Kao i na početku 2013. godine kada smo napravili presjek protekle 2012. godine - Najbolji horor filmovi 2012 - top lista, vrijeme je za još jedan presjek godine koja je iza nas. Za razliku od 2012., ove godine vam donosimo presjek podijeljen na dva dijela. Osvrt na prvi i osvrt na drugi dio godine. 
2013. godina bila je prava horor godina i na filmska platna donijela je više-manje poznate horor naslove, u sasvim novom i modernom ruhu.
Naravno kako to uvijek biva s remake filmovima, neki od njih se nisu baš previše proslavili na kino blagajnama i svojim su tvorcima donijeli više gubitke nego dobitke.
Gotovo da nije bilo mjeseca u godini kada nije bilo nekog novog horor naslova u kino dvoranama diljem svijeta, pa tako i kod nas. Za razliku od prošlih godinama kada bi morali čekati i više od mjesec dana da svjetski hit dođe u naša kina, prošle godine je to odrađeno vrlo perfektno pa smo u novim filmskim naslovima uživali skoro pa istodobno kada i američka publika.


Sam početak godine donio nam je tri velika horor naslova. Godina je otvorena filmom za kojeg mnogi i dan danas govore da je jedan od najbolji horora ikada snimljenih, ovoga puta u 3D verziji u kojoj se snima sve više filmova. Naravno riječ je o filmu Texas Chainsaw 3D, iliti po našem teksaškom masakru motornom pilom. Iako je sam film doživio nekoliko ekranizacija, 3D verzija se i nije previše proslavila na kinoblagajnama. Korisnici su ga ocijenili ispod prosječnom ocjenom, a film proglasili hororom godine s puno rupa i 'filmsko ostvarenje s puno prožvakanog' scenarija. Ako ste pogledali sve nastavke prije ove 3D verzije, ne preostaje vam ništa drugo, nego pogledati i ovaj, sada već dobro poznati filmski uradak.

Na svu sreću, horor publika nije morala tjednima (ne)probavljati ovaj ispod prosječni remake, već se na kino platnima našao još jedan dugonajavljivani horor spetakl. Naravno, riječ je o filmu Mama (2013.), slavnog Guillerma del Tora, za kojeg nismo ni sumnjali da će napraviti jedan odličan, zanimljivi i vrlo napeti horor. Publika ga je prihvatila s oduševljenjem i dala mu vrlo dobru ocjenu te ga tako svrstala visoko na ljestvicu najboljih ostvaranje 2013.g. No, kao i svaki film i ovaj ima svojih rupa, no puno manje nego što očekujemo od filmova i svakako je vrijedan gledanja i vaše pažnje.

Nakon Mame, siječanj je zatvoren horor akcijom u potpuno novom ruhu. Bajka o Ivici i Marici, ispričana na potpuno drugačiji način. Ivica i Marica: Lovci na vještice, je jedno od boljih filmskih ostvaranje neke bajke uz koju smo odrasli. Pun odličnih filmskih efekata, priča solidna, glumci na razini. Dovoljno da mu poklonite sat i pol svoga vremena koliko sam film traje.

Veljača je za razliku od prvog mjeseca 2013. godine bila nešto slabiji mjesec kada su horor filmovi u pitanju. Od važnijih i poznatijih filmova spomenuli bi samo dva horor naslova. Film The Haunting in Connecticut / Opsjednuti, dobio je svoj najavljivani nastavak pod nazivom The Haunting in Connecticut - Ghosts of Georgia. Iako smo se na prvu pitali čemu naslov, Opsjednuti u Connecticutu i onda se spominje sama Georgia. Nema smisla, zar ne? Uglavnom, film i nije baš nešto briljirao na kinoblagajnama i zaradio je prosječnu ocjenu horor fanova. No gledajući vrlo mali budžet od 9 milijuna dolara, rekli bi da je dobro i prošao. U svakom slučaju, moglo je i gore.

Nakon 'kiše uvijek izađe sunce' rekla bi stara narodna poslovica. U duhu toga, izašao je i film Dark Skies / Zamračenje (2013.) i to svega nekoliko dana nakon Opsjednutih. Za razliku od gore navedenog filma, Zamračenje je postigao vrlo dobre rezultate na kinoblagajnama, ali i pokupio solidne kritike kako horor publike, tako i kritičara. Ocjena dobar je sasvim solidna, iako rupa u scenariju svakako ima.
Neki su ga svojevrsno opisali kao horor u koji se potrpalo sve što se potrpati moglo kada je NLO u pitanju, a nama je ostao u vrlo dobrom sjećanju i bilo bi ga šteta ne pogledati ako imate slobodnog vremena.

U ožujku, kao i u veljači nekoliko horor majstora dobilo je priliku pokazati 'što znaju i umiju' kad su horor filmovi u pitanju. Od poznatijih spomenuli bi svakako redatelja Donnellya koji je na filmska platna donio drugi nastavak The Last Exorcism Part II (2013). Isto tako čudan naziv za nastavak, ako se prvi dio zove Posljednji egzorcizam, a drugi dio Posljednji egzorcizam 2, zbilja se moramo zapitati jel će uopće doći napokon taj posljednji, koji se toliko spominje u samim naslovima. No, nećemo trošiti previše vremena na preporuku za ovaj drugi nastavak, jer je isti prošao vrlo mlako i laički rečeno bzvz, te zaradio vrlo slabu ocjenu i kritiku. U svakom slučaju, ako ga i ne pogledate nećete ništa propustiti.

Nakon dosta slabog trećeg mjeseca, travanj je bio top mjesec kada su horor filmovi u pitanju. Veliku pompu mu je donio remake kultnoga filma The Evil Dead / Zla smrt (1981.), kojeg je publika s nestrpljenjem čekala i u travnju napokon i dočekala.
Kao što se i najavljivalo kroz same trailere i teasere,  film Evil Dead / Zla smrt (2013.) donio je jednu ogromnu filmsku 'hrpu' efekata manje više poznate horor priče.
Ako ste gledali original iz 1981. godine i poznate priču kao svoj dlan, onda nemate što previše očekivati novo u remakeu. Priča je ostala ista, likovi promijenjeni kao i glavni junak, tj. sada je junakinja.
Da zaključimo, Zla smrt je svakako solidan remake koji je donio brojne horor trenutke, te bi ga ocijenili dosta 'krvavim' hororom. Kako je glasio jedan komentar na sam film, 'I kad mislite da je kraj, nastavite gledati...'

Zla smrt je u travnju filmsko platno dijelila s još jednim dugonajavljivanim hororom, The Lords of Salem. Priču o Salemu vjerojatno znate ili ste barem čuli priče o kultnim vješticama Salema. A kada se ovog žanra uhvati hvaljeni Rob Zombie, kvaliteta se nameće sama po sebi. Zanimljivo je da su publika i kritika film dočekali na nož i ocijenili ga osrednjim, no u moru horora koji su se redali još od sijećnja, sam film je dobro i prošao. Ništa pretjerano sjajno, rekli bismo, samo gledljivo.

Nakon 'bogatog' travnja, u svibnju je izašao samo jedan horor pod zanimljivim nazivom Black Rock, no zbog slabe priče i još slabije glume glavnih glumaca prošao je nezapaženo kao i da nije izašao. Samim time, slobodno možemo reći da je svibanj mjesec predaha što se tiče 2013. godine.

No lipanj nam je donio pravu horor poslasticu i to s jednim od najboljih glumaca današnjice. Vjerujem da pretpostavljate o kojem se filmu radi. Naravno riječ je o Pittovom filmu World War Z - Svjetski rat Z (2013.) koji je uz ogroman budžet, oko 190 milijuna dolara uspio vratiti uloženo, a ekipa je najavila snimanje drugoga nastavka. Uz sam film veže se i nekoliko zanimljivosti koje su izlazile i prije same premijere filma. Tako je recimo otkriveno medijima da je Brad Pitt za neke scene koristio dvojnika, to po sebi nije ništa čudno, no sam dvojnik je izjavio da je za te iste scene zaradio mizernih 700 kuna.

Također neizbježne su bile i ljubavne scene između Pitta i glumice Enos, a zbog manjka 'poljubaca' i bliskosti, mediji su nagađali da je njihov odnos u scenariju striktno sredila sama Angelina Jolie. Uz mnogobrojne zanimljivosti, najveća je ona o kraju samoga filma. Otkriveno je da je Pitt zahtijevao da se promijeni kraj filma što je sam film koštalo još koji milijun više.
Bilo kako bilo, i publika i kritika film su prihvatili dosta dobro i dali mu dosta visoku ocjenu, unatoč manama i rupama kojih naravno ima, no u njemu glumi Brad Pitt, tko bi mu zamjerio, zar ne?