19.02. u Cinestar kina stiže dugoočekivani horor Žena u crnom 2 . Ususret tome, donosimo vam niz zanimljivosti vezane uz snimanje samoga filma.
 
Tijekom Drugog svjetskog rata osmero školaraca u pratnji ravnateljice škole JeanHogg i mlade učiteljice Eve Parkins evakuirano je iz Londona u gotovo napušteno selo CrythinGifford. Njihov novi dom je oronula EelMarsh kuća na otoku izoliranom od kopna nasipom Nine Lives. U potrazi za utočištem od ratnih užasa probudit će zlokobnu silu koja je desetljećima proganjala sve posjetitelje ovog napuštenog zdanja. Kad začuje glasove djece koja se igraju iz tame će se ponovno pojaviti osvetnički duh Žene u crnom. 
 

SAŽETAK FILMA

London, Drugi svjetski rat. Grupa od osmero školske djece, za koju se brinu ravnateljica škole JeanHogg (Helen McCrory) i mlada učiteljica Eve Parkins (Phoebe Fox), evakuirana je na selo. S njima se nalazi i Edward (OakleePendergast), traumatiziran smrću majke u bombaškom napadu nacista. U vlaku se upoznaju s HarryjemBurnstowom (Jeremy Irvine), RAF pilotom koji također putuje u isto mjesto, selo CrythinGifford, gdje će Londončani pronaći utočište u kući EelMarsh.
 
Jean i Eve su u šoku kad ugledaju njihov oronuli novi dom. Eve loše spava, stalno je bude čudni šumovi i loši snovi. Sljedeće jutro nagovori Toma (Jude Wright) i Jamesa da se igraju s Edwardom koji je onijemio nakon što je izgubio majku. Harry se također pojavi kako bi provjerio kako su Eve i ostali, a mlada učiteljica mu povjeri svoj loši osjećaj o kući. Kasnije iste večeri Eve opet čuje šum koji joj je omeo san – zvuk stolice za ljuljanje. U međuvremenu djeca nagađaju kako je Edward vidio duha. Ne znaju kako ih iz sjene promatra zlokoban duh – Žena u crnom.
 
Sljedeći dan otkriju kako je Tom nestao. Eve vani pronalazi trag krvi koji je odvede do njegovog neživog tijela, smrznutog i zapetljanog u bodljikavu žicu. Eve je sva izvan sebe jer je uvjerena kako je zaključila ulazna vrata. Kasnije u daljini spazi ženu obučenu u crno. Kreće njezinim tragom i nađe se na malom groblju gdje ugleda grobove NathanielaDrablowa i JennetHumfrye.
 
Uznemirena onime što je otkrila, Eve sretne Harryja. Otkrije mu kako je uvjerena da netko živi tamo, pa zajedno pretraže cijelu kuću. Na tavanu Eve pronađeključ koji će joj otkriti mnoge tajne, dok Harry posluša uznemirujuće snimke na starom fonografu. Eve se s ključem upusti u selo kako bi dalje istražila što se događa.
 
Na putu u selo, dok se voze po nasipu, Harry joj otkrije svoju tragičnu prošlost u kojoj je izgubio cijeli svoj tim iz bombardera kojim je upravljao kad je njihova misija pošla po krivu. Utopili su se njemu pred očima. U izgorjelom uredu odvjetnika HoratijaJeromea Eve otključa stari sef u kojem pronađe zapečaćeno pismo za NathanielaDrablowa – koji se utopio prije mnogo godina. Tamo također sretne Jacoba (NedDennehy), slijepog pustinjaka s kojim se prvi put srela kad su stigli u CrythinGifford. Jacob je napadne kako bi je spriječio od povratka u EelMarsh. Eve uspije pobjeći i Harry je vozi natrag na otok. Tijekom vožnje Eve čita pismo namijenjeno Nathanielu i koje je napisala JennetHumfrye – u njemu mu priznaje da je njegova majka. Nathanielnikad nije primio pismo i umro je uskoro nakon što ga je napisala, nikad ne otkrivši istinu.
 
U kući je u međuvremenu još jedno dijete, Joyce (AmeliaPidgeon), gotovo poginulo nakon što se skoro ugušilo tijekom tajanstvenog transa. Unatoč Evinim molbama Jean odbija napustiti kuću. Još jedan zračni napad natjera ih sve u podrum, gdje Eve prizna Harryju da je dala usvojiti svog sina. Usred napada Joyce nestane. Ovog puta Žena u crnom je uspjela u svojoj nakani – Joyce se ugušila u plinskoj masci. Nakon povlačenja plime u zoru Eve moli Harryja da ih sve odvede iz kuće u sigurnost uzletišta.
 
Jednom kad stignu na uzletište shvati kako je to zapravo mamac pun lažnih zrakoplova kako bi zavarali nacističke bombardere. Harry je zbog svoje prošlosti primoran paziti na takvo lažno uzletište. Eve, Harry, Jean i djeca sklone se u bunker i uskoro se suoče sa samom Ženom u crnom. Eve se onesvijesti, a Edward istrči iz bunkera. Harry ga pokuša stići, ali ne uspije. Edward padne u goruću košaru i čini se kao da je još jedna od nesretnih žrtava prokletstva Žene u crnom. Ali Eve je sigurna da je još uvijek živ. Vraća se sama u EelMarsh kuću kako bi ga našla. Tijekom igre mačke i miša sa Ženom u crnom Eve kroz prozor kuće ugleda Edwarda na nasipu kako polako ulazi u močvaru dok Žena u crnom stoji u njegovoj blizini. Eve se baca u močvaru kako bi ga spasila. Dok se bori s duhom koji vuče Edwarda ispod površine Harry se vraća kako bi ih spasio i herojski gubi vlastiti život. Nakon nekog vremena Edward i Eve su zajedno u Londonu i slave njegov rođendan. Čini se kako su se oslobodili užasa koje su proživjeli. Ali jesu li? Kad izađu iz svog doma i odšeću u uništeni ratom grad, kamera se vraća u njihovu kuću – i u odrazu uokvirene fotografije Harryja koja visi na zidu vidimo Ženu u crnom.
 
 

Povratak u kuću EelMarsh– Žena u crnom se ponovno budi

Filmska adaptacija bestselera Žena u crnom 2012. je postala veliki hit, a na velike ekrane donijele su je producentske kuće Talisman i Hammer. Simon Okaes, izvršni direktor i predsjednik Hammera, rekao je: „Za Hammer je Žena u crnom bila uzbudljivi projekt jer smo htjeli istražiti različite vrste horor filmova i u ovoj priči smo prepoznali veliku priliku spojiti gotičku priču o duhovima s modernim senzibilitetom na velikom ekranu.“ Film je postao najuspješniji britanski horor film ikad.
 
Od samog početka su bili sigurni da će u nastavku glavnu ulogu imati žena, za razliku od originalnog filma, što je zapravo u skladu s tradicijom filmova kao što su TheInnocents, TheOthers, TheOrphanagei Rosemary's Baby. Eve je mlada učiteljica koja prati evakuiranu iz Londona djecu tijekom Drugog svjetskog rata i dolazi u EelMarsh kuću u kojoj su se odvijali događaji u originalnom filmu. 7
 
Oni koji su upoznati s radom autorice sjetit će se priče iz prvog nastavka: neudana JennetHumfrye imala je sina, ali je bila primorana dati ga svojoj sestri kako bi se izbjegao obiteljski skandal. Dječak nazvan Nathaniel se kasnije utopio dok ga je Humfrye bespomoćno promatrala kroz prozor EelMarsh kuće. Nakon što je počinila samoubojstvo vratila se kao osvetoljubivi duh.

Anđeli i demoni – glumci i likovi

 
 
S obzirom na to da se nitko od glumaca iz prvog filma ne pojavljuje u nastavku, produkcijski tim je imao odriješene ruke kod biranja glumaca. Počeli su s ulogom Eve i njihovu pažnju je uskoro privukla Phoebe Fox koja se posve posvetila ulozi – te se bez imalo straha bacala noću u more u studenom! O svom liku glumica je rekla da je – poput mnogih tijekom Drugog svjetskog rata – stoički sve prihvaćala. „To je žena koja sve potiskuje. Sva ta tuga i emocije skriveni su duboko u njenoj duši ispod površine vesele osobe. Zapravo, to bilo vrlo tipično za to vrijeme. Držati sve u sebi i nastaviti sa životom – da, nalazimo se usred rata – ali to ne znači da je život prestao.Tijekom filma takav stav se polako gubi.“
 
Helen McCrory preuzela je ulogu Jean, jer ju je privukao „vrlo mračni“ scenarij: „Cijela priča je vrlo uznemirujuća – djecu su htjeli ukloniti iz ratnog Londona na sigurno, a na kraju su ih odveli u mjesto gdje 'majka' traži svoju djecu. Idealne su žrtve, jer su djeca kojima nedostaje njihova majka. Pogotovo mi se svidio moj lik. Jako poštujem žene tog vremena. Lako je smijati im se u prvi tren, zbog njihovog hladnog stava. Ali Jean je zapravo bila žena brigadira, odrasla je u vojnoj obitelji i imala dva sina koja su služila u ratu. Iz generacije je žena koje su dale svoje živote, djecu i muževe svojoj zemlji. Nisu si dozvoljavale luksuz slabosti ili sumnji, jer se u njihovim očima rat nije mogao dobiti na taj način.“
 
Za ulogu Harryja, RAF pilota koji se svidi Eve, izabran je Jeremy Irvine, zvijezda Spielbergovog ratnog filma WarHorse. Odrastao je u istočnoj Engleskoj i još kao dječak se vozio na svom biciklu kraj napuštenih uzletišta iz Drugog svjetskog rata i skupljao suvenire o ratu. Upravo poznavanje tog vremena, pilota, aviona i protokola donijelo mu je ovu ulogu. Jackson je dodao: „Jeremy se odmah uživio u ulogu mladog vojnog pilota i uspio prenijeti na ekran kako su se oni nosili s pritiscima njihove službe. To nije centar naše priče, ali atmosfera Engleske tog vremena bila nam je vrlo važna.“
 
Za ključnu ulogu Edwarda, dječaka koji ostao nijem nakon smrti svoje majke, Harper je izabrao britanskog glumca OakleejaPendergasta: „Vrlo je karizmatičan,“ rekao je redatelj. „Ali ipak neutralan i upija sve što se događa oko njega, što je bilo savršeno za ovu ulogu.“ Holden je izjavio kako je bilo važno pronaći pravog Edwarda: „On je služi kao protuteža Eve i Ženi u crnom. Traži majku i nađe dvije žene – makar je jedna duh! – koje traže svoje sinove. Dok su u prvom filmu djeca bila potrebna samo za pokretanje priče, ovdje ih bolje upoznajemo, što samo pridonosi napetosti.“
 
Izvor: Press book Blitz.hr-a.