Pravi filmofili ime Joachima Triera znaju još od 2006. godine kada je ovaj tada nepoznati redatelj debitirao s iznimno hvaljenim filmom „Repriza“ s kojim je osvojio prestižnu norvešku nagradu Amanda u kategorijama najboljeg filma, redatelja i scenarija. Godine 2011. Trier je snimio dramu „Oslo, 31. kolovoza“ koji je selektiran za „Un Certain Regard“ na filmskom festivalu u Cannesu te nominiran za prestižnu francusku nagradu César u kategoriji najboljeg stranog filma. Dvije godine potom New York Times proglašava Triera jednim od 20 redatelja na koje se mora obratiti posebna pozornost upravo zbog njegovog „nevjerojatnog prirodnog talenta“. Godine 2015. Trier režira obiteljsku dramu „Glasnije od bombi“, njegov prvi film na engleskom jeziku u kojem su glavne uloge ostvarili Gabriel Byrne, Isabelle Huppert i Jesse Eisenberg, a s kojim se po prvi put u karijeri našao u službenoj konkurenciji za Zlatnu palmu u Cannesu.
Ove godine Trier radi zaokret u svojoj karijeri i za svoj novi projekt uzima filmski žanr s kojim se do sada nije susreo – triler s elementima horora koji nam od četvrtka, 26. travnja stiže u CineStar. Riječ je o filmu THELMA, neobičnoj mješavini priča Stephena Kinga, redateljskom umijeću Ingmara Bergmana i vrckavoj pomaknutosti Davida Cronenberga, a u kojem su glavne uloge ostvarile Eili Harboe i Kaya Wilkins, mlade i relativno nepoznate glumice od kojih je potonjoj ovo ujedno i filmski prvijenac. U jednom od svojih intervjua, Trier ih je obje pohvalio, a poseban je naglasak stavio na Eili zbog njezine sposobnosti portretiranja zrele mlade djevojke nevinog izgleda.
 
Thelma je sramežljiva mlada studentica koja je upravo napustila svoju religioznu obitelj iz malog grada na zapadnoj obali Norveške kako bi se posvetila studiranju u Oslu. Jednog dana u knjižnici ona doživljava nasilan, neočekivan napadaj nakon kojeg ju snažno započne privlačiti Anja, prekrasna mlada studentica koja joj uzvraća pažnju. Kako semestar odmiče, Thelma postaje opčinjena Anjom dok istovremeno pati od još ekstremnijih napadaja. Kako postaje jasno da su napadaji simptom neobjašnjivih, a često i opasnih nadnaravnih sposobnosti, Thelma se suočava s tajnama iz svoje tragične prošlosti i zastrašujućih implikacija u vezi svojih novostečenih moći...
 
 
Horor THELMA prikazan je na desecima uglednih međunarodnih festivala uključujući i onaj zagrebački krajem prošle godine. Na popularnoj internetskoj stranici Rotten Tomatoes koja se bavi prikupljanjem filmskih kritika, THELMA ima čak 93% pozitivnih ocjena što znači da se radi o filmu koji se nikako ne smije propustiti.
 
Kao i uvijek, tako i ovaj put, poklanjamo vam čak četiri (2x2) ulaznice za premijeru horora Thelma koji ćete moći pogledati Cinestar kinima!
Više o filmu: Thelma (2018)
Sve što trebate je komentirati ovaj članak i napisati grad (Zagreb / Branimir centar, Rijeka, Osijek) u kojem bi pogledali film!
 
Sretno!