Naziv filma: The Other Side of the Door / S druge strane vrata (2016)
Datum: 04.04.2016.
Redatelj: Johannes Roberts
Scenaristi: Johannes Roberts
Uloge: Sarah Wayne Callies, Jeremy Sisto, Sofia Rosinsky
Radnja: Nakon što joj sin pogine u prometnoj nesreći, mlada majka Maria, očajna je i sebe krivi za smrt svog prvorođenca. Kada sazna za stari hinduistički običaj koji bi joj mogao omogućiti da zadnji put razgovara s mrtvim sinom, Maria istog trena pristaje na isti i ne sluteći kakvo će zlo navući na sebe i svoju obitelj.
Zemlja: UK | USA | India
Trajanje: 1h 36min
  • Naša ocjena5.5/10
  • IMDB ocjena5.3/10
 
RECENZIJA:
 
Film koji je izašao prije nekoliko mjeseci, tek je nedavno došao na red da ga napokon pogledam i procijenim je li isti zbilja toliko loš, koliko ga je pokopala kritika i publika. Doduše, po najavnim trailerima i sinopsisu bilo je i više nego vidljivo da se radi o filmu koji je valjda iskoristio sve elemente koje jedan horor film treba imati i uklopio ih u dosta poznatu priču o 'uskrsnuću' bližnjega, koje naravno mora poći po zlu.
 
Odmah poslije gledanja sam shvatio da isti 'pleše' po granici istoga i da jako sliči na jedan horor film, koji mi je ostao u dosta dobrom sjećanju u vrijeme kada sam ga pogledao. Riječ je o hororu Wake Wood (2010.), iliti 'Šuma buđenja', koji ima vrlo sličnu radnju. I tamo se kao i u ovom filmu, pokušava iz mrtvih vratiti dijete, a sam pokušaj nažalost završava na totalno krivi način, a osoba koja se vratila nije uopće ona ista, već pretpostavljate, čisto zlo s lošim namjerama.
Radnja ovog horora vrti se oko mlade obitelji, majke Marie i oca Michaela. Oboje se spremaju postati roditelji, ali tragičan događaj u tome ih sprečava da uživaju u potpunosti. Prilikom jedne prometne nesreće obitelj izgubi sina Olivera, a njegov gubitak najviše pogodi Mariu, koja ne može nastaviti živjeti bez svoga sina. Kada joj u očaju, dadilja Piki kaže za hram koji joj može omogućiti da se pozdravi po posljednji put sa svojim sinom, Maria odmah pristaje, ni ne sluteći da će takvim činom na sebe, ali i svoju obitelj prizvati veliko zlo; zlo koje vreba 's one strane vrata'.
 
Složit ćete se svi da je radnja filma, iako poznata i nimalo originalna, ipak zanimljiva prosječnom horor fanu i kada bi sam film bio bogatiji sa scenarističke strane i kada ne bi sve nade polagao u 'jump' scene kojima je 'nafilovan', bio bi puno bolji i svakako bi dobio puno bolju ocjenu. Nažalost, nakon pogledanom moram priznati da se slažem s većinom kritika koja ga je pokopala, ali ne mogu reći da je film jako loš i negledljiv. Zbilja, u moru svakakvih horora koji su izlazili proteklih godina, 'The Other Side of the Door' se može pogledati bez straha da ćete ga ugasiti na pola. Ima on, 'ono nešto' što će vas pustiti da ga odgledate do kraja i pružite mu priliku da cijelu priču zaokruži i finišira. Naravno i finale samoga filma je doduše predvidljivo, ali opet, originalniji kraj i vjerojatno nećete ni očekivati, pa se nećete ni razočarati.
 
Ono što bih posebno pohvalio u samom filmu je taj ambijent Indije, kojim je prožet cijeli film, pošto je radnja smješta u Indiji. To je ipak nešto što ga recimo izdvaja od sličnih horora, ali mana svega toga je mala iskorištenost samo eksterijera u kojem je sniman sami film. Stvarno smatram da se sama lokacija, ali i šuma mogla iskoristiti na puno bolji i veći način, nego što je to na kraju i napravljeno.
Posebne pohvale idu glumačkoj ekipi koja je zbilja jako dobra. Ekipu predvodi poznata glumica Sarah Wayne Callies (The Walking Dead, Pay the Ghost) u ulozi Marie, te Sofie Rosinsky u ulozi kćerke.
 
Uglavnom da zaključim, 'S druge strane vrata' je prosječan horor film, koji nažalost nije iskoristio sve mogućnosti koje su mu se nudile. Ovako smo na kraju dobili bljedunjavi horor, s poznatom, nimalo originalnom, ali opet zanimljivom pričom, dok u samom filmu najveću ocjenu dobiva ambijent u kojem je  isti sniman, ali i dobra glumačka postava, dok je slaba priča ipak najveća mana i nedostatak.