Zadnja epizoda treće sezone Živih mrtvaca prije tjedan dana doživjela je svoju premijeru na AMCu. No, kada vratimo "film unatrag", što nam je novoga donijela treća sezona i odakle je krenula priča nove sezone?

Ako se vratimo na kraj druge sezone, vidimo da su se Rick i ostatak ekipe uspjeli spasiti od najezde Šetača i pobjeći s Hershelove farme. Put ih vodi u nepoznato, tj. u lokalni zatvor malo dalje od same farme. Zatvor se na prvu čini kao jako dobro mjesto za preživjeti apokalipsu koja vlada vani. Visoke žičane ograde, čelične rešetke na prozorima i vratima, veliki zaštićeni prostor samo su neke prednosti koje sam zatvor pruža. Ironija, prije apokalipse ljudi bi bježali iz zatvora, a sada je upravo to hladno i grozno mjesto postalo utočište Ricku i ostatku družine. Jedini problem su nekolicina Šetača unutar zidina, koje Rick odluči eliminirati i zajedno se s ostakom družine smjestiti u sigurne zatvorske zidine.

Također, u drugoj sezoni mogli smo vidjeti Rickov i Shaneov sukob, u kojem je Shane izvukao deblji kraj i nažalost pretvorio se u Šetača te ga je Rick morao ubiti, a ostali smo i bez Carolinine kćerke, koja se nakon dugotrajne potrage pojavila kao šetač na Hershelovoj farmi. Iako smo misli da će i Andrea svoju zombi avanturu završiti na kraju druge sezone, nju spašava tajanstvena Michonne, te se Andrea s puno većom ulogom i minutažom pojavljuje i u trećoj sezoni.

NapomenaRecenzija treće sezone sadrži spoilere i osvrt na događaje koji su se dogodili u trećoj sezoni. Ako niste pogledali treću sezonu, preporučamo da ju pogledate pa tek onda pročitate ovu recenziju.

Kratki rezime bitnijih događaja treće sezone

Osvrnimo se na ostatak družine i bitnije događaje. Jedan od bitnijih je tragičan kraj  Rickove žene Lori, koja saznaje da je trudna, što dodatno zakomplicira život svima u zatvoru (složit ćete se da dijete u vremenu u kojem su se našli je nešto najgore što vam se može dogoditi), te nakon porođaja završava kao Šetač kojeg mora ubiti nitko drugi nego mali Carl.  Na njezino mjesto dolazi mala Razbijačica, kako ju je nazvao Daryl i postaje najmlađi član Rickove skupine. Ekipa se dobro nosi s malom bebom, doduše ima nekih nerealnih situacija, kako mogu prehraniti malu bebu u takvim uvjetima i slično, no ovo je serija pa nećemo previše komplicirati, već ćemo pohvaliti snalažljivost svih da malu Razbijačicu održe na životu.

Woodbury - mali gradić s velikim Guvernerom

Bitniji storyline treće sezone događa se nekoliko kilometara dalje od zatvora u idiličnom gradiću Woodbury. Woodbury je zbilja idilično mjesto usred apokalipse. Sređene kućice, male čiste ulice, nasmijani stanovnici gradića, djeca koja se igraju na ulici i još puno toga odražava totalno drugačiju sliku od onoga što se krije iza visoke ograde Woodburya. Kada  Andrea i Michonne ugledaju pad helikoptera nedaleko od Woodbury, odluče pomoći preživjelima no na mjestu pada ih uhvati skupina naoružanih muškaraca i odvlače ih u Woodbury gdje upoznaju glavnu facu gradića, čovjeka kojem su dali nadimak Guverner, ali i na Andreino iznenađenje, Merlea, za kojeg se vjerovalo da je mrtav.

Iako se atmosfera u gradiću zbilja čini idilična, nepovjerljiva Michonne odluči napustiti gradić i to isto predloži Andrei, koja pak ne želi napustiti sigurno utočište gdje ima vodu i hranu te krov nad glavom. Michonne razočarana odlazi sama, a Andrea ostaje u gradiću, sada već na očigled zaljubljena u Guvernera. No, Andrea ne zna da se iza maske dobročinitelja Guvernera nalazi nešto puno luđe i opasnije nego što je zamišljala, a u isto će se uvjeriti i sama do kraja sezone.

Uz sve te događaje, nekoliko epizoda upoznajemo onu mračnu stranu The Governora, koji nije tako dobar kao što se prikazuje svojim sumještanima, a kroz neke poteze ta mračnija strana izlazi na vidjelo. Nakon što otkrije da se nekoliko kilometara dalje nalazi zatvor s Rickom i ekipom, odlučan je da isti zauzme i da skupinu pobije ukoliko mu se ne pridruže i ne priznaju ga kao glavnog vođu. Dok on kuje te sulude planove, Rick proživljava teške trenutke kroz halucinacije u kojima mu dolazi sad već pokojna Lori. Rat je na pomolu, a Rick pod hitno mora doći k sebi kako bi spasio cijelu skupinu i sukobio se s Guvernerom.

Do kraja sezone, vrtimo se oko neizbježnog sukoga Ricka i Guvernera, a na iznenađenje mnogih u zadnjoj epizodi napuštaju nas neki od važnijih likova. 

Dojam nakon pogledane treće sezone...

Treća sezona zasigurno je manje napetija nego što su bile prethodne. Dosta je praznoga hoda kroz cijelu sezonu, no ima i napetih trenutaka koji su vrlo bitni za razvoj budućih događaja. Nažalost, ako očekujete neke nove detalje o samom virusu i o tome kako se vojska i ostatak svijeta nosi s time, morat ćemo vas razočarati.

Cijela sezona vrti se oko događaja u zatvoru i oko sukoba s Guvernerom, ništa dalje od Atlante. Uz to izostao je  veliki cliffhanger na kojega smo navikli na kraju svake sezone. Četvrta sezona definitivno se nastavlja u zatvoru, a priča s Guvernerom očito nije završila.

Živi mrtvaci definitivno imaju svoju publiku i obožavatelje koji će pratiti i novu obnovljenu četvrtu sezonu. Gledanost finala treće sezone bila je ogromna, što je samo pokazatelj da se fenomen The Walking Dead i dalje nastavlja na jesen, kada bi napokon mogli saznati kako će završiti sukob između jednookog Guvernera i naše hrabre družine na čelu s Rickom Grimesom.