Krajem prvog mjeseca završila je druga sezona mega popularne horor serije, American Horror Story - Asylum, ili po naški, Američka horor priča - Ludnica. Za razliku od svoje prve sezone, slobodno možemo reći da je ova bila puno strašnija, krvavija, besmislenija, zanimljivija...mogli bi još u nedogled nabrajati kvalitete ove serije.
No, što je to toliko zanimljivo u konceptu jedne ovakve serije?
Ako pogledamo unatrag i istražimo malo ostale slične horor serije, kojih doduše i nema jako puno, dolazimo do zaključka da je AMC jedna svojevrsni fenomen u horor TV svijetu.
Do sada smo navikli gledati horor spektakle na kino platnima, a kada nam se 2011. godine servirala ovakva jedna serija, ostali smo bez teksta.

Najavna kampanja prve sezone i pilot epizode počela je puno prije nego sama serija. Ono što smo vidjeli nije bilo dovoljno da nas privuče da u moru serija krenemo gledati još jednu, no ta neka zanimljivost najavnih teasera najavljivala je nešto do sada neviđeno i nesvakidašnje.
Najavljivala je tu neku besmislenost koja je svoj vrhunac pogotovo doživjela u ovoj drugoj sezoni.
Vjerujemo da ste gledali drugu sezonu, stoga nećemo previše prepričavati samu radnju druge sezone, no ne možemo ne osvrnuti se na priče koje se vrte oko glavnih likova.

Upozorenje: Tekst bi mogao sadržavati spoilere druge sezone, stoga ako niste pogledali seriju do kraja, preporučamo da to učinite, a tek onda pročitate recenziju.

Kao i u prvoj sezoni, glavnu ulogu preuzela je, malo je reći, odlična Jessica Lange. Lik stroge i oštre sestre Jude prelamao se kroz cijelu sezonu, a njezina energija kojom upravlja jednom od najvećih ludnica u državi je valjda bila i najzapaženija.

O toj snažnoj i odlučnoj ženi, kako serija ide dalje saznajemo cjelokupnu priču. Prolazimo sa sestrom Jude sve ono što je ona prošla i kako je završila kao voditeljica takve jedne ustanove. U jednom trenutku se zgražamo nad njezinom željeznom rukom kojom vlada ludnicom, da bi to mišljenje u potpunosti promijenili kako se bližimo kraju serije. Na kraju dolazimo do te točke da ju žalimo i molimo za happy end.


Mimo odlične sestre Jude, priča druge sezone vrti se oko tajanstvenoga Bloddy Face iliti Krvavog lica, koji je bio doveden i zatvoren u Briarcliff.
 Mladi Kit optužen je za stravično ubojstvo troje mladih žena. Da stvar bude gora, osim što ih je ubio s njih je oderao cjelokupnu kožu. Spooky, zar ne? No, za ovakvu jednu seriju ništa čudno, zato ju na kraju krajeva i volimo.
Naravno Kit se kune da on to nije napravio, što će se na kraju i pokazati kao istina. Od toga trenutka, priča dobiva jedan drukčiji zaokret i okreće se u sasvim drugome smjeru.

Uz Kita i Jude, seriju itekako nosi i lijepa Sarah koja glumi nepokolebljivu novinarku Lanu Winters. Lana dolazi u Briarcliff i svim silama se trudi da se okrutnost takve jedne ustanove obznani javno. To i neće ići tako glatko kako je Lana zamislila, da stvar bude još gora i sama Lana završava kao pacijentica ove okrutne ustanove.
Umjesto da piše članke i otkrije istinu javnosti, Lana se sada mora boriti za vlastiti život i pobjeći iz ustanove, a s druge strane i otkriti pravog ubojicu, tj. Bloody Facea.

Osim ove tri okosnice, negdje na sredini serije, dobivamo novu okosnicu i jedan vrlo zanimljiv do tada povučeni i tajanstveni lik, lik sestre Mary Eunice. 
Od sramežljive i samozatajne pomoćne sestre, Mary Eunice postaje prava muka cijelome Briarcliffu. Za vrijeme jednog egzorcizma u Mary se nastani sam vrag koji će se pobrinuti da mu nitko ne stoji na putu.

Ako niste gledali seriju, sigurno sada imate čudan izraz lica i pokušavate povezati cijelu priču i likove koje smo maloprije spomenuli. Nemojte se ni truditi.
Povezati sve likove i sve priče koje se događaju u ovakvoj jednoj seriji je nemoguće. Kako bi sve shvatili, isto morate sami pogledati. 
Kako bi vas još više zainteresirali, spomenut ćemo samo da se u samoj seriji pojavljuju i izvanzemaljci i pokoji nacist.
Ne preostaje vam ništa drugo nego pogledati ovih 13, koliko ima druga sezona, zanimljivih, čudnih, ali opet odličnih epizoda nesvakidašnje horor serije.

Napomena: Ako niste gledali prvu sezonu serij American Horror Story / Američka horor priča, slobodno možete pogledati drugu sezonu bez gledanja prve. Svaka sezona je zasebna i u svakoj sezoni imamo druge likove i nove priče. Preporuka je naravno da pogledate obje kada budete imali vremena, nećete požaliti. 

Za kraj, ostavljamo vam omiljenu scenu iz gore spomenute ludnice.