Naziv filma: Bound to Vengeance / Granica osvete (2015.)
Datum: 08.10.2015.
Redatelj: José Manuel Cravioto
Scenaristi: Rock Shaink Jr.
Uloge: Tina Ivlev, Richard Tyson, Bianca Malinowski
Radnja: Radnja počinje mladim bračnim parom koji se međusobno snima digitalnom kamerom. Dok zajedno uživaju, radnja se u jednom trenutku prebacuje na glavnu priču filma, gdje je ta ista djevojka zatočena u nekome podrumu. Kada u jednom trenutku uspije pobjeći otmičaru, shvaća da nije jedina koju je isti zatočio. Odluči ga ostaviti na životu dok ne spasi sve djevojke koje su zatočene kao i ona.
Zemlja: SAD
Trajanje: 1h 33min
  • Naša ocjena7.0/10
  • IMDB ocjena5.5/10
 
RECENZIJA:
 
Odmah na samome početku da napomenem da je ovaj film punih godinu dana čekao na 'slobodno' vrijeme kada bih ga napokon mogao pogledati. Sada kada razmišljam zašto je to tako, shvaćam da sam u posljednje vrijeme pogledao zbilja pregršt horor filmova kojima je osveta bila glavni pokretač radnje i da sam se bio nekako zasitio tih osvetničkih filmova. S druge strane, svakako bih spomenuo odlične filmove na isti kalup poput I Spit on Your Grave / Pljunem ti na grob (2010.), pa možda bi i dvojka nekako prošla kao dobar film, dok bi treći nastavak svakako bilo dobro preskočiti. Osim tog serijala, odmah mi na um pada i odličan horor The Last House On The Left / Posljednja kuća nalijevo (2009.), koji svakako isto pogledajte ako volite ovakve tipove horora.
No da ne duljim i da se vratim na 'Bound to Vengeance'. Pretraživajući internet, naravno isti je ostao dosta nepoznat domaćoj publici pa i nema previše osvrta na domaćim portalima, a i distrubucija ga je preskočila u širokome luku, pa isti i nema službeni prijevod za naše područje. Gledajući na samu radnju filma, smatram da 'Vezana za osvetu' je sasvim korektan prijevod i da odgovara samome originalnom naslovu, ali i onome o čemu se u samome filmu i radi.
 
Radnja počinje mladim bračnim parom koji uživa u zajedničkim trenutcima. Sve te trenutke bilježe digitalnom kamerom. Pratimo ih kroz raznorazne situacije u kojima su se našli, no u jednom trenutku ta ista radnje se prebacuje na onu glavnu priču filma. Ovoga puta selimo se u mračni podrum gdje vidimo tu istu djevojku imena Eve sa snimke, zavezanu za pod podruma debelim lancima. Kada se otmičar spusti u podrum kako bi joj dao jesti, onda ga uspije prevariti i izudarati ciglom te se oslobađa lanaca. Sada kada je slobodna prvo će pokušati pobjeći, no otkriva da ona nije jedina djevojka zatočena u podrumu još zabačenije kuće. U jednom trenutku donosi odluku da neće samo pobjeći, već će otmičara ostaviti na životu i natjerati ga da joj otkrije gdje su djevojke koje dijele sudbinu kao i ona sama.
 
Ono što me posebno dojmilo kod samoga filma je njegov intezitet. Ne znam jel' to zbog radnje kojoj se u zadnje vrijeme pridaje malo više pažnje, a tema seksualnog nasilja i trgovine ljudima svakako je tema koja ne treba biti tabu, već se treba o njoj pričati, pa makar i kroz filmski objektiv. Uz to, redatelj Cravioto se svakako potrudio da 'Bound to Vengeance' ne bude samo još jedan horor u nizu gdje je osveta glavni temelj filma, već nas je iz drugačije perspektive upoznao s temom o kojoj se previše ne priča. Naravno kao i  kod većine ovakvih filmova, razumljivo je da se empativno povežemo sa žrtvom filma i da navijamo da ista ispuni svoj cilj i svoju osvetu. Hoće li ta osveta biti ispunjena na način na koji je Eve planirala ostavljam vama da otkrijete sami. 
 
Bez obzira na sve, 'Bound to Vengeance' je svakako zanimljiv, uznemirujuć' i dobro snimljen film, kojeg vrijedi pogledati.