Čekajući šestu sezonu ove, malo je reći, odlične horor serije, odlučili smo malo istražiti, što je to u njoj, da svakom epizodom privlači milijune gledatelja pred male ekrane?
Bez imalo sumnje, najzaslužniji akt za mega uspjeh ove serije svakako je odlična horor priča, temeljena na stripu i pretočena u jako dobru  TV seriju.
Ako ste fan serije, onda ste sigurni u  jedno, a to je da se scenaristi i kreatori serije ne libe i najgore oblike nasilja na umrlim truplima prikazati u detalje i to u HD rezoluciji. Bez imalo cenzure i najjeziviji prizori prikazani su bez imalo ustezanja. A i zašto bi se ustezali? Seriju ionako ne prikazuje niti jedna velika televizijska kuća, jer znamo da ni upola krvaviji prizori ne bi prošli cenzuru koja je tamo odavno urezana. Žive mrtvace prikazuje kabelska kuća AMC, koja je godinama prije serije The Walking Dead / Živi mrtvaci uspjeh pokušala pobrati prikazivanjem starih holivudskih hitova, da bi koju godinu poslije shvatila da se pravi uspjeh i ogroman novac krije upravo u scenama kojih serija 'Živi mrtvaci' ima u izobilju.
 

U čemu je onda prava tajna uspjeha 'Živih mrtvaca'?

Jel zbilja samo nasilje najzaslužnije za uspjeh? Jel sav fokus prebačen u plašenje gledatelja krvlju i leševima? - I ne baš. Najzaslužnija tajna za uspjeh serije, svakako je odlično umijeće pripovijedanja, umijeće kojim odlični Frank Darabont barata kao od šale. Umijeće koje će i one najskeptičnije prikovati za ekrane i svakim krajem epizode, ostaviti nas u iščekivanju nastavka ove napete i zanimljive zombi priče.
 
Gledajući globalno, u pitanju je zapravo odlično ispričana priča o preživljavanju skupine ljudi, koja  se našla na jednom mjestu i koju su spojile okolnosti, a ne nasilje koje je prikazano kao posljedica katastrofe koja se preko noći spustila na Zemlju. Svakom novom epizodom, pravi temelj serije, a to su ljudski odnosi, uvijek je ispred nasilja i upravo su ti odnosi najzaslužniji zašto se svaki put s nestrpljenjem, zajedno s glavnim likovima, vraćate u samu srž, do sada ne ispričane priče.
 

Šok nakon premijere druge sezone

Nakon odlične prve sezone, koja je i same kreatore iznenadila ogromnom gledanošću, dogodio se ogroman šok, kako za kuću koja prikazuje seriju, tako i za same gledatelje. Naime, kako je popularnost serije rasla iz epizode u epizodu, bilo je za očekivati da će se broj epizoda u drugoj sezoni povećati. No, nažalost, kako je serije bogata svojom pričom, tako je i na njezino snimanje utrošeno jako puno novca. Naravno, najviše resursa 'troše' odlični efekti kojima je serija krcata. I tu se dogodio prijelom, koji je sama serija jedva pregurala. Naime, AMC je odlučio povećati broj epizoda, no smanjio je budžet same serije i time naljutio glavnog aktera serije, samog Darabonta. On se pak nije htio složiti s tim da se na njegovom mega uspješnom projektu štedi iti jedan cent i zbog neslaganja tu dolazi do razlaza.
I kuća i gledatelji su jedno vrijeme bili u šoku, jer je budućnost tek započete serije bila upitna, a bilo bi zbilja šteta da se ista ugasila. Na svu sreću to se nije dogodilo.
Kako bi spriječio katastrofu i goru od one koja je zadesila junake serije, a to je gašenje serije, AMC se odlučio na jedan drugi potez. Desnu Darabontovu ruku, Glenna Mazarru odlučio je staviti na začelje serije i dati mu odriješene ruke, doduše sa srezani budžetom.
Velika većina ljudi itekako je bila skeptična oko nastavka serije i same kvalitete, no dogodio se obrat. Glenn je svakako novim nastavcima razbio mitove o padu kvalitete sam serije i dokazao da je dostojna zamjena za odličnoga Darabonta.
Bitno je za spomenuti da su i kritičari bili ljuti na sam AMC, optužujući ih da žele kvalitetu postići neopravdanim 'šparanjem' na najkvalitetnijem proizvodu u posljednjih nekoliko godina.
 

Ogroman uspjeh i gledanost 

Već u drugoj polovici druge sezone, za koju je bio najodgovorniji novoimenovani šef Mazarra, vidjelo se da serija ide u dobrom smjeru i da je kvaliteta, unatoč štednji ostala na visokom nivou. Priča, prožeta odličnim ljudskih odnosima i dalje je bila u prvom planu, dok su odlični efekti nasilja, bili u manjoj mjeri, no i dalje dozirani upravo onoliko koliko je potrebno da svoje fanove drže prikovanim za TV ekrane.
Gledajući milijunsku gledanost, AMC je shvatio da je štednja na 'zlatnoj koki' kao što je serija 'Živi mrtvaci' itekako pogrešan potez, te je budžet serije za treću, četvrtu, ali i petu sezonu itekako bio povećan, što je uveliko povećalo i prikaz krvavih scena nad 'Šetačima', čiji se broj svakom novom sezonom itekako povećavao.

Odlična glumačka ekipa

Naravno, bio bi grijeh ne spomenuti odličnu glumačku ekipu, koja je u ovih pet-šest godina ušla u domove svih svojih fanova. Njihovi karakteri i želja za preživljavanjem, postali su sastavni dio same serije. I sam Mazzara u jednom od brojih intervjua izjavio je da mu je jako teško razmišljati o sudbini za svaki lik koji se pojavljuje u seriji, jer su svi glavni likovi serije postali zaštitno lice ove zombi apokalipse i da ih fanovi toliko vole i štite da ne smije ni pomisliti da 'ubije' nekoga od njih'. Kada su ga pitali na  koji dio serije troši najviše vremena, priznao je da je to sudbina svakoga lika ponaosob, jer i sam zna da bi i jedan krivi potez nad omiljenim TV likovima bio oštro osuđen od strane milijnske publike, koja je i više nego zaštitnički nastrojena kada je diranje njihovih junaka u pitanju.
Ako se sjetimo samo scene kada je u javnost procurila informacija da će u prvoj sezoni poginuti Daryl Dixon, svi fanovi digli su se na noge, otvorili milijnske peticije kako bi njihov junak ostao živ i upravo su oni bili najzaslužniji zašto je Daryl i dalje živ i jedno od zaštitnih lica same serije. Pisati radnju u kojoj smijete, a opet se ne usudite dirati u svetinju same serije je jako teško, ali opet jako napeto i uzbudljivo, dodao je sam Mazarra.
 
Šesta sezona je pred vratima, a milijuni fanova s nestrpljenjem čekaju prve minute nove sezone. Ni malo ne sumnjamo da će najiščekivanija sezona ove godine pobrati milijunske poglede, kritike i pohvale, koje je i više nego zaslužila.