Od trenutka kada je izašao na kino platna (možda nisu platna kao platna, ali ljepše zvuči) sam film pobrao je dosta podijeljene kritike, što filmskih kritičara, što horor fanova.

Čak i prije nego je krenuo u kino distribuciju, sam horor su počeli najavljivati kao 'najstrašniji film u zadnjih nekoliko godina'. Neki su išli toliko daleko, da su nam najavljivali najstrašniji film desetljeća? Mislim, zbilja?! Desetljeća? Stvarno sam dosta skeptičan kada čujem da je netko otišao toliko daleko, da može i prije same premijere neki film 'okititi' takvim premisama, koji će vas ili natjerati u kino dvorane i pustiti vas da sami prosudite jel ta priča zbilja drži vodu, ili će vas otjerati nekoliko kilometara od prve kino dvorane, jer ne želite biti dio hipija koji vrišteći rezerviraju ulaznice i nadaju se da će vidjeti vrhunac horor žanra.

Ja sam vjerojatno bio u ovoj drugoj skupini, koja je doduše uvijek nekako skeptična prema takvim 'najstrašnijim', 'najboljim' i sličnim 'najnaj' filmovima. Bez obzira radilo se tu o horor žanru ili nekom drugom, nažalost u većini slučajeva takvi filmovi jako flopiraju i razočaraju sve one vrišteće fanove, koji noćima prije premijere nisu spavali.

Lagao  bih kad bih rekao da nisam rezervirao ulaznice za samu premijeru 'It Foolowsa' - Jesam. Da se idem sramiti u kut? Pa trebao bih, ali neću. Kako je većina horor fanova bila u tom vrištećem raspoloženju, nije bilo razloga da se izdvajam i glumim 'gljivu'. No da budem u potpunosti iskren, rezervirao sam ulaznice, iako sam smatrao da za tim nema potrebe. Ne zato jer je ovo histerični film, okićen svim mogućim najopisima, i sigurno ne zato što nikad ne rezerviram ulaznice. Rezerviram i smatram to okej načinom na ugrabim super sjedala, no iako to nisam htio, učinio sam to i pridružio se vrištećem kultu 'itfollowaca'. Naravno, kad već rezerviram, rezervirao sam VIP sjedala, jer sam smatrao da takav film desetljeća treba gledati iz najbolje pozicije kinodvorane. Lažem. Nije više bilo slobodnih, a opet normalnih mjesta u dvorani, o.pa zadnji redovi, pa sam imao dva izbora. Ili doći do kino blagajne i uzeti neko mjesto u prvim redovima i zaraditi iščašenje vratnog kralješka ili doplatiti nešto sitno za VIP sjedala i to rezervacijom. Da sramota bude veća.

Uglavnom, nakon takve rezervacije za 'najnajnaj' horor desetljeća, stoljeća i ostalih -ljeća, osjećao sam se kao vođa onih vrištećih fanova koji nisu ni bili svjesni kakvo remek djelo idu gledati.

Moram samo spomenuti da sam i prije samog gledanja odlučio ne biti osoba koja će napisati recenziju za Hororviziju. Taj sam zadatak prepustio recenzentu Ivanu, pošto sam znao da neću biti objektivan i da bih mogao biti previše kritičan prema pogledanom pa bih 'najstrašniji' horor desetljeća (što više ovo ponavljam, mogao bih u to uvjeriti i sebe i vas) mogao zakinuti za dobar dio kritike i ocjene. Što naravno, ne bi bilo fer ni korektno. Ivan je s nekim 'nećkanjem' prihvatio zadatak i na kraju i napisao recenziju. Evo je ovdje: It Follows / To dolazi (2015.), pa ju usput možete i pročitati, ako već niste. A vjerojatno jeste, jer volite naše recenzije i s nestrpljenjem čekate objavu svake. Štoviše, neki od vas navijaju i alarme, kako bi redovito provjerili jel ima nešto novo napisano. Kad smo to utvrdili, ajmo dalje.

Uglavnom, Ivan je 'najnajnaj...bla bla' hororu desetljeća dao ocjenu 7 i preporučio ga svakome horor fanu. Naravno, vješto se ogradio od toga i rekao da ne stoji iza ovog 'najstrašniji', ali da se radi o iznimno kvalitetnom horor uratku kojeg obavezno morate pogledati. Jel bih se složio s napisanim? - Ne bih. Jel bi samom filmu dao manju ocjenu? - Bih. Bez imalo grižnje savjesti. Bez imalo razmišljanja o tome jesam li ga zakinuo za bolju ocjenu. Jer znam da nisam.

Kratko i jasno: It Follows nije najstrašniji horor film desetljeća. Nije ni strašan, a kamoli ono 'najnaj'. Poslije pogledanog jednostavno nisam mogao vjerovati da je film uspio u dvorane natjerati toliki broj ljudi. I to ljudi koji su očekivali nešto zbog čega neće spavati noćima.

Bilo je i onih više hipijevski nastrojenih od našeg Ivana, pa film i dan danas (poslije pogledanog?!!) opisuju kao 'inteligentan horor namijenjen mlađoj publici'. Kako da ne. Mislim, koji vrag? Kakav inteligentan horor? Što tu ima biti inteligentno? Ajmo realno. Bez obzira u kojoj se skupini fanova nalazili kada je ocjena samog filma u pitanju, što je tu inteligentno? To što vas slijedi neka obnažena spodoba, koja najčešće ima oblik najboljeg prijatelja ili to što ni ne znate o čemu se tu uopće radi? Ili to što moramo glumiti da znamo?

O tome, koliko film iskače iz okvira normalnog razmišljanja ne bih previše gubio vrijeme, pošto je isti pun nebuloza koje bi svakako trebalo izbaciti.

Možda bih trebali preskočiti par redaka koji slijede, pošto će biti spoilera, pa da ne bude da vas nisam upozorio.

Najsmiješnije, ali zbilja, najsmiješnije mi je kada ekipa filma ide ubiti 'to nešto', ni oni, ni mi ne znamo što je 'to nešto', ali eto moraju se nekako boriti s onim što ih slijedi, ide 'to nešto' ubiti, ni manje ni više nego strujom. Najbolje je da 'to nešto' natjeraju da uđe u bazen i da oni ubace fen, tv ili  neki drugi električni aparat i ubiju ga. Mislim, zbilja??!! Bez obzira što su u scenama prije tog okršaja kod olimpijskog bazena 'to nešto' pokušali ubiti mecima i sl. struja im se učinila kao briljantna ideja, koja MORA upaliti. I da stvar bude smiješnija, žalosnija, što god, upalilo je. 'To nešto' su sredili strujom i tom briljantnom idejom. I to je horor koji zaslužuje epitet 'inteligentan'. How Yes No.

Da se vratim na Ivanovu ocjenu. Kao glavni urednik, svakako sam za slobodu koju imaju urednici Hororvizije kada u svojoj recenziji ocjenjuju pogledano. I to je zbilja okej. Ivan smatra da film zaslužuje ocjenu sedam. Što je jako visoko. I ja zbilja nemam ništa protiv toga. Unatoč tome što se Ivan ocjenama razbacuje k'o novcem pijani milijarder. Šalim se, Ivane. Smiri se.

Znači, Ivan je dao sedam. Ok. Ja realno, poslije pogledanog i unatoč činjenici da su ga opisali hororom desetljeća filmu dajem ocjenu 5. Ni više ni manje. I smatram da je to i više nego dobra ocjena za film koji je pun nebuloza i koji je dokazao ono što smo znali i prije same premijere samog 'It Followsa'.

Marketing je taj koji puni 'kesu' tvorcima filmova, sve ostalo je manje bitno. Što je i ovaj put, 'It Follows' debelo dokazao.