Još svega nekoliko dana dijeli nas do početka 2015. godine, kada ćemo svi zajedno zakoračiti u novu, nadamo se svi zajedno puno bogatiju filmsku godinu.
Kao i prošle godine kada smo napravili presjek horor filmova koje smo mogli pogledati ove godine, tako i ovaj put nećemo napraviti izuzetak te se bacamo na kreiranje same liste.
2014. godina, nije bila baš nešto zanimljiva horor godina, ali bez obzira na sve, iznjedrila nam je nekoliko dobrih horor naslova, koje svakako vrijedi pogledati i uvrstiti u horor videoteku.
Sama lista bit će kreirana od filmova koje bi svakako trebali pogledati ako već niste, te ćemo za iste napisati i kratke blic recenzije i opis istih, dok ćemo na kraju liste navesti i ostatak filmova iz tekuće godine, čisto da se nađu na samoj listi. Dok na samom dnu liste pogledajte i popis horor filmova koje apsolutno, bez imalo grižnje savjesti trebate preskočiti.
 

1. Open Grave

 
Uloge: Ben Feldman, Perdita Weeks, Edwin Hodge, Josh Kervarec
Redatelj: John Erick Dowdle
Datum: Siječanj 15, 2014
 
Godinu iza nas na svojstven način je otvorio dugoočekivani hororac 'Open Grave', koji nas je i više nego ugodno iznenadio. Svojih 6 zvjezdica na IMDb portalu, svakako opravdava odlična atmosfera koju sam film donosi, dok je zanimljiva priča samo dodatan poticaj da se film nađe na listi horor preporuka 2014.
Radnja filma vrti se oko čovjeka koji se probudi u jami okružen mrtvim tijelima, bez saznanja kako je tamo dospio. Nakon što pobjegne iz rupe, provali u obližnju kuću i počinje slagati kockice ove horor zagonetke.
 

2. Wolf Creek 2

 
Uloge: John Jarratt, Ryan Corr, Shannon Ashlyn
Redatelj: Greg Mclean
Datum: Svibanj 16, 2014
 
Još jednu 'šesticu' donosi nam nastavak odlične 'australske' priče o luđaku koji se iživljava na novopridošlim turistima. Kako je prvi nastavak bio direktno povezan s australskim Hrvatom Ivanom Milatom, priča postaje zanimljivija sama po sebi.
Film je dosta brutalan, iako bi se većina scena svela na podžanr torture porn, priča je ipak zanimljiva i daleko od toga da se sve svodi na obično mučenje.
U moru raznoraznih glupih horor filmova, Wolf Creek svakako zaslužuje vašu pažnju.
 

3. 13 Sins 

 
Uloge: Mark Webber, Ron Perlman, Rutina Wesley, Pruitt Taylor Vince
Redtelj: Daniel Stamm
Datum: Travanj 18, 2014
 
O filmu 13 grijeha pisali smo u vrijeme kada je i izašao, stoga vam svakako preporučamo da pročitate recenziju objavljenu na našem portalu, koja se nalazi ovdje. 
Sama tematika filma '13 Sins' i više je nego jednostavna. Pred vas se stavlja 13 zadataka koji bi vam mogli zauvijek promijeniti život, jer se iza svakog izazova krije velika novčana nagrada. Kada se doista nađete u takvoj bezizlaznoj situaciji kao što se našao Elliot, malo tko od nas ne bi pristao na takvu, dosta bizarnu igru, koja mora kriti neku kvaku. Jer tko će vam danas dati i jednu kunu bez da se za istu ne pomučite na ovaj ili onaj način.
 

4. Annabelle

 
Uloge: Annabelle Wallis, Ward Horton, Alfre Woodard
Redatelj: John R. Leonetti
Datum: Listopad 3, 2014
 
Kraj godine svakako je obilježio najiščekivaniji nastavak horora Prizivanja pod imenom Annabelle. 
Nakon horor hita Prizivanja (The Conjuring), snimljenog prema istinitoj stravičnoj priči obitelji Perron koju su zle sile terorizirale cijelo desetljeće te zapisima najpoznatijih svjetskih demonologa Eda i Lorraine Warren koji su sudjelovali u cijeloj njihovoj borbi za preživljavanje, ove jeseni u kina nam je došao film Annabelle koji je odgovorio na pitanje što je prethodilo nemilim događajima prikazanim gledateljima 2013. godine.
Čitajući raznorazne recenzije, ovaj nastavak ispunio je većinu očekivanja, a ako ga niste pogledali, pravo je vrijeme da se nađe na vašoj 'movie listi'.
 

5. Deliver Us From Evil

 
Uloge: Eric Bana, Edgar Ramirez, Joel McHale, Olivia Munn
Redatelj: Scott Derrickson
Datum: Srpanj 2, 2014
 
Mjesec srpanj obilježio je horor Izbavi nas od zla. Što nas i ne treba čuditi, pošto je isti snimljen po istinitim događajima, a takvi filmovi, bez obzira na izlizanost same fraze, svakako imaju veću vjerodostojnost, kako kod publike, tako i kod kritičara. Uz vrlo zanimljivu priču i odličnoga Erica Banu, ovaj horor svakako zaslužuje sedmicu kojom su ga ocijenili kritičari i sama publika.
Više o filmu pročitajte u samoj recenziji - Izbavi nas od zla - recenzija.
 

6. Afflicted

 
Uloge: Derek Lee, Clif Prowse, Baya Rehaz
Redatelj: Derek Lee, Clif Prowse
Datum : Travanj 4, 2014
 
Pravo osvježenje na horor sceni svakako je donio horor film Unesrećen.
'Redatelji, glumci i scenaristi...dvojac Derek Lee i Clif Prowse gotovo su u potpunosti samostalno napravili ovaj novi horror koji nas je dočekao ove godine. Odmah me oraspoložila činjenica da je težina kretanja na tri najbitnije strane u pravljenju nekog filma urađena od samo dvojice ljudi, koji su se ovome posvetili kroz prizmu found footage načina snimanja. Da, ovo je još jedan od FF horrora, makar, ovdje ću morati okrenuti ploču...ovdje me FF jako ugodno iznenadio, samo iz jednoga razloga - nije nešto što je već viđeno.'
 

7. Oculus

 
Uloge: Karen Gillian, Brenton Thwaites, Katee Sackhoff, Rory Cochran
Redatelj: Michael Flanagan
Datum: Travanj 18, 2014
 
Početkom travnja u kina je došao horor Ogledalo smrti.
Godinama nakon što im se dogodila nesreća s roditeljima, sestra pokušava uvjeriti brata kako nije on ta osoba koja je ubila svog oca nego da je riječ o nečemu nadnaravnom i prokletom. Nakon što se uvjeri da nadnaravna pojava zbilja postoji i da ju sve više prati, odluči se sukobiti izravno s njom na mjestu gdje je sve i počelo.
'Oculus je, ukratko opisano, stvarno dobar i kvalitetan horror. Zaslužio je zaradu koju je pokupio, napet je, pametan i niti u jednom trenutku nije nerazumljiv ili konfuzan. Svakako topla preporuka, unatoč nekim manama, isplati se dobro zastrašiti. Čekamo što će nam novoga Blumhouse ponuditi.'
Više u samoj recenziji - Oculus - Ogledalo smrti - recenzija.
 

8. The Babadook

 
Uloge: Essie Davis, Noah Wiseman, Daniel Henshall
Redatelj: Jennifer Kent
Datum: Studeni 28, 2014
 
Godinu iza nas svakako smo polako zatvorili još jednim odličnim horor uratkom. Riječ je o horor filmu The Babadook, koji nas je i više nego pozitivno iznenadio.
Sama kritika mu je bila dosta naklonjena i neki kritičari su ga okitili epitetom 'najstrašniji', s čime se i možete, ali i ne morate složiti. The Babadook zbilja donosi jednu jezivu priču o čudovištu koje iz imaginarnog postaje stvarno, no nije nešto jako originalno ili nešto što do sada nismo mogli vidjeti u sličnim horor filmovima.
Uz to odličan marketing koji ga je popratio u medijima, samo mu je dao vjetar u leđa.
Recenzija - The Babadook
 
 
Gore navedenih osam filmova pogledajte svakako,ako već niste, jer su isti 'must have' 2014. godine.
Pokraj njih osam u godini iza nas izašlo je još dosta horora, a svakako ako uhvatite vremena, na vašu horor listu za proteklu godinu dodajte i neke od ovih horor filmova, pošto su isti imali više pozitivnih nego negativnih kritika.
 
Pogledajte još:
 
 • As Above, So Below
 • The Sacrament
 • Stage Fright
 • Life After Beth
 • Dracula Untold
 • Tusk
 • Late Phases
 • Willow Creek
 • Odd Thomas
 • Stonehearst Asylum
 • Housebound
 • What We Do In The Shadows
 • The Green Inferno
 • Dead Snow: Red vs. Dead (Død Snø 2)
 • The Guest
 • Horns
 • Under The Skin
 

CRNA LISTA 2014. - HORORI ZA PRESKOČITI

 
Na crnoj listi horor filmova 2014. također imamo nekoliko njih koje zbilja trebate preskočiti, jer su isti negledljivi, dosadni i ne zaslužuju privilegiju da vam oduzimaju dragocjeno vrijeme, koje pak možete potrošiti na gledanje nekog filma s liste poviše.
 
Znači, preskočite svakako:
 
 • At The Devil’s Door
 • Devil’s Due
 • In Fear
 • I, Frankenstein
 • Haunt
 • The Quiet Ones
 • Nurse 3D
 • The Last Showing
 • Paranormal Activity: The Marked Ones
To je to.
U komentare članka svakako ostavite svoje dojmove o pogledanim filmovima, ali i o onima koje svakako svi trebaju zaobilaziti u širokome luku.
Do godine.
Vaša Hororvizija