmah postaje sumnjičav da njegova supruga ima neki plan za samu večeru. Njegovo ponašanje u međuvremenu postaje drugima vrlo čudno i nije im jasno zašto je toliko paranoičan. No kako večera ide svojim tokom, niz vrlo čudnih situacija samo potpiruju Willovu sumnju da se iza samog poziva na večeru krije nešto sasvim drugo.
 
Osim odlične glume manje-više poznatih glumaca, posebno bih pohvalio odličnu i napetu atmosferu, koja će iz indie drame, koja je prožeta samim filmom, sve pretvoriti u nešto sasvim drugo, u jednu ruku očekivano, ali opet na vrlo suptilan način dozirano, sve s ciljem održavanje napetosti koja se može rezati nožem od prvog trenutka kada Will i njegova djevojka uđu u kuću.
Uostalom, mi kao gledatelji 'znamo' da će netko na toj večeri 'puknuti' i da će se nešto dogoditi, ali opet ne znamo tko, a bome ni kada će se to dogoditi. I upravo je to neznanje, uz napetu atmosferu - najjači adut samoga filma.
 
Ono što bih posebno naglasio je njegov 'usporeni tempo' koji nikako ne svrstavam pod manu samoga filma. Upravo je usporeni tempo i najzaslužniji zašto je 'čudna' večera iz scene u scenu postajala sve čudnija, ali i zanimljivija. Sada kada razmišljam o takvom sporom razvoju radnje, odmah sam se sjetio horora The Gift / Dar (2015.), no ovaj za razliku od Gifta, nema jednog čudnog lika, već cijelu paletu likova.
 
Kako vam ne bi spoilalo radnju, jer o radnji samoga filma je teško pisati, a opet s druge strane da ne otkrijete neke bitne detalje i ne upropastim vam cijeli film.
Svakako preporuka.