Halloween je jedan od začetnika prave horor industrije. Ako odete nekoliko godina unaprijed, naići ćete na cijelu franšizu filmova koji su nastali upravo prema ovome predlošku. Michael Myers postao je zaštitni znak za horor žanr, dok je njegova maska postala pravo vizualno remek djelo.

Prvi film o počecima M.Myersa, vodi nas u njegovo djetinjstvo gdje možemo vidjeti Michaela kao dijete, ali ne obično dijete, već dijete s nožem. Film nije pun scena krvi i mučenja, ali je zato nabit pravom horor atmosferom i odličnim scenama napetosti i straha za život glavne glumice, koju je u ovome nastavku perfektno odglumila Jamie L. Curtis. Njoj je to ujedno i bila prva veća uloga za koju je zaradila oko 40 tisuća kuna.

Jedna od zanimljivosti vezana za snimanje samog filma je ta, da je film sniman u proljeće, ali radnja filma se događala u jesen, te je redatelj za scene kupio nekoliko tona lišća koje su doprinjeli atmosferi jeseni. Svaki put kad bi morali snimati scene iz početka, ručno bi skupljali to isto lišće.